Σε ποιους & ποιες απευθυνόμαστε

Με αυτή μας την πρόταση, απευθυνόμαστε στους ανθρώπους που ζουν κι εργάζονται στη Θεσσαλονίκη. Αυτούς και αυτές που δουλεύουν 10 ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή, που χάνουν τις Κυριακές τους δουλεύοντας στα πολυκαταστήματα, που ρισκάρουν τις ζωές τους στα μηχανάκια και τα εργοτάξια, που κυνηγάνε αέναα προκηρύξεις, σεμινάρια και μεταπτυχιακά.

Στις άνεργες, τους συνταξιούχους, τις αυταπασχολούμενες, τους μπλοκάκηδες, τους νέους επιστήμονες με τα πολλά πτυχία και τα καθόλου λεφτά. Σε αυτούς που έχουν πληρώσει την κρίση και τα μνημόνια και τους τελειώνει ο μισθός τις πρώτες δύο εβδομάδες του μήνα. Σε αυτές και αυτούς που στριμώχνονται στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Στους μετανάστες και τις μετανάστριες, αλλά και στους δικούς μας φίλους που φύγανε για δουλειά στο εξωτερικό. Στους φοιτητές που δεν έχουν να πληρώσουν για ένα αξιοπρεπές δωμάτιο και σε αυτούς που κινδυνεύουν να τους αρπάξει το σπίτι η τράπεζα. Στους ανάπηρους που πέφτουν πάνω στα τραπεζοκαθίσματα. Στις γυναίκες που καταπιέζονται από το σεξισμό, σε αυτές και αυτούς που υφίστανται διακρίσεις με βάση και το σεξουαλικό προσανατολισμό.

Στις ομάδες που κάνουν τέχνη σε υπόγεια και βιοτεχνικούς χώρους. Στα στέκια της κοινωνικής αλληλεγγύης και στις επιτροπές αγώνα ενάντια στη λεηλασία της φύσης, στα αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα, στα σωματεία και τις πρωτοβουλίες των εργαζόμενων και των ανέργων. Σε όσους ασφυκτιούν μέσα στον ανταγωνισμό και την εκμετάλλευση, σε όσους εξοργίζονται με στους πολέμους, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τους εξοπλισμούς, σε όσους δεν ανέχονται τον εθνικισμό και τους φασίστες. Σε αυτές που δεν πειθαρχούν στο δόγμα «δεν υπάρχει εναλλακτική», δόγμα στο οποίο προσχώρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που δεν βολεύονται με το «μικρότερο κακό», που δεν βρίσκουν καμία ελπίδα στην εναλλαγή των ίδιων κομμάτων εξουσίας, στην εφαρμογή των ίδιων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, στη συναλλαγή με το ίδιο αστικό πολιτικό προσωπικό.

Άλλωστε, σε αυτούς και αυτές ανήκουμε κι εμείς. Και λέμε ότι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα και από κανέναν, ότι είναι δική μας ευθύνη να αλλάξουμε τα πράγματα στην πόλη μας και τη χώρα μας. Ότι κάθε στιγμή είναι μια υπέροχη ευκαιρία για να ανοίξουμε ένα νέο δρόμο – ακόμα κι αν είναι να ηττηθούμε. Και ότι οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές είναι μια τέτοια ευκαιρία και δεν πρέπει να την αφήσουμε κι αυτή να πάει χαμένη, μέσα σε ανούσιες κόντρες παρατάξεων που στην ουσία υποστηρίζουν τα ίδια συμφέροντα – και τα οποία σίγουρα δεν είναι τα δικά μας, μέσα σε εθνικιστικές κραυγές, σε ατομικές φιλοδοξίες τοπικών παραγόντων και εκλογικές καταγραφές κομματικών παρατάξεων.

Πήραμε λοιπόν την πρωτοβουλία να ιδρύσουμε ένα νέο, μαχητικό και κινηματικό δημοτικό σχήμα με ενωτική και πολυσυλλεκτική φυσιογνωμία. Ένα σχήμα που θα βασίζεται στα μέλη του, στη συλλογικότητα, στην εσωτερική δημοκρατία. Ένα σχήμα ανεξάρτητο που στέκεται απέναντι στην κυβέρνηση, στην τοπική εξουσία, στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ένα σχήμα που θα αναφέρεται στη ριζοσπαστική αριστερά και τα κοινωνικά κινήματα, χωρίς να ταυτίζεται με καμία από τις υφιστάμενες πολιτικές οργανώσεις και μέτωπα. Ένα σχήμα που δεν θα είναι ένα απλό εκλογικό κατέβασμα, αλλά θα λειτουργεί ως χώρος υποδοχής όσων θέλουν να αγωνιστούν για μια ανθρώπινη, ανοιχτή, κοινωνικά και περιβαλλοντικά δίκαιη πόλη, κόντρα στην καταπίεση, την εκμετάλλευση, τον εργασιακό μεσαίωνα, το ρατσισμό, το σεξισμό, την ομοφοβία, τον εθνικισμό, τον ιμπεριαλισμό, το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου. Ένα σχήμα που βασική του αποστολή θα είναι να συμμετέχει στους αγώνες της πόλης, αλλά θα παρεμβαίνει και στις εκλογές και το Δημοτικό Συμβούλιο, για να μεταφέρει και σε αυτό το επίπεδο τις ανάγκες, τα αιτήματα, τις προτάσεις των κινημάτων και της κοινωνικής πλειοψηφίας.