Ιδρυτικό κείμενο

Το θεσμικό πλαίσιο που υποτάσσει τη λειτουργία των δημόσιων φορέων στους νόμους της αγοράς, σε συνδυασμό με την περικοπή των πόρων, μετατρέπει τους Δήμους σε έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό επιβολής της κυρίαρχης κρατικής πολιτικής, χωρίς ουσιαστική δημοκρατική συμμετοχή, χωρίς υλικά μέσα και νομικές δυνατότητες υλοποίησης εναλλακτικών πολιτικών. Ακόμα κι έτσι όμως, πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να παρατήσουμε τους Δήμους στο κεφάλαιο και τα κόμματά του. Οφείλουμε να προτείνουμε μέτρα και θέσεις υπέρ των φτωχών και των εργαζομένων, υπέρ των δημόσιων χώρων και των κοινών αγαθών, υπέρ της κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης. Να διεκδικούμε έναν Δήμο που θα συγκρούεται με τα συμφέροντα των ολιγαρχών της πόλης. Που θα αποτελεί ένα εργαλείο μάχης απέναντι στις κυρίαρχες πολιτικές, τα μνημόνια, τη λιτότητα. Που θα βάλει φρένο στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, που δε θα αφήσει κανέναν κάτοικο χωρίς σπίτι-ρεύμα-νερό. Που θα αμφισβητεί ευθέως τις πολιτικές της κεντρικής κυβέρνησης, στο βαθμό που στρέφονται ενάντια στην κοινωνική πλειοψηφία.
Για αυτό, πιστεύουμε ότι οι διεκδικήσεις μας σε επίπεδο Δήμου πρέπει να είναι άρρηκτα δεμένες με τους αγώνες για την κοινωνική δικαιοσύνη, για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, για την ελευθερία και τις ελευθερίες, για την ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών. Με τους αγώνες που έγιναν και ακόμα περισσότερο αυτούς που μέλλονται να γίνουν ενάντια στην ανεργία και τη φτώχεια, ενάντια στα μνημόνια και το νεοφιλελευθερισμό, ενάντια στη λιτότητα και τους εκβιασμούς για το ευρώ, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τους πλειστηριασμούς και φυσικά ενάντια στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ή όποιας άλλης αστικής δύναμης έχει αναλάβει όταν θα διαβάζονται αυτές οι γραμμές.
Η δική μας αριστερά στέκεται ενάντια στην κρίση και την ανεργία, αλλά και ενάντια σε μια καπιταλιστική ανάπτυξη βασισμένη στην εκποίηση των κοινών αγαθών, τους χαμηλούς μισθούς, την εργασιακή επισφάλεια, την εργοδοτική ασυδοσία και την περιβαλλοντική λεηλασία. Αγωνιζόμαστε για πλήρη και σταθερή εργασία για όλους και όλες, με αξιοπρεπή αμοιβή και συνθήκες, μέσα από δημόσιες επενδύσεις και ενίσχυση των συνεργατικών εγχειρημάτων. Για ένα παραγωγικό μετασχηματισμό, βασισμένο στην κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη. Για αυτό και υποστηρίζουμε ότι η άρνηση αποπληρωμής του δημοσίου χρέους, η δημόσια ιδιοκτησία των τραπεζών και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας και η λειτουργία τους κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, η συνακόλουθη ρήξη με την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελούν κομβικές στιγμές στον αγώνα για την κοινωνική αλλαγή.
Ταυτόχρονα, θα αγωνιστούμε με κάθε κόστος για να αποτρέψουμε κάθε νέο πόλεμο στην περιοχή μας και τον κόσμο. Αντιστεκόμαστε στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπου και αν γίνονται και από όπου και αν προέχονται, στις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ ή των άλλων δυνάμεων, που προκαλούν θάνατο, πόνο και προσφυγιά. Στεκόμαστε ενάντια στον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό στο Αιγαίο για τις ΑΟΖ και τα πετρέλαια, στην πολεμική όξυνση και τις εξοπλιστικές δαπάνες, οι οποίες κλέβουν το ψωμί από το τραπέζι των φτωχών για να αυξάνουν τα κέρδη της πολεμικής βιομηχανίας. Καταγγέλλουμε την ένταξη του ελληνικού κράτους στον αντιδραστικό άξονα Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου.
Παλεύουμε ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας και κάθε άλλης χώρας στο ΝΑΤΟ,και στην επέκταση της ευρωατλαντικής συμμαχίας στα Βαλκάνια. Από αυτή τη σκοπιά, είμαστε ενάντια στις επιβουλές των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και των ντόπιων συνεργατών τους, οι οποίες εκβιάζουν ολόκληρους λαούς, επιβάλλοντας ονόματα και συντάγματα, με βάση τα δικά τους συμφέροντα. Γνωρίζουμε πολύ καλά την ιστορία των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στα Βαλκάνια, με όπλο την καλλιέργεια του εθνικισμού, βάζοντας τους λαούς να αντιπαρατίθενται ενάντια στη μεταξύ τους αναγκαία και επιθυμητή ειρήνη και φιλία. Τον τελευταίο χρόνο ήρθαμε αντιμέτωποι με την έξαρση της εθνικιστικής ρητορείας που αναπτύχθηκε μέσω των συλλαλητηρίων, τα οποία αποτέλεσαν πρόσφορο έδαφος για να βρουν χώρο τους δρόμους που ζούμε, φασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές (επιθέσεις σε κοινωνικούς χώρους μέχρι επιθέσεις σε πολίτες της πόλης). Η Θεσσαλονίκη για εμάς πρέπει να αποτελεί λιμάνι συμφιλίωσης των λαών των Βαλκανίων, ενάντια σε ανιστόρητες στρεβλώσεις, ακραίες, μισαλλόδοξες φωνές που ουδεμία σχέση έχουν με την ιστορία της. Για αυτό και τασσόμαστε ενάντια στα εθνικιστικά συλλαλητήρια, τις φασιστικές συμμορίες, τον κρατικό και κοινωνικό ρατσισμό και εθνικισμό.
Οι λαοί μπορούν να λύσουν μόνοι τις διαφορές τους, ειρηνικά και χωρίς την παρέμβαση ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Μόνο έτσι είναι εφικτή η προώθηση της φιλίας, της αδελφοσύνης και της ισότιμης συνεργασίας των λαών. Αναδεικνύουμε τα κοινά συμφέροντα, τα κοινά προβλήματα, τις κοινές ανάγκες και τις κοινές ελπίδες που έχουν οι φτωχοί κι οι εργαζόμενοι από όλες τις πλευρές των συνόρων, στα Βαλκάνια και πέρα από αυτά. Η Μακεδονία αποτελεί μια γεωγραφική ενότητα με πλούσια, πολυπολιτισμική ιστορία, η οποία σήμερα μοιράζεται σε τρεις κρατικές οντότητες. Όλοι οι λαοί της περιοχής έχουν συνεπώς το δικαίωμα χρήσης του ονόματος χωρίς κανένας να μπορεί να επιβάλλει την αποκλειστικότητα.