Συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Δήμου: Περάστε, σκουπίστε, τελειώσατε;

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε χθες, Πέμπτη 28/11, από το Αυτοτελές Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Δρόσου Τσαβλή, ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 που πρόκειται να συζητηθεί και να ψηφιστεί σε ειδική συνεδρίαση στις 16/12 προγραμματίζεται να σταλεί στις δημοτικές παρατάξεις μόλις τέσσερις μέρες πριν από αυτή (12/12)!

Μάλιστα, για την ίδια μέρα έχει προγραμματιστεί τόσο η έγκριση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (ΟΠΔ) του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2020, όσο και τακτική συνεδρίαση με τα -δεκάδες συνήθως- θέματα που εισηγούνται οι υπηρεσίες, για τα οποία, ως είθισται, θα ενημερωθούμε επίσης τέσσερις ημέρες πριν.

Πρόκειται για μια απόφαση της διοίκησης που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την ήδη πολύπαθη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, υποβαθμίζει περαιτέρω τον ρόλο του και, σε κάθε περίπτωση, δεν συνάδει με βασικές δημοκρατικές αρχές. Πώς είναι δυνατόν οι δημοτικοί σύμβουλοι να μελετήσουν επαρκώς τον προϋπολογισμό του δήμου, το ΟΠΔ και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της τακτικής συνεδρίασης, και να τοποθετηθούν σχετικά, έχοντας στη διάθεσή τους μόλις τέσσερις ημέρες;

Η διοίκηση Ζέρβα εξασφαλίζοντας ως τώρα -εύκολα ή δύσκολα- την πολυπόθητη πλειοψηφία φαίνεται πως δεν νοιάζεται ιδιαίτερα για τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θυμίζουμε πάντως στον κ. Ζέρβα τις τοποθετήσεις του για τα ζητήματα αυτά απέναντι στη διοίκηση Μπουτάρη, όταν ήταν ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος.

Φυσικά, δεν είναι άμοιρο ευθυνών και το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει αυτές τις πρακτικές. Η συζήτηση και έγκριση του προϋπολογισμού είναι μια από τις σημαντικότερες διαδικασίες του Δημοτικού Συμβουλίου και θα έπρεπε θεσμικά να είναι η πλέον δημοκρατική.

Καλούμε τον κ. Τσαβλή να δώσει εντολή στο αρμόδιο Τμήμα ο προϋπολογισμός να σταλεί στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν τις 16 Δεκεμβρίου και αν αυτό δεν είναι χρονικά εφικτό να μετατεθεί ανάλογα η σχετική ειδική συνεδρίαση.

Παράλληλα, τονίζουμε για άλλη μια φορά την ανάγκη να ξεκινήσει όσο πιο άμεσα γίνεται μια οργανωμένη συζήτηση για την τροποποίηση και τον εκδημοκρατισμό του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ενωτικό Ψηφοδέλτιο “Η Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής”

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.