Στο πλευρό του Ηλία Σμήλιου, στο πλευρό όσων χάνουν το σπίτι τους

Αύριο, Τετάρτη 15 Μάη, δικάζεται ο Ηλίας Σμήλιος, συνδικαλιστής δάσκαλος, μέλος του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος με την «Ανυπακοή στις Γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης». Το «έγκλημά» του; Στάθηκε, μαζί με τον Συντονισμό Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις της λαϊκής κατοικίας. Υπερασπίστηκε το, στοιχειώδες για εμάς, δικαίωμα στη στέγη, για όλους τους ανθρώπους.

Η δίωξή του, όπως και η δίωξη δεκάδων ακόμα αγωνιστών του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, είναι μία ακόμα έκφραση του «δεν υπάρχει εναλλακτική», του δεξιού κατήφορου που έχει επιλέξει η κυβερνώσα «αριστερά», με μοναδικό στόχο να μείνει στην εξουσία και να συνεχίζει να εφαρμόζει το μνημόνιο διαρκείας. Η ίδια η κυβέρνηση άλλωστε επέβαλε το ακραίο, αντιδημοκρατικό «ιδιώνυμο» για όσους διαμαρτύρονται για τους πλειστηριασμούς, παραβαίνοντας ακόμα και τις στοιχειώδεις ελευθερίες που προβλέπει το αστικό σύνταγμα.

Όλα αυτά όμως, για την κυβερνώσα «αριστερά» είναι αμελητέα, μπροστά στην ιστορική ανάγκη να γεμίσουν για άλλη μια φορά οι -ιδιωτικές- τράπεζες με -δημόσιο- χρήμα, να περάσει σταδιακά η στέγη στη σφαίρα αναπαραγωγής του κεφαλαίου, να αυξηθούν τα κέρδη και να έρθει η ανάπτυξη των λίγων πλουσίων, κόντρα στις ανάγκες των πολλών. Μπορεί οι εκλογές να άμβλυναν προσωρινά την ένταση των κατασχέσεων, είναι όμως σίγουρο ότι μετά από αυτές, όποιος και να νικήσει από τους δύο, οι τράπεζες θα επανέλθουν δριμύτερες και απαιτητικές, εκμεταλλευόμενες το νέο ευνοϊκό νομικό πλαίσιο και την κατάργηση της όποιας προστασίας αυτό εξασφάλιζε.

Εμείς θα σταθούμε απέναντί τους. Για αυτό και σήμερα στεκόμαστε στο πλευρό του Ηλία Σμήλιου και κάθε άλλου διωκόμενου αγωνιστή και αγωνίστριας, στο πλευρό κάθε ανθρώπου που κινδυνεύει να χάσει την κύρια κατοικία του από τις τράπεζες. Γιατί η αλληλεγγύη είναι για εμάς το τελευταίο καταφύγιο ενάντια στη βαρβαρότητα. Σε αυτήν καταφεύγουμε τις δύσκολες στιγμές, από αυτή θα εξορμήσουμε για να κατακτήσουμε ξανά την αξιοπρέπεια, τη ζωή που μας αξίζει. Για μια ακόμα φορά λοιπόν θα απαιτήσουμε, όπως κάναμε το 2011, όπως κάνουμε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη ως τη Βαρκελώνη, χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις:

«Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη!»

Συγκέντρωση αλληλεγγύης, Τετάρτη 15/5, 11:00, στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *