Την Πέμπτη 28/09 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών της Πόλης Ανάποδα με εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων του Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο», κατά την οποία συζητήθηκαν τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ασθενείς και εργαζόμενοι στην Υγεία, καθώς και διάφοροι τρόποι αντιμετώπισής τους:
- Χρόνιο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη χώρου τόσο μέσα στο νοσοκομείο, όσο και η έλλειψη θέσεων πάρκινγκ για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών 2500 περίπου εργαζομένων στα νοσοκομεία «Θεαγένειο» και «Ιπποκράτειο», καθώς και των εκατοντάδων ασθενών και συνοδών τους. Προς αντιμετώπιση του προβλήματος, θα ήταν χρήσιμη και καθοριστική η παραχώρηση: α) οικοπέδων του Δήμου ως πάρκινγκ και β) επιμέρους θέσεων εντός του πάρκινγκ του Δημαρχείου προς κάλυψη των αναγκών των δύο δημόσιων νοσοκομείων.
- Ιδιαίτερη ταλαιπωρία αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς που δεν είναι κάτοικοι Θεσσαλονίκης και πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπείες επί σειρά ημερών, άνευ νοσηλείας στο νοσοκομείο, οι οποίοι/-ες διαμένουν στον Ξενώνα του νοσοκομείου, στην Πυλαία (όπου μάλιστα φιλοξενούνται και ασθενείς από άλλα νοσοκομεία). Οι άνθρωποι αυτοί αναγκάζονται να μετακινούνται καθημερινά μεταξύ ξενώνα-νοσοκομείου είτε με λεωφορεία του ΟΑΣΘ, όπου στοιβάζονται με κίνδυνο επιδείνωσης της υγείας τους, είτε με ταξί, εις βάρος της τσέπης τους. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία και με άλλους Δήμους και τον ΟΑΣΘ, θα ήταν καλό να εξασφαλίσει 1-2 βανάκια (σαν αυτό της γραμμής 22 του ΟΑΣΘ, που κινείται στην Άνω Πόλη), ούτως ώστε να εξυπηρετήσει τους εν λόγω ευάλωτους συμπολίτες μας (ο μ.ο. των ασθενών που μετακινούνται από/προς τον ξενώνα εκτιμάται σε 10-20/μέρα).
- Η σημαντικότερη νοσοκομειακή ανάγκη αυτή τη στιγμή στην πόλη, και πάγιο αίτημα των υγειονομικών επί σειρά ετών, είναι η δημιουργία ενός νέου ογκολογικού νοσοκομείου, καθώς το «Θεαγένειο» είναι παλιό και υπερκορεσμένο, ενώ εδώ και πολλά χρόνια σηκώνει το βάρος όλων των ογκολογικών περιστατικών της Βόρειας Ελλάδας. Δυστυχώς, από πλευράς κυβέρνησης, το σχέδιο αυτό βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της υπόσχεσης.
- Κρίσιμο είναι, επίσης, το πρόβλημα της υποστελέχωσης και των ιδιωτικοποιήσεων. Υπάρχουν σήμερα περισσότερες από 200 κενές οργανικές θέσεις, εκ των οποίων πάνω από 100 είναι στη νοσηλευτική υπηρεσία (αναλογεί 1 νοσηλεύτρια/-ευτής ανά 30 ασθενείς), ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Σωματείου, πάνω από το 30% των εργαζομένων σήμερα είναι επικουρικό προσωπικό (ποσοστό το οποίο αναμένεται να ανέλθει σύντομα σε 50%!), το οποίο εργάζεται σε συνθήκες επισφάλειας και «ομηρίας», με τον διαρκή φόβο για μη ανανέωση των συμβάσεων, και χωρίς δυνατότητα απόκτησης συνεχούς εμπειρίας και εμβάθυνσης γνώσεων, κάτι το οποίο πλήττει τόσο την διαβίωση των εργαζομένων όσο και την ποιότητα υπηρεσιών προς τους ασθενείς. Ενδεικτικά, το Σωματείο ανέφερε πως, μολονότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη προκήρυξη για πρόσληψη 15 νέων νοσηλευτών στο «Θεαγένειο», όταν εντέλει προσληφθούν τα άτομα αυτά, οι τότε ενεργοί νοσηλευτές θα είναι λιγότεροι σε σχέση με σήμερα, καθώς θα έχουν αποχωρήσει αρκετοί επικουρικοί εργαζόμενοι ενόψει λήξης των συμβάσεών τους! Είναι, λοιπόν, άμεση ανάγκη η γενναία ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. και οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
- Για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης ολοένα και περισσότερων πτυχών και αντικειμένων του κοινωνικού κράτους σε ιδιώτες-εργολάβους, οι οποίοι ενίοτε παρατηρείται ότι δεν σέβονται δεόντως τα δικαιώματα των εργαζομένων τους, επισημάνθηκε αφενός η διαπιστωμένη υποβάθμιση της ποιότητας των επιμέρους υπηρεσιών προς ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό λόγω των ασυνεχειών στη λειτουργία του νοσοκομείου, και αφετέρου το γεγονός ότι βάσει οικονομικοτεχνικών μελετών, είναι μακροπρόθεσμα πιο συμφέρον για το εν λόγω νοσοκομείο, και για ολόκληρο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να επενδύει σε μόνιμο προσωπικό. Σήμερα, η φύλαξη, η σίτιση και η καθαριότητα στο «Θεαγένειο» βρίσκονται στα χέρια εργολάβων.
- Δύο σημαντικοί τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να συμβάλουν οι Δήμοι προς ενίσχυση της δημόσιας υγείας είναι η πρόληψη (με καμπάνιες σε σχολεία και σε σημεία της πόλης, ανά τακτά διαστήματα) και η στήριξη της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης. Κρίνεται επιβεβλημένη η επέκταση-ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» και συναφών και η δημιουργία ενός ενιαίου και ομοιόμορφου δικτύου σε επίπεδο Δήμων της πόλης (χωρίς αποκλίσεις αναμεταξύ τους), που να αναλαμβάνει τη φροντίδα μετά τη νοσηλεία, δηλαδή να ελέγχει την πορεία της υγείας των ασθενών, ιδίως όσων δεν έχουν βοήθεια από οικεία πρόσωπα.
Κοινή διαπίστωση των εκπροσώπων της Πόλης Ανάποδα και του Σωματείου Εργαζομένων του Θεαγενείου αποτελεί το γεγονός ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με πλήθος ζητημάτων που είναι στην αρμοδιότητα-ευθύνη των Δήμων, κυρίως με την ποιότητα του αέρα και τη βιώσιμη κινητικότητα (μείωση ΙΧ, ενίσχυση δημόσιας συγκοινωνίας και συχνότητας ΜΜΜ, αύξηση χώρων πρασίνου και δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου), καθώς και την κοινωνική πολιτική (ανάγκη για δημοτικές καμπάνιες ευαισθητοποίησης των πολιτών και πρόληψης ασθενειών, ενίσχυση του ΕΣΥ και των κοινωνικών δομών με μόνιμο, καταρτισμένο προσωπικό, και ιδίως ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας σε επίπεδο επιμέρους κοινοτήτων).