Το Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποίησε την Πέμπτη 29/2, όπως προβλέπει ο νόμος, την πρώτη συνεδρίαση λογοδοσίας της νέας διοίκησης. Η Μαρία Κέκη, εκ μέρους της Πόλης Ανάποδα, επέλεξε να θέσει το κομβικό για την πόλη μας ζήτημα της ΔΕΘ. Αφορμή για το ερώτημα στάθηκαν οι νέοι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για κατάτμηση και άμεση έναρξη του πρότζεκτ της ανάπλασης, αλλά και η διαφαινόμενη αλλαγή στάσης της διοίκησης, σε σχέση με την προεκλογική της θέση υπέρ της μετεγκαστάσης. Η αναλυτική ερώτηση, μαζί με την τεκμηρίωσή της, παρατίθεται στη συνέχεια.
Οι απαντήσεις που πήραμε, δυστυχώς δεν μας καλύπτουν. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Αγγελούδης επιβεβαίωσε ότι εγκατέλειψε το αίτημα της μετεγκατάστασης κι επιδιώκει αντ’ αυτής μια «συμβιβαστική λύση», όπως την αποκάλεσε: τη συνύπαρξη της νέας ΔΕΘ με ένα λειψό «Μητροπολιτικό» πάρκο στον χώρο που περισσεύει, σε συνδυασμό -αυτονόητα- με το πάρκο της ΧΑΝΘ και την τυχόν παραχώρηση των εκτάσεων του Γ΄ Σώματος Στρατού που διεκδικεί ο Δήμος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση αυτή θα επιτευχθεί μέσα από την αύξηση του ποσοστού πρασίνου. Ακόμα κι έτσι ωστόσο, η διοίκηση δεν απάντησε καν για το αν σε αυτό το πλαίσιο θα επιδιώξει έστω την ακύρωση του ξενοδοχείου και του εμπορικού κέντρου, ή με ποιον τρόπο σκοπεύει να διεκδικήσει την έκταση της Αγίας Φωτεινής από το Υπερταμείο. Τίποτα νέο δεν μάθαμε επίσης σε σχέση με τις επαφές της διοίκησης με την κυβέρνηση σχετικά με το θέμα.
Κρατάμε ωστόσο τη δέσμευση της διοίκησης ότι «μόλις υπάρξει συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο» για την ανάπλαση, θα φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εκεί, θα αποδειχθεί ξανά ότι το πάρκο δεν είναι συμβατό με τσιμεντένια μεγαθήρια και 10ώροφα ξενοδοχεία, ότι η πόλη -και μαζί της το δημοτικό συμβούλιο- πρέπει να αποφασίσει τι από τα δύο χρειαζόμαστε. Η δική μας απάντηση είναι σαφής -και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τον αγώνα μας για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ και τη δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου.
Ερώτηση για το θέμα της επιτόπου ανάπλασης της ΔΕΘ και τη στάση του Δήμου Θεσσαλονίκης
Σύντομο ιστορικό
Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση, η διοίκηση της ΔΕΘ και η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, έχουν συναινέσει εδώ και χρόνια στο πλάνο της επί τόπου ανάπλασης της ΔΕΘ, με ταυτόχρονη εγκατάσταση νέων επιβαρυντικών χρήσεων (ξενοδοχείο, εμπορικό κέντρο, υπόγεια πάρκινγκ κα). Στον αντίποδα, μια σειρά κοινωνικών φορέων της πόλης, καθώς και περιφερειακών Δήμων, επιμένουν στο παλιότερο σχέδιο της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ εκτός πόλης και δημιουργίας στη θέση της ενός μητροπολιτικού πάρκου.
Η νέα διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και προσωπικά ο δήμαρχος κ. Αγγελούδης (21/09/2023) είχαν υιοθετήσει προεκλογικά την παραπάνω θέση, προτείνοντας να δοθούν τα 2/3 του παρόντος χώρου για τη δημιουργία πάρκου, να παραμείνουν εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία εκθέσεων περιορισμένης όχλησης και «να δημιουργηθεί η νέα ΔΕΘ» «στην περιαστική ζώνη της πόλης». Παρόλα αυτά, σε δηλώσεις τους στο μεσοδιάστημα από τις εκλογές ως την ανάληψη της διοίκησης (01/12/2023), καθώς και στη σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε στις 17/12/23 η «Κίνηση Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο», ο κ. Αγγελούδης και ο κ. Νικηφορίδης έδειξαν ότι εγκαταλείπουν το αίτημα της μετεγκατάστασης.
Επιπλέον, τον περασμένο μήνα (25/01/2024), η ανακοίνωση του Υπερταμείου σχετικά με την υπόθεση οδήγησε στον φόβο ότι επίκειται κατάτμηση του πρότζεκτ, με τις κερδοφόρες χρήσεις να ιδιωτικοποιούνται πρώτες. Σύμφωνα τέλος με ανακοίνωση του Προέδρου της ΔΕΘ, κ. Τζήκα, οι τελικές αποφάσεις αναμένονταν να ανακοινωθούν μέσα στον Φεβρουάριο.
Ερωτήσεις
Καθώς επομένως το κομβικό αυτό θέμα για την πόλη θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες ημέρες, η νέα διοίκηση του Δήμου στο πλαίσιο της λογοδοσίας της, ερωτάται:
– Ποια είναι σήμερα η θέση της για «δημιουργία νέας ΔΕΘ» στην περιαστική ζώνη της πόλης;
– Αν διατηρεί αυτή τη θέση, την έχει μεταφέρει στις κυβερνητικές αρχές και ποια ήταν η απάντηση; Γενικότερα, ποιες ήταν οι θέσεις που μετέφερε και ποιες οι απαντήσεις που πήρε κατά τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν με την κυβέρνηση από τις δημοτικές εκλογές και μετά;
– Ποια θα είναι η στάση της απέναντι σε πιθανή κατάτμηση του πρότζεκτ;
– Ποια είναι η θέση της για τις επιπλέον ιδιωτικές χρήσεις που θα επιτραπούν στον χώρο, όπως το ξενοδοχείο και το εμπορικό κέντρο.
– Ποιό είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της συνολικής έκτασης της Αγιας Φωτεινης
– Σκοπεύει να φέρει τα παραπάνω ζητήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να ληφθεί συλλογική απόφαση και πότε;
Η Πόλη Ανάποδα