– Στον Δήμο Θεσσαλονίκης λειτουργούν πέντε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), εκ των οποίων τέσσερα βρίσκονται ανατολικά της πόλης και ένα στην Τριανδρία, και μόλις ένα ΚΔΑΠ για παιδιά με αναπηρία, υπό την ΚΕΔΗΘ (Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης).
– Το ΚΔΑΠ για παιδιά με αναπηρία στεγάζεται στον πρώτο όροφο οικοδομής ιδιοκτησίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, επί της οδού Κωλέττη 50 (στα δυτικά της πόλης), ενώ στους επάνω δύο ορόφους λειτουργούν βρεφονηπιακοί σταθμοί. Για αυλή χρησιμοποιούν το χώρο της πυλωτής, τον οποίο έχουν περιφράξει με συρμάτινο πλέγμα, με αποτέλεσμα τα νήπια να αυλίζονται σε έναν κλειστό χώρο χωρίς φως και ήλιο που θυμίζει προαύλιο φυλακής, ενώ μετά από αυτοψία που διενήργησε κλιμάκιο της Περιφέρειας και τη διαπίστωση σειράς σοβαρών προβλημάτων (ανυπαρξία ανεξάρτητης πρόσβασης, ακαταλληλότητα-ανεπάρκεια χώρου παρασκευής γευμάτων, κ.ά. ζητήματα ασφάλειας των παιδιών) προτάθηκε η διακοπή λειτουργίας του εν λόγω ΚΔΑΠ, μέχρι τη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος.
– Η σχετική Έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παραδόθηκε στον Δήμο Θεσσαλονίκης ήδη από 16.05.2023, ενώ τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την επικείμενη αναστολή λειτουργίας του ΚΔΑΠμεΑ έκρουσε και η μητέρα ενός κοριτσιού που απασχολείται στο ΚΔΑΠ, με σχετική καταγγελία της, και λαμβάνοντας τον λόγο κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 12.06.2023.
– Οι παραπάνω φόβοι έχουν, δυστυχώς, επαληθευτεί πια, καθώς με την από 10.07.2023 απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου, ανεστάλη η λειτουργία του μοναδικού Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά με αναπηρία, αφού στο μεσοδιάστημα δεν έλαβαν χώρα οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις για την καταλληλότητα της δομής.
– Έτσι, ο κεντρικός δήμος της Θεσσαλονίκης έχει μείνει εν μέσω καλοκαιριού χωρίς Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για Παιδιά με Αναπηρία, οδηγώντας τα ίδια και τις οικογένειες τους στα ακριβά ιδιωτικά ΚΔΑΠ της πόλης.
– Είναι προφανές ότι η ανυπαρξία κοινωνικής πολιτικής και η κωλυσιεργία της τρέχουσας Διοίκησης του Δήμου οξύνει τις κοινωνικές αντιθέσεις και οδηγεί τις ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας σε περιθωριοποίηση και αποκλεισμό. Εμείς, αντιθέτως, παλεύουμε για μια πόλη βιώσιμη, δίκαιη και συμπεριληπτική, με γνώμονα την καθολική προσβασιμότητα όλων των προσφερόμενων (ή των ζητούμενων) υπηρεσιών σε όλους και όλες τους κατοίκους της πόλης, χωρίς καμία διάκριση με βάση τη φυλή, την διοικητική κατάσταση (πχ χαρτιά), το φύλο, την ηλικία, την ικανότητα μετακίνησης.
– Ως Πόλη Ανάποδα θεωρούμε σημαντικούς παράγοντες για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών των ΚΔΑΠ: α) τη σταθεροποίηση των σχέσεων εργασίας των εργαζομένων, β) την επέκταση των δομών και σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα, καθώς και γ) την ανάπτυξη υπηρεσιών που ουσιαστικά θα στηρίζουν την οικογένεια και θα εναρμονίζουν την οικογενειακή και επαγγελματική ζωή (βασικός στόχος του όλου Προγράμματός μας). Η στήριξη των οικογενειών σε αυτό το ρευστό περιβάλλον είναι καθοριστικής σημασίας και δεν αφορά μόνο την απασχόληση των παιδιών, αλλά και την ουσιαστική υποστήριξη όλων των μορφών οικογένειας.
– Έστω και αυτή την ύστατη στιγμή:
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ από τον Δήμο Θεσσαλονίκης:
- Να διαθέσει άμεσα και να διαμορφώσει κατάλληλα, για τις ανάγκες μετεγκατάστασης και επαναλειτουργίας του ΚΔΑΠμεΑ, ένα εκ των 125 αναξιοποίητων ακινήτων κυριότητάς του, το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών με αναπηρία και στις επισημάνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ύπαρξη αυλής, μεγάλων χώρων, 2ης εισόδου για λόγους ασφαλείας, ανελκυστήρων για αμαξίδια και βρεφικά καρότσια, κ.ά.).
- Ελλείψει τέτοιου ακινήτου σε υφιστάμενο δημοτικό κτίριο, να ανεγερθούν ισόγειες δομές σε οικόπεδα ιδιοκτησίας του Δήμου (π.χ. Αλυσίδα) ή/και σε άλλα εκτός αστικού ιστού, με την προϋπόθεση να παρέχεται από τον Δήμο λεωφορείο μετακίνησης των ωφελούμενων παιδιών-οικογενειών.
- Να αναλάβει άμεσα τη δημιουργία και δεύτερου ΚΔΑΠμεΑ, στην ανατολική πλευρά της πόλης.
- Μέχρι την όσο το δυνατόν γρηγορότερη δημιουργία των παραπάνω δομών, να καλύψει άμεσα με ευθύνη του ο Δήμος τις ανάγκες όλων των παιδιών του ΚΔΑΠμεΑ μέσα στο καλοκαίρι.
ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΟΥΜΕ την αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση του κράτους πρόνοιας και ΚΑΛΟΥΜΕ το κράτος και τις τοπικές αρχές να καλύψουν τις ανάγκες μας ως φορολογούμενων κατοίκων.
[Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τις θέσεις της Πόλης Ανάποδα για την κοινωνική πολιτική στο #Ανάποδο_Πρόγραμμα: https://ipolianapoda.gr/program-2023/koinoniki-politiki/ ]