Μπροστά στην αγανάκτηση των πολιτών για τις τραγικές ελλείψεις στον τομέα της καθαριότητας -και μεσούσης της προεκλογικής περιόδου- η διοίκηση του Δήμου προχωρά σε αποσπασματικές, αλλά και επικίνδυνες, κινήσεις. Πρώτα, εξήγγειλε την πρόσληψη 100 εργαζομένων, με δίμηνες ωστόσο συμβάσεις, μέχρι δηλαδή τον Οκτώβρη, μήνα των εκλογών. Στη συνέχεια, αναγγέλλει την παραχώρηση σε ιδιώτες της αποκομιδής των ογκωδών απορριμμάτων, πάλι ως τον Οκτώβρη και χωρίς να έχει ανακοινώσει καν το κόστος της σύμβασης.
Και αυτό δυστυχώς δεν είναι το πρώτο βήμα στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών. Τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί 9 εκ. ευρώ σε ιδιώτες για τη συντήρηση των οχημάτων, με πολύ αρνητικά μάλιστα αποτελέσματα. Πρόσφατα υπογράφηκε σύμβαση 20 εκ. για τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτροφωτισμού. Στον διαγωνισμό συμμετείχε μία μόνο εταιρεία, στην οποία ανατέθηκε ταυτόχρονα και η συντήρηση των φωτιστικών για 12 χρόνια. Σε εξέλιξη είναι εξάλλου ανάθεση 18 εκ. για την προμήθεια των λεγόμενων «σπιτιών ανακύκλωσης», τα οποία (υπερ)κοστολογήθηκαν 370.000 το τεμάχιο. Και αυτές είναι λίγες απο τις περιπτώσεις αναθέσεων στους τομείς καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, όπου συνήθως μειοδότες είναι μεγάλοι όμιλοι του ελληνικού κεφαλαίου. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, αν συνυπολογίσουμε και την γενικότερη κακοδιαχείριση, είναι η αύξηση του συνολικού κόστους, αλλά και η χειροτέρευση της παροχής υπηρεσιών στους δημότες και τις δημότισσες.
Η παράταξή μας, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και μέσα από ανακοινώσεις και παρεμβάσεις, έχει και παλιότερα τονίσει ότι η απουσία σχεδιασμού και οργάνωσης, η απαξίωση των τεχνικών μέσων, των συνεργείων, των υπηρεσιών και γενικότερα του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου δεν είναι τυχαία. Κρύβει στην ουσία την προσπάθεια για την παραχώρηση του συνόλου των ανταποδοτικών υπηρεσιών στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Τα εργοστάσια καύσης και οι μονάδες επεξεργασίας που σχεδιάζονται και στην περιοχή μας, θα δοθούν για εκμετάλλευση σε ιδιώτες, αφού βέβαια το κράτος βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για την κατασκευή τους. Και επειδή έχει ανοίξει η όρεξη, οι ιδιώτες διεκδικούν και τους Φορείς Διαχείρισης (ΦΟΔΣΑ), αλλά και το σύνολο της αποκομιδής σε επίπεδο Δήμου, κάτι που απαιτεί την συγκατάθεση των Δημάρχων. Η ανάθεση σε πρώτη φάση της συλλογής των ογκωδών, ανοίγει το δρόμο για αυτή την προοπτική.
Οι δικαιολογίες της διοίκησης, σύμφωνα με τις οποίες, η ανάθεση έχει έκτακτο και επείγον χαρακτήρα, δεν μας πείθουν. Ο Δήμος διαθέτει γι’ αυτές τις δουλειές τεχνικά μέσα τα οποία αγοράστηκαν με χρήματα των δημοτών και είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση και καλή λειτουργία τους. Η σημερινή διοίκηση είναι υπόλογη στους δημότες για την απαράδεκτη κατάσταση στην καθαριότητα και οφείλει να δώσει εξηγήσεις:
- Γιατί λειτουργούν μόνο 25 από τα 65 απορριμματοφόρα, ενώ έχουν δοθεί 9 εκ. ευρώ σε ιδιωτικά συνεργεία για επισκευές;
- Γιατί αντίστοιχα στην ανακύκλωση δουλεύουν μόνο 5 από τα 20 οχήματα;
- Γιατί έχουν παραγκωνιστεί τα συνεργεία και οι μηχανικοί του Δήμου;
- Τι γίνεται με τη διαχείριση του προσωπικού; Υπάρχει στοιχειώδης σχεδιασμός και οργάνωση στους κρίσιμους αυτούς τομείς, ή όλα έχουν αφεθεί στην τύχη τους;
- Τι απαντά στις καταγγελίες των εργαζομένων του Δήμου για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας;
Ως Πόλη Ανάποδα είμαστε υπέρ της δημοκρατικής λειτουργίας, της διαφάνειας, του απολογισμού και της συμμετοχής των δημοτών/ισσων στις αποφάσεις που παίρνονται. Είμαστε αντίθετοι σε λογικές δημάρχων-μάνατζερ που θα λειτουργούν προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων. Γιατί και σε αυτή την περίπτωση, ο λογαριασμός που θα μας έρθει θα είναι τελικά αντίστοιχος με αυτούς που πληρώνουμε για την ενέργεια, την παιδεία, την υγεία -και όπου αλλού έχει αποσυρθεί το δημόσιο από την διαχείριση των δημόσιων αγαθών.