Άξονες δράσης

Άμεσοι στόχοι μας είναι να στεκόμαστε, μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, εμπόδιο στη χρήση του Δήμου ως όργανο του κεφαλαίου, να ανοίξουμε νέα πεδία δημοκρατίας και συμμετοχής των πολιτών στη λήψη και τον έλεγχο των αποφάσεων, καθώς και να επεξεργαστούμε, να προβάλλουμε μέσα από το Δήμο και όπου το καταφέρουμε να επιβάλλουμε μαζί με τα τοπικά κινήματα συγκεκριμένα αιτήματα και διεκδικήσεις. Με αυτή την προσέγγιση, το δημοτικό σχήμα θα ανασυντάσσει και θα προτείνει ένα διαρκώς ανοικτό και εξελισσόμενο μεταβατικό πρόγραμμα για το Δήμο Θεσσαλονίκης, ξεκινώντας από την παρακάτω, προσωρινή, αφετηρία.

 1. Με τους φτωχούς, για τους φτωχούς

Η κρίση και η ανεργία από τη μια, η νεοφιλελεύθερη διαχείρισή τους από την άλλη, απέκλεισαν χιλιάδες άνεργους κι εργαζόμενους της πόλης μας από την πρόσβαση στα στοιχειώδη: την εργασία, την υγεία, ακόμα και τη στέγη, το ρεύμα, την αξιοπρεπή τροφή. Πρώτο καθήκον μας λοιπόν, μέσα κι έξω από το Δήμο, παραμένει η αλληλεγγύη: κανένας συμπολίτης και καμία συμπολίτισσά μας, ντόπιος ή πρόσφυγας, να μείνει ούτε μια μέρα ακόμα χωρίς σπίτι, ρεύμα, νερό, φαγητό, περίθαλψη, αξιοπρέπεια. Δεν μπορείς όμως να είσαι με τους φτωχούς, αν δεν είσαι ενάντια στους πλούσιους: οι πόροι για την ανακούφιση των φτωχών πρέπει να έρθουν από τις επιχειρήσεις που κερδίζουν τόσο καιρό από τους μισθούς πείνας και την εκμετάλλευση ανθρώπων και φύσης.

 1. Άμεση αντιμετώπιση της αστεγίας και της έλλειψης βασικών αγαθών (πρόσβαση σε ρεύμα, νερό, διατροφή), με επιστράτευση όσων δημοτικών πόρων χρειάζονται, με ενεργοποίηση, συντονισμό & στήριξη των κοινωνικών δομών αλληλεγγύης, με επίταξη αχρησιμοποίητων δημόσιων και ιδιωτικών χώρων.

  1. Ανοιχτές δομές φιλοξενίας για όλους τους αστέγους, χωρίς περιορισμούς στην πρόσβαση (όπως π.χ. για τους «χωρίς χαρτιά»). Διατήρηση των υφιστάμενων χώρων και διαμερισμάτων φιλοξενίας.

  2. Επανασύνδεση του κομμένου ρεύματος σε κάθε λαϊκή κατοικία, με την υποστήριξη του Δήμου.

  3. Αποκεντρωμένα δωρεάν εστιατόρια στις γειτονιές, με όρους ισότιμης συνύπαρξης, συμμετοχής και αξιοπρέπειας όσων τα χρειάζονται, ώστε να εξαφανιστεί η ανάγκη για φιλανθρωπικά συσσίτια.

  4. Εγκατάσταση δημόσιων βρυσών σε όλη την πόλη, με την αξιοποίηση και των ιστορικών κρηνών.

  5. Πρωτοβάθμια περίθαλψη μέσω αποκεντρωμένων δημοτικών ιατρείων για τους αποκλεισμένους από το δημόσιο σύστημα υγείας.

 2. Υποστήριξη των ενοικιαστών/τριών της πόλης, ώστε να προστατεύονται από την κερδοσκοπία και να μπορούν να βρουν αξιοπρεπή σπίτια σε λογική τιμή. Πόλη φιλική και προσιτή στους εργαζόμενους, τους φοιτητές και τους ανέργους. Τουρισμός με προτεραιότητα και σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες.

  1. Έλεγχος των ενοικίων και διεκδίκηση επιβολής ορίων (μέσω νομικών περιορισμών ή, όσο αυτό δεν γίνεται, εκστρατειών, καταγγελιών, αντικινήτρων, υποστήριξης των ενοικιαστών στην κατεύθυνση της αυτομείωσης ενοικίου).

  2. Καταγραφή όλων των κενών οικημάτων και διεκδίκηση της υποχρεωτικής αξιοποίησης όσων βρίσκονται στην ιδιοκτησία τραπεζών, ασφαλιστικών ή δημόσιων οργανισμών για τις κοινωνικές ανάγκες. Να επιβληθεί η υποχρεωτική παραχώρηση σε όσους τους έχουν ανάγκη -ή αντίστοιχα να νομιμοποιηθεί η ελεύθερη χρήση- όλων των χώρων που διατηρούνται κενοί για λόγους κερδοσκοπίας, ανεβάσματος των τιμών, γραφειοκρατικών ή ιδιοκτησιακών κωλυμάτων κοκ. Να στηριχτούν οι καταλήψεις στέγης από αστέγους που χρησιμοποιούν τέτοιους χώρους για τις ανάγκες τους.

  3. Έλεγχος και περιορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ώστε να μην λειτουργεί ως πεδίο κερδοσκοπίας του κεφαλαίου και κίνητρο αύξησης των ενοικίων. Απαγόρευση βραχυχρόνιας μίσθωσης από νομικά πρόσωπα και περιορισμό μίας μίσθωσης ανά ΑΦΜ.

  4. Απόρριψη ή ανασχεδιασμός των σχεδίων ανάπλασης συνοικιών (gentrification), όταν αυτά τείνουν να επιβάλλουν εμπορικές ή τουριστικές χρήσεις εις βάρος της οικιστικής.

 3. Δημόσια, ποιοτικά, προσβάσιμα για όλους/ες μέσα μεταφοράς.

  1. Αποκλειστικά δημόσιος φορέας για όλα τα μέσα μεταφοράς, με συμμετοχή του Δήμου και της κοινωνίας στη διαχείριση.

  2. Ριζική ενίσχυση της λεωφορειοκίνησης, με πυκνά δρομολόγια, επέκταση ωραρίου τις νυχτερινές ώρες, νέα οχήματα και αποκλειστικές λεωφορειολωρίδες.

  3. Επέκταση της δωρεάν μετακίνησης από τους ανέργους στους/ις εργαζόμενους/ες που αμείβονται με το βασικό και χρειάζονται λεωφορείο για τη δουλειά τους.

 4. Ανασχεδιασμός του Δημοτικού Προϋπολογισμού στην κατεύθυνση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης

  1. Άμεση κλιμάκωση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών και φόρων στη μέγιστη επιτρεπόμενη κλίμακα 1 προς 10 και διεκδίκηση μεγαλύτερης κλίμακας, ώστε να επιβαρυνθούν περισσότερο οι επιχειρήσεις, να ελαφρυνθούν οι λαϊκές κατοικίες και να απαλλαχθούν οι άνεργοι/ες και όσοι ζουν στο όριο της φτώχειας.

  2. Διεκδίκηση της άμεσης επαναφοράς των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων στα επίπεδα του 2008, πριν από τις μνημονιακές περικοπές.

  3. Καμία δανειοδότηση του Δήμου από κερδοσκοπικά κεφάλαια. Ενίσχυση και αξιοποίηση του δημόσιου Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για την κάλυψη των δανειακών αναγκών των Δήμων.

 1. Για μια βιώσιμη και περιβαλλοντικά δίκαιη πόλη

Απέναντι στην περιβαλλοντική ευαισθησία αυτών που ανησυχούν για τα πλαστικά καλαμάκια αλλά προσκυνούν την Eldorado, εμείς αντιπροτείνουμε ένα ριζοσπαστικό οικολογικό πρόγραμμα, το οποίο θα εστιάζει όχι στην κατανάλωση, αλλά στην παραγωγή – και κατ’ επέκταση σε αυτούς που ελέγχουν την παραγωγή. Τα «σκουπίδια» για παράδειγμα, πριν καταλήξουν σε έναν παραγεμισμένο πράσινο ή μπλε κάδο, πριν καν τα αγοράσει ο καταναλωτής (ως εμπορεύματα μίας ή περιορισμένης χρήσης), κάποιος τα έχει σχεδιάσει και παράξει, με σκοπό πάντα το κέρδος. Μόνο παρεμβαίνοντας εκεί, στην παραγωγή των εμπορευμάτων, μπορούμε να περιορίσουμε ριζικά τον όγκο των αποβλήτων και μαζί το οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος της διαχείρισής τους. Στον αντίποδα της οικολογίας των πλουσίων που ρίχνει την ευθύνη στην υπερκατανάλωση ή τον υπερπληθυσμό των φτωχών, ιχνηλατούμε ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, επαναπροσδιορίζοντας την ίδια την έννοια του περιβάλλοντος, ώστε αυτή να περιλαμβάνει «το σύνολο των συνθηκών της ζωής στις κοινότητές μας – τον αέρα και το νερό, τις ασφαλείς δουλειές για όλους με δίκαιους μισθούς, την κατοικία, την εκπαίδευση, την υγεία, τις ανθρώπινες φυλακές, την ισότητα, τη δικαιοσύνη».

 1. Προστασία και αύξηση των ελεύθερων, προσβάσιμων, πράσινων χώρων της πόλης.

  1. Αυστηρός περιορισμός κάθε ανοικοδόμησης στους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος, ειδικά σε δημόσια οικόπεδα. Ανακατεύθυνση της οικοδομικής δραστηριότητας στην αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων χώρων.

  2. Απομάκρυνση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων από το Δήμο, απελευθέρωση των αντίστοιχων δημόσιων χώρων για τη δημιουργία χώρων πρασίνου.

  3. Διατήρηση του περιαστικού δάσους, των ανοιχτών ρεμάτων, των φυσικών οικότοπων και των χώρων πρασίνου εντός της πόλης, ενοποίηση και προστασία, χωρίς πολυδάπανα προγράμματα «ανάπλασης» και «ανάδειξης».

  4. Συλλογικοποίηση των αστικών χώρων, με ελεύθερη πρόσβαση και ενθάρρυνση της χρήσης των ελεύθερων χώρων και του αστικού πράσινου, ενίσχυση αστικών και περιαστικών καλλιεργειών.

 2. Ενάντια στο κυρίαρχο μοντέλο παραγωγής, μετακίνησης, ανάπτυξης.

  1. Αποφυγή έργων από-τα-πάνω ανάπλασης, gentrification και γενικά αλλοίωσης του αστικού ιστού.

  2. Απόρριψη των φαραωνικών «αναπτυξιακών» έργων (όπως η μετεγκατάσταση του Α.Π.Θ., του Σταθμού, τα σχέδια για «πλωτό» Αξιό κ.α.), τα οποία υπηρετούν ανάγκες του κεφαλαίου, με δυσανάλογο περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης.

  3. Περιορισμός της κυριαρχίας του ΙΧ, με απόδοση χώρου σε αποκλειστική κίνηση λεωφορείων, ποδηλάτων και πεζών.

  4. Υποστήριξη της ανάπτυξης δικτύου τραμ, άμεση ενίσχυση των αστικών λεωφορείων και της θαλάσσιας συγκοινωνίας.

 3. Δραστικός περιορισμός του όγκου των απορριμμάτων και ριζικός ανασχεδιασμός όλης της διαδικασίας συλλογής, ανακύκλωσης και διαχείρισης των απορριμμάτων, με στόχο τη μείωση και την κοινωνικά δίκαιη κατανομή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και του κόστους. Η διαδικασία αυτή μπορεί να στηριχτεί μόνο στην ενεργοποίηση και συμμετοχή των κατοίκων, το δημόσιο έλεγχο όλης της αλυσίδας ανακύκλωσης και τη συνεργασία με μικρά συνεργατικά εγχειρήματα, ενάντια στο σημερινό μοντέλο που βασίζεται στην κυριαρχία μεγάλων ιδιωτικών εταιριών, την καθετοποίηση και το κέρδος. Μέσω μιας τέτοιας αλλαγής, ο Δήμος θα μπορεί να επιτύχει την αποκλιμάκωση της διαδικασίας συλλογής των απορριμμάτων, την ελάφρυνση του αστικού περιβάλλοντος και του οδικού δικτύου από το βάρος της κυκλοφορίας των απορριμματοφόρων, την ανακατεύθυνση της εργασίας των δημοτικών υπαλλήλων σε πιο παραγωγικές κατευθύνσεις και τη μείωση της πίεσης στους χώρους απόθεσης.

  1. Αυστηρός περιορισμός -στην κατεύθυνση της απαγόρευσης- των συσκευασιών μίας χρήσης και ιδιαίτερα των πλαστικών (ενδ. πλαστικές σακούλες, συσκευασίες τροφίμων, ποτήρια, μη επιστρεφόμενες φιάλες). Ο περιορισμός αυτός θα γίνεται στην πηγή, δηλ. στις επιχειρήσεις που τις παράγουν ή τις διαθέτουν. Υποχρεωτική στροφή στις επαναχρησιμοποιούμενες και επιστρεφόμενες συσκευασίες μικρού κόστους.

  2. Δίκαιη κλιμάκωση των τελών καθαριότητας με δραστική αύξηση στις επιχειρήσεις που παράγουν-προωθούν απορρίμματα.

  3. Ριζική αλλαγή του μοντέλου ανακύκλωσης με διαχωρισμό στην πηγή και πολλαπλούς κάδους, συλλογικές πρακτικές κομποστοποίησης, συλλογή λαδιών και άλλων αξιοποιήσιμων απορριμμάτων, προώθηση της επανάχρησης.

  4. Μικρής κλίμακας αποκεντρωμένοι χώροι απόθεσης απορριμμάτων με συναίνεση και περιβαλλοντική δικαιοσύνη. Καμία σκέψη για δημιουργία εργοστασίου καύσης.

 4. Το σχήμα μας και ο Δήμος στο πλευρό των πραγματικών οικολογικών κινημάτων, αυτών που υπερασπίζονται τη φύση, την υγεία, τους ελεύθερους χώρους, τα κοινά αγαθά από τη λεηλασία και την υπαγωγή τους στον κυρίαρχο τρόπο παραγωγής.

  1. Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στο κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, η οποία αποτελεί και το μεγαλύτερο κίνδυνο για το περιβάλλον όλης της περιοχής. Απαιτούμε την άμεση αθώωση όλων των αγωνιστών και αγωνιστριών που διώκονται.

 1. Με τα κοινά αγαθά, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Τα μνημόνια δεν ήταν μόνο φόροι και μειώσεις μισθών. Πρώτα από όλα, ήταν η προσπάθεια του κεφαλαίου με στόχο να κλέψει ό,τι δημόσιο και κοινό αγαθό είχε απομείνει -τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τους δρόμους, την ενέργεια, την παραλία, τους ελεύθερους χώρους, ακόμα και το νερό- για να σώσει την κερδοφορία του: αυτό δηλαδή που κομψά σήμερα ονομάζεται «ανάπτυξη». Η απερχόμενη διοίκηση του Δήμου υποστήριξε με ζέση αυτή τη νέα διαδικασία πρωταρχικής συσσώρευσης, στεκόμενη με «ειλικρίνεια και θάρρος» με την πλευρά των πλούσιων και των αστών, στους οποίους άλλωστε ανήκει. Εμείς από την άλλη, ονειρευόμαστε ένα Δήμο που θα μπαίνει μπροστά -με τις αποφάσεις, τους ανθρώπους, ακόμα και τις μπουλντόζες του- στη μάχη για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των βασικών υποδομών, του νερού, των συγκοινωνιών, της ενέργειας, των ελεύθερων χώρων.

 1. Αγώνας για ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων χώρων και υποδομών.

  1. Απένταξη όλων των δημόσιων κτηρίων από το Υπερταμείο.

  2. Ακύρωση της ιδιωτικοποίησης της Αγοράς Μοδιάνο, της καρδιάς της ιστορικής αγοράς της πόλης. Διεκδίκηση της ιδιοκτησίας της από το Δήμο, διατήρηση της χρήσης της ως αγορά τροφίμων με μικρά καταστήματα, με προτεραιότητα στα συνεργατικά εγχειρήματα.

  3. Πάλη για την ανατροπή των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων δικτύων ενέργειας, επικοινωνιών, μεταφορών, του αεροδρομίου και του λιμανιού της πόλης, τις οποίες ολοκλήρωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

  4. Διατήρηση και αποκατάσταση της ελεύθερης πρόσβασης και τη δυνατότητα χρήσης των υποδομών του λιμανιού για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς, χωρίς ενοικίαση ή κερδοσκοπία.

  5. Ανυποχώρητος αγώνας για το δημόσιο χαρακτήρα της ύδρευσης, με αποκλειστικά δημόσια ιδιοκτησία της ΕΥΑΘ, συμμετοχή και έλεγχο από τους Δήμους και την κοινωνία.

 2. Κατοχύρωση ή διεκδίκηση του δημόσιου χαρακτήρα όλων των ελεύθερων χώρων εντός της πόλης.

  1. Αποτροπή κάθε προσπάθειας ιδιωτικοποίησης και οικοδόμησης όποιου ελεύθερου χώρου έχει απομείνει στην πόλη, όπως η νέα παραλία, τα πάρκα, το δάσος, τα ρέματα, οι πλατείες, τα στρατόπεδα, τα αδόμητα οικόπεδα, μέσω πώλησης, ενοικίασης ή παραχώρησης.

  2. Διασφάλιση της συντήρησης, της καθαριότητας και της ποιότητας των δημόσιων χώρων, εξασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης, ενθάρρυνση της συλλογικής χρήσης.

  3. Υπεράσπιση του ενιαίου και δημόσιου χαρακτήρα όλου του παραλιακού μετώπου και της ελεύθερης πρόσβασης με ήπιες χρήσεις, χωρίς περιβαλλοντική υποβάθμιση.

  4. Αποτροπή κάθε έμμεσης, νόμιμης ή παράνομης, ιδιωτικοποίησης των ελεύθερων χώρων μέσω της κατάληψής τους από τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων ή άλλες εμπορικές χρήσεις.

  5. Επαναπροσδιορισμός, με ανοιχτή διαβούλευση, των όρων εμπορικής χρήσης των δημόσιων χώρων, με σεβασμό της προσβασιμότητας, του ιστορικού χαρακτήρα και της δημόσιας αισθητικής. Αυστηρή τήρηση του νέου πλαισίου, με άμεση αφαίρεση όλων των αυθαίρετων κατασκευών και μεγάλα πρόστιμα στις επιχειρήσεις που κερδοσκοπούν εις βάρος του δημόσιου χώρου.

 3. Να μην γίνει ο Δήμος ένα νέο όχημα ιδιωτικοποίησης μέσω του «Κλεισθένη».

  1. Καμία συμμετοχή του Δήμου σε επιχειρηματικά σχήματα για την ηλεκτροπαραγωγή ή άλλη ιδιωτικοοικονομική λειτουργία γύρω από τα κοινά αγαθά.

  2. Όχι στη συμμετοχή κερδοσκόπων ιδιωτών της διαχείρισης των απορριμμάτων.

  3. Επιστροφή της ανακύκλωσης σε δημόσια-δημοτική ιδιοκτησία και έλεγχο. Πρόσληψη των εργαζομένων σε αυτή με το καθεστώς του δημοτικού υπάλληλου, άμεση βελτίωση των φριχτών όρων εργασίας τους.

 1. Δουλειά με αξιοπρέπεια, δουλειά για όλους

Όταν η κρίση περιόρισε τα κέρδη των επιχειρήσεων, αυτές δεν δίστασαν να μας πετάξουν στην ανεργία: και μάλιστα, ειδικά τις γυναίκες, ακόμα περισσότερο τους νέους και ακόμα χειρότερα στη Θεσσαλονίκη. Τώρα, η νέα φάση της γιαλαντζί «μεταμνημονιακής» ανάπτυξης -με σημείο αφετηρίας τους χαμηλούς μισθούς, τις ελαστικές σχέσεις, την απουσία δικαιωμάτων- απειλεί να μονιμοποιήσει τη φτώχεια των εργαζομένων, καταδικάζοντας τις επόμενες γενιές να ζήσουν χειρότερα από τις προηγούμενες. Σε αυτή τη συνθήκη, χρειαζόμαστε ένα Δήμο που να στέκεται δίπλα στους ανέργους και τους εργαζόμενους (πρώτα φυσικά στους δικούς του εργαζόμενους), να στηρίζει τους αγώνες τους και διευρύνει με την πολιτική και τους πόρους τις δυνατότητες για νέες, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.

 1. Προάσπιση και επαναδιεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δήμο.

  1. Άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

  2. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζομένων του Δήμου, κατάργηση επισφαλών σχέσεων εργασίας (εργολαβιών, συμβάσεων ορισμένου χρόνου κοκ).

 2. Κοινή δράση με σωματεία και άλλες συλλογικότητες εργαζομένων για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων, του ωραρίου, της κυριακάτικης αργίας, κόντρα σε απολύσεις, διώξεις και εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

 3. Έμπρακτη υποστήριξη ανακτημένων επιχειρήσεων, δηλαδή των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει και περνούν στα χέρια των εργαζομένων, και των άλλων συνεργατικών εγχειρημάτων.

  1. Προνομιακή αγορά των προϊόντων τους από το Δήμο και τις δομές του.

  2. Παροχή κοινών πόρων -όπως κτίρια και άδειες- για παραγωγή και διάθεση των προϊόντων τους.

  3. Περιορισμός δημοτικών τελών και φόρων.

 4. Δεσμευτικό σύμφωνο ποιότητας, με την εγγύηση και τον έλεγχο του Δήμου, για τις τοπικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις τουριστικές επιχειρήσεις εστίασης και στέγασης, το οποίο θα τις κατευθύνει (μεταξύ άλλων):

  1. στην απορρόφηση τοπικών, ποιοτικών προϊόντων μικρών και συνεργαζόμενων παραγωγών, με στόχο τη διάχυση του οφέλους από τον τουρισμό στις τοπικές κοινωνίες,

  2. στην προστασία των εργατικών δικαιωμάτων,

  3. στον αυστηρό περιορισμό του περιβαλλοντικού κόστους (κατανάλωση ενέργειας και νερού, παραγωγή απορριμμάτων).

 1. Για την ειρήνη και τη φιλία των λαών, ενάντια σε ιμπεριαλισμό, φασισμό και εθνικισμό

Το πρόγραμμα μας αντιπαρατίθεται με τον ιμπεριαλισμό, τους διεθνείς οργανισμούς του, την απειλή του πολέμου, το μιλιταρισμό, τον εθνικισμό -με έμφαση στον ελληνικό εθνικισμό-, το φασισμό. Συμμετέχουμε σε αντιφασιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις σε συντονισμό με μαχητικές/ριζοσπαστικές δυνάμεις της πόλης.

 1. Θεσσαλονίκη ελεύθερη από τις ΝΑΤΟϊκές εγκαταστάσεις και τους κινδύνους που συνεπάγονται για τους λαούς της περιοχής.

  1. Απομάκρυνση του ΝΑΤΟϊκού στρατηγείου.

  2. Καμία εγκατάσταση νατοϊκής ή άλλης βάσης στην ευρύτερη περιοχή και την χώρα.

  3. Καμία παραχώρηση χώρων και υποδομών της πόλης, όπως το λιμάνι, στους ιμπεριαλιστικούς στρατούς.

 2. Πάλη ενάντια στις εξοπλιστικές δαπάνες και αξιοποίηση των πόρων στις κοινωνικές ανάγκες.

 3. Αποκατάσταση και ανάδειξη του πολυεθνικού και πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της ιστορίας της πόλης μας.

  1. Ανάδειξη της παρουσίας και της μνήμης όλων των ιστορικών, εθνικών και θρησκευτικών ομάδων της πόλης (χριστιανών, μουσουλμάνων, εβραίων, Ελλήνων, Βουλγάρων, Σλαβομακεδόνων, Τούρκων, Ρομά, Αρμένιων κοκ), μέσω της διατήρησης ή της αποκατάστασης των μνημείων τους, πολιτιστικών εκδηλώσεων, ιστορικής έρευνας κα.

  2. Ανάδειξη του Ολοκαυτώματος των Θεσσαλονικέων Εβραίων και γενικότερα των εγκλημάτων των ναζί και των Ελλήνων συνεργατών τους στην πόλη. Δημιουργία ζωντανών χώρων μνήμης, κατά προτεραιότητα στους χώρους όπου έζησε και μαρτύρησε η εβραϊκή κοινότητα, όπως είναι ο Παλιός Σταθμός, η Πλατεία Ελευθερίας, το Πανεπιστήμιο, οι χώροι των συναγωγών και των οικισμών-γκέτο. Όχι στην «τουριστοποίηση» της ιστορικής μνήμης και τα μουσεία-εμπορικά μεγαθήρια που δεν σέβονται το ιστορικό πλαίσιο και το περιβάλλον.

  3. Συντονισμός με τις άλλες μαρτυρικές πόλεις και χωριά, στην Ελλάδα και τον κόσμο.

 4. Ανακήρυξη της Θεσσαλονίκης ως ζώνης ελεύθερης από ναζιστές και φασίστες.

  1. Απομάκρυνση των γραφείων των ναζιστικών συμμοριών.

  2. Καμία νομιμοποίηση της παρουσίας ναζιστών εντός του Δημοτικού Συμβουλίου.

  3. Άμεση υλική προστασία και ηθική υποστήριξη κάθε θύματος ή στόχου των φασιστών.

  4. Αποχή του Δήμου από τη διοργάνωση και πολιτική καταδίκη των εθνικιστικών εκδηλώσεων, με ανιστορικό και μισαλλόδοξο περιεχόμενο, όπως τα εθνικιστικά συλλαλητήρια και άλλες ακροδεξιές φιέστες.

 5. Αποκατάσταση του διεθνή και διεθνιστικού προσανατολισμού της σημερινής Θεσσαλονίκης.

  1. Ουσιαστική αδελφοποίηση με πόλεις από όλες τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, με πολιτιστικές και πολιτικές ανταλλαγές, δράσεις αλληλεγγύης κοκ.

  2. Συντονισμός με προοδευτικούς δήμους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με στόχους την κοινή πάλη ενάντια στο ρατσισμό-εθνικισμό-φασισμό, τη λιτότητα και τη βαρβαρότητα που γεννά και αναπαράγει το καπιταλιστικό σύστημα.

  3. Ανάδειξη του σύγχρονου πολιτισμικού πλούτου που φέρνει στην πόλη η παρουσία νέων μεταναστών/τριων και προσφύγων.

 1. Δημοκρατία στη βάση, με τη συμμετοχή των πολλών

Οι μεταρρυθμίσεις του Καλλικράτη και στη συνέχεια του Κλεισθένη, ακύρωσαν εν πολλοίς τη δυνατότητα αυτοδιοίκησης, δημιουργώντας παρά φύση Δήμους-τέρατα, χωρίς αντιστοίχιση με τους τόπους που οι άνθρωποι ζουν κι εργάζονται. Απέναντι σε ένα Δήμο-όργανο ή καρικατούρα του αστικού κράτους, παλεύουμε να ανοίξουμε χώρους ελευθερίας, δημοκρατίας, συμμετοχής των πολιτών, αξιοποιώντας κάθε θεσμοθετημένη διαδικασία και διεκδικώντας νέα πεδία παρέμβασης.

 1. Συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, κοινωνικός έλεγχος του Δήμου.

  1. Πραγματοποίηση συνελεύσεων σε επίπεδο κοινότητας (ή χαμηλότερο, όπου αυτό είναι πιο πρακτικό και εξασφαλίζει την άμεση συμμετοχή) και σεβασμό των αποφάσεών τους από τα Δημοτικά όργανα.

  2. Διαβούλευση για όλα τα βασικά θέματα του Δήμου σε επίπεδο κοινοτήτων και τοπικών συνελεύσεων.

  3. Συμμετοχικός προϋπολογισμός, μέσα από ανοιχτές διαδικασίες διαβούλευσης σε τοπικό επίπεδο, οι οποίες θα αποφασίζουν για το σύνολο των εσόδων του Δήμου που προέρχονται από ανταποδοτικά τέλη και φόρους και για το σύνολο των εξόδων εκτός λειτουργικών δαπανών.

  4. Πραγματοποίηση τοπικών δημοψηφισμάτων, με πρόταση πολιτών.

 2. Καμία συμμετοχή, συνδιαλλαγή ή κάλυψη στη διαχείριση του Δήμου από παρατάξεις που εκλέχθηκαν και πολιτεύονται με αντιθετικά προγράμματα. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι και το δικό μας σχήμα δεν θα στηρίξει καμία υποψήφια διοίκηση από τον αστικό κόσμο.

 1. Ισότητα και ελευθερίες, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς

Οι σύγχρονες πόλεις, οι δρόμοι, οι πλατείες κι οι δημόσιοι χώροι, οι γειτονιές και τα σπίτια μας, μπορεί να λειτουργούν ως πεδία πολλαπλών αποκλεισμών με βάση την τάξη, το φύλο, τη φυλή. Μπορούν όμως να λειτουργήσουν ως πεδία αγώνα για την ισότητα και την ελευθερία, ως χώροι συνάντησης και συμπερίληψης. Σε αυτούς τους δρόμους, σε αυτές τις γειτονιές, οι άνθρωποι που συναντιόμαστε στο δημοτικό σχήμα, αγωνιζόμαστε χρόνια τώρα για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών/τριών, συμμετέχουμε σε κινηματικές/ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες του γυναικείου και του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος. Στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί και το νέο σχήμα: θέλουμε να είναι η φωνή αυτών που δεν έχουν φωνή.

 1. Καμία διάκριση με βάση το φύλο ή το σεξουαλικό προσανατολισμό.

  1. Ελεύθερη δήλωση φύλου και κατάργηση αποκλεισμών, εμποδίων και διακρίσεων στις διοικητικές διαδικασίες του δήμου με βάση το δηλωμένο φύλο.

  2. Ισότιμη πρόσβαση των ομοφυλόφιλων σε όλες τις διαδικασίες που είναι αρμοδιότητα των Δήμων, όπως ο πολιτικός γάμος.

  3. Ενεργή υποστήριξη από το Δήμο των Pride, με πλήρη όμως σεβασμό των κινηματικών, δημοκρατικών διαδικασιών του ίδιου του lgbtqi+ χώρου και των συλλογικοτήτων του. Όχι στην εμπορευματικοποίηση και την ενσωμάτωση των κινητοποιήσεων και των διεκδικήσεων.

  4. Υλική και ηθική υποστήριξη των θυμάτων της έμφυλης βίας και της πατριαρχίας. Εξασφαλισμένη και ποιοτική φιλοξενία σε δημοτικούς ξενώνες.

 2. Κοινωνική και πολιτική εξίσωση προσφύγων και μεταναστών/τριών.

  1. Δημιουργία και λειτουργία δημοτικών δομών φιλοξενίας και υποστήριξης των προσφύγων εντός του αστικού ιστού, οι οποίες θα είναι ενταγμένες στην κοινωνική και πολιτική ζωή, ανοιχτές στην κοινωνία και θα προσφέρουν όχι μόνο στέγη, αλλά και δυνατότητα για δουλειά και αυτονομία.

  2. Ενθάρρυνση της συμμετοχής των μεταναστών/τριών στην πολιτική ζωή.

  3. Πλήρη πολιτικά δικαιώματα στους μετανάστες/τριες, με πρώτο τη συμμετοχή στις τοπικές εκλογές, τις τοπικές συνελεύσεις και όλες τις πολιτικές διαδικασίες των δήμων στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ζουν κι εργάζονται στην πόλη μας.

 3. Προστασία των τοξικοεξαρτημένων από το στιγματισμό και την καταστολή, υποστήριξη των προγραμμάτων απεξάρτησης, μέτωπο με τους ναρκέμπορους και τους προστάτες τους.

 4. Αποκατάσταση της πρόσβασης των ΑμεΑ σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους και τις διαδικασίες, με την ενεργή εμπλοκή των συλλογικοτήτων τους.

 1. Για το δικαίωμα των πολλών στην εκπαίδευση, την επιστήμη, την τέχνη

Η παρουσία των πανεπιστημίων στην καρδιά της πόλης, η δράση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, η κινηματογραφική παράδοση και η μουσική σκηνή της πόλης, τα θέατρα και οι δεκάδες αυτόνομες πολιτιστικές ομάδες, χώροι και στέκια, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις στην κατεύθυνση της κοινωνικής αλλαγής που οραματιζόμαστε. Ταυτόχρονα, ο Δήμος οφείλει και μπορεί να στηρίξει τη δημόσια εκπαίδευση και τη φροντίδα των παιδιών, στηρίζοντας έτσι και τις οικογένειες των εργαζομένων.

 1. Υποστήριξη της πολιτιστικής παραγωγής.

  1. Παραχώρηση άδειων κτιρίων για τη στέγαση πολιτιστικών/καλλιτεχνικών ομάδων.

  2. Ανασυγκρότηση της Τεχνικής Υπηρεσίας και των υποδομών του Δήμου με στόχο την υλικοτεχνική υποστήριξη πολιτιστικών ομάδων και εκδηλώσεων.

  3. Ελεύθερη δράση των μουσικών και όλων των καλλιτεχνών στους δρόμους της πόλης.

  4. Προστασία όλων των χώρων πολιτισμού από κάθε απειλούμενη αλλαγή χρήσης (θέατρα, κινηματογράφοι, εκθεσιακοί χώροι, μουσεία).

  5. Αξιοποίηση των πόρων και των εκδηλώσεων του Δήμου (όπως τα «Δημήτρεια») για την υποστήριξη αυτόνομων παραγωγών, με αμιγώς καλλιτεχνικά κριτήρια. Συνδιοργάνωση και αυτοδιαχείριση των εκδηλώσεων και των φεστιβάλ με τις ίδιους τους πολιτιστικούς χώρους και ομάδες.

  6. Ελεύθερη πρόσβαση, με την οικονομική υποστήριξη του Δήμου, σε θέατρα, Φεστιβάλ Κινηματογράφου και άλλες εκδηλώσεις για μαθητές/τριες, φοιτητές/τριες, ανέργους/ες και άλλες ομάδες που δεν έχουν τα μέσα να το κάνουν.

 2. Υποστήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης και εμβάθυνση της σχέσης της πόλης και του Δήμου με τα πανεπιστήμια.

  1. Αξιοποίηση, μέσω των πολιτικών και των παρεμβάσεων του Δήμου, της επιστημονικής έρευνας για τις ανάγκες των εργαζομένων και την περιβαλλοντική δικαιοσύνη.

  2. Όχι στη μετεγκατάσταση του Α.Π.Θ. εκτός πολεοδομικού ιστού, για κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς λόγους.

  3. Υποστήριξη του Δήμου στη στέγαση των σπουδαστών/τριών.

  4. Υλική υποστήριξη των πρωτοβουλιών για σχολεία ανοιχτά στη γειτονιά, ως τοπικά κέντρα πολιτισμού και λαϊκής παιδείας.

 3. Αποτελεσματική υποστήριξη των κοινωνικών – εκπαιδευτικών υπηρεσιών του Δήμου.

  1. Στελέχωση των Παιδικών Σταθμών, των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων με μόνιμο προσωπικό και κατάργηση των προσλήψεων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, μέσω ΕΣΠΑ ή αναπληρωτών και ωρομίσθιων.

  2. Διαμόρφωση των κατάλληλων υποδομών με την ανέγερση νέων Παιδικών Σταθμών και σχολείων, όπου χρειάζονται, που θα εξυπηρετούν τις σημερινές ανάγκες των παιδιών, των μαθητών, αλλά και των χειμαζόμενων οικογενειών από την οικονομική κρίση, την ανεργία και το κυνήγι για το μεροκάματο.

  3. Κατάργηση των τροφείων και παροχή δωρεάν σίτισης για όλα τα παιδιά των παιδικών σταθμών, των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων, καθώς και διαμόρφωση όλων των προϋποθέσεων ούτως ώστε να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι γονείς, να προετοιμάζονται από εκπαιδευτικούς τα παιδιά για την επόμενη μέρα και να γίνονται οι λεγόμενες «εξωσχολικές» δραστηριότητες δωρεάν μέσα στα σχολεία, για να μπορούν τα παιδιά να έχουν ίδιες προϋποθέσεις για την εξέλιξή τους, αλλά και να χαίρονται στο σπίτι την οικογενειακή ζωή και το παιχνίδι.

  4. Ικανοποίηση όλων των αιτήσεων με την ένταξη όλων των παιδιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις στους Παιδικούς Σταθμούς και η υποχρεωτική ένταξη όλων των νηπίων, από 4 έως 6 χρόνων στα δημόσια Νηπιαγωγεία.

Δεν τα έχουμε όλα λυμένα και ξέρουμε ότι χρειάζεται πολύ δουλειά για να φτάσει η κοινωνία να διεκδικήσει ξανά έναν άλλο δρόμο, όπως το έκανε με τόσο θάρρος τον Ιούλη του 2015. Ξέρουμε όμως πια ότι δεν υπάρχει καμιά ελπίδα για την κοινωνική πλειοψηφία, για τους φτωχούς και τους εργαζόμενους όλων των χωρών, μέσα στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, που παράγει απίστευτη χλιδή για την ελίτ και ανείπωτη φτώχεια και δυστυχία για την κοινωνική πλειοψηφία.

Ζούμε σε μια εποχή δύσκολη, απαιτητική αλλά και με δυνατότητες ανατροπών. Σε μια εποχή όπου το παλιό πεθαίνει και το νέο δυσκολεύεται να γεννηθεί. Εμείς με τις δυνάμεις μας θα επιχειρήσουμε να συμβάλλουμε σ’ αυτή τη «γέννα». Όλα τα παραπάνω θα τα παλέψουμε εντός του δημοτικού συμβουλίου, αλλά κι εκτός: στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τις σχολές, στις γειτονιές, μαζί με τα κινήματα, τις κινήσεις πολιτών και όλες τις μαχητικές συλλογικότητες της πόλης. Σε καλούμε να δώσεις αυτόν τον αγώνα μαζί μας.