Όχι στην μετατροπή του γηπέδου του ΠΑΟΚ σε σαββίδειο εμπορικό κέντρο

Σήμερα, Δευτέρα 22/04, μία ημέρα μετά την ιστορική κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ και μέσα στη φούρια της προεκλογικής περιόδου, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται -με το ψηφοδέλτιο στον κρόταφο- να εγκρίνει το επιχειρηματικό σχέδιο του Ιβάν Σαββίδη για τη μετατροπή της έδρας του ΠΑΟΚ, της ιστορικής Τούμπας, σε εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο.

Το αποτέλεσμα εύκολο να προβλεφθεί: όλες οι κυρίαρχες παρατάξεις, από τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ και τη διοίκηση Μπουτάρη ως την άκρα δεξιά των μακεδονικών συλλαλητηρίων, θα υποταχθούν στο μεγάλο αφεντικό και θα στηρίξουν το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για την ανάπλαση της Τούμπας, χωρίς ούτε καν να ρωτήσουν κάτι για τη χρήση του ακίνητου, τους περιβαλλοντικούς όρους, τη δωρεάν παραχώρηση δημόσιων χώρων.

Για την «Πόλη Ανάποδα» ωστόσο, το έχουμε πει ότι προτεραιότητα δεν είναι ούτε τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα ούτε οι μικρές ψηφοθηρικές πρακτικές. Η προτεραιότητά μας είναι οι ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, των πολλών, των φτωχών, των εργαζομένων. Μια τέτοια βασική ανάγκη είναι οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου. Ακόμα περισσότερο για την υπερκορεσμένη, λαϊκή γειτονιά της Τούμπας, η οποία έχει το θλιβερό προνόμιο του μικρότερου ποσοστού ελεύθερων χώρων στην πόλη και ένα από τα μικρότερα στην Ευρώπη.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ιστορική σύνδεση της Τούμπας με τον ΠΑΟΚ. Αυτό όμως που αμφισβητούμε εμείς είναι η βιάση της ελληνικής κυβέρνησης (με διακομματική συναίνεση) να χαρίσει στη διοίκηση της ΠΑΕ, δηλαδή στο μεγάλο κεφάλαιο, επιπλέον έκταση 30 στρεμμάτων «άνευ ανταλλάγματος κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση για 99 χρόνια», όπως προβλέπει η πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Αμφισβητούμε ακόμα την εντολή που η ίδια τροπολογία δίνει ουσιαστικά προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης να παραχωρήσει και αυτός οποιαδήποτε όμορη έκταση κατοχής του, ώστε να συνενωθεί με το παραχωρούμενο ακίνητο. Αμφισβητούμε το δικαίωμα του Ιβάν Σαββίδη να φορτώσει στο γήπεδο του ΠΑΟΚ εμπορικά κέντρα και άλλες κερδοσκοπικές χρήσεις. Η Τούμπα δεν έχει τη δυνατότητα να σηκώσει αυτό το βάρος, την κίνηση αυτοκινήτων, τη ρύπανση που θα παράγουν, ενώ τα μικρά καταστήματα της περιοχής θα δεχθούν άλλο ένα πλήγμα. Αμφισβητούμε τέλος την απαίτηση της διοίκησης προς το κράτος να εκτελέσει, με δημόσιο χρήμα, όσα συνοδά έργα είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση της ιδιωτικής επένδυσης.

Εν κατακλείδι, αν ο Ιβάν Σαββίδης, ως επιχειρηματίας, θέλει να φτιάξει ένα φαραωνικό εμπορικό κέντρο με γήπεδο, με τεράστια πάρκινγκ και χλιδάτα καταστήματα, ας αγοράσει μια ιδιωτική έκταση εκτός των επιβαρυμένων γειτονιών του αστικού ιστού και ας το κάνει. Σε αυτήν την περίπτωση, στη θέση του γηπέδου να δημιουργηθεί πάρκο υψηλού πρασίνου. Αν πάλι προκριθεί η λύση της ανακαίνισης του γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, αυτή να γίνει αυστηρά εντός της υφιστάμενης έκτασης και με σεβασμό στη γειτονιά. Σε κάθε περίπτωση όμως θεωρούμε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ο ΠΑΟΚ και ο λαός της Τούμπας ως άλλοθι για τα επιχειρηματικά σχέδια κανενός -ακριβώς γιατί σεβόμαστε τον ΠΑΟΚ και τη λαϊκή του ιστορία.

6 thoughts on “Όχι στην μετατροπή του γηπέδου του ΠΑΟΚ σε σαββίδειο εμπορικό κέντρο

 1. Το γήπεδο της ΤΟΥΜΠΑΣ είτε το θέλετε είτε όχι θα γίνει και πολύ σύντομα ούτε το πράσινο μας ενδιαφέρει ούτε τα πάρκα για μας ο ΠΑΟΚ είναι πάνω απ’ όλα πάνω απ’ την χώρα κι αν χρειαστεί θα το χτίσουμε εμείς οι ίδιοι δουλεύοντας τσάμπα.Με τον ΠΑΟΚ και τον λαό του δεν τα βάζει κανείς…

 2. Επειδή δεν ξέρετε τι σας γίνεται και κάποιος πρέπει να σας βάλει στην θέση σας έχουμε και λέμε τα εξής μήπως και καταλάβετε..:
  1. Με την κατασκευή του γηπέδου της ΤΟΥΜΠΑΣ θα ανοίξουν θέσεις εργασίας (εκτος εάν προτιμάτε να υπάρχει ανεργία)

  2. Τα μαγαζιά θα συνεχίσουν να δουλεύουν και να βγάζουν τα σπασμένα της εβδομάδας από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ την ημέρα του αγώνα..ενώ σε περίπτωση φυγής του γηπέδου σε άλλον χωρο εκτός πόλης π.Χ πολλά καταστήματα θα κλείσουν και η ανεργία θα ανέβει κατακόρυφα.

  3. Η επένδυση μαζί με την ανάπλαση θα γίνει με ιδιωτικα κεφάλαια και όχι με δημόσιο χρήμα καθώς και η ανάπλαση θα δωθεί προς χρήση και στους δημότες της ΤΟΎΜΠΑΣ και σε όλους τους Θεσσαλονικείς ΔΩΡΕΑΝ (ούτε αυτό το γνωρίζετε).

  4. Η ανακοίνωση αυτοί που βγάζετε περισσότερο είναι ΧΟΛΗ απέναντι σε μια ιδιωτική επένδυση γιατί υπάρχει (ζηλια;) Χωρίς να λογαριάζετε τα θετικά σημεία που θα προκύψουν..(ανικανότητα ορθής κρίσης του έργου;) η μερικοί “μπερδεμένοι μια χούφτα άμυαλοι φιλοι-οπαδοι του Άρη & του Ηρακλή” που ενωθηκατε μονο και μόνο για βγειτε από την αφάνεια.. και για αυτό δημιουργήσατε αυτό το έκτρωμα – ανακοίνωση που βγάλατε χωρίς ένα λογικό επειχειρημα απλά να χαμε να λέγαμε.

  Υπ. Το ΓΉΠΕΔΟ θα γίνει γιατί υπάρχουν πολλά θετικά σημεία είτε σας αρέσει είτε όχι.

  Και τι ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ είναι ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ εσείς απλά δεν υπάρχετε ούτε υπηρχατε πότε με τέτοια μυαλά και με τέτοιες άθλιες ανακοινώσεις.

 3. εαν νομιζεται οτι θα υπηρχε τουμπα χωρις το γηπεδο τον ΠΑΟΚ και ολο τον ασ ΠΑΟΚ θα εισασταν εσεις και εσεις εκτος (μαλλον δεν υπηρχαται) αν δεν βλεπεται οτι ολη η τουμπα ζει γυρω απο τον ΠΑΟΚ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ πηγεντε και πειτε σε εναν μαγαζατορα το γηπεδο στην θερμη και μετα πειτε μας αντιδρση

 4. δυστυχώς είναι αδιανόητο πως σκέφτονται μερικοί…και μεις ΠΑΟΚ είμαστε αλλά δεν βάζουμε την ομάδα πάνω από την ποιότητα ζωής μας…το άρθρο εκφράζει μερικούς προβληματισμούς που δεν απέχουν, με μια πρώτη ματιά, και πολύ από την πραγματικότητα…όλοι θέλουμε γήπεδο για την ομάδα αλλά αυτό θα πρέπει να πληροί όρους και προυποθέσεις οι οποίες να μην εναντιώνονται τόσο με το κοινό καλό αλλά και με τα συμφέροντα κοινωνικών ομάδων που δεν έχουν τον ΠΑΟΚ (και οποιαδήποτε ομάδα) σαν πρώτη προτεραιότητα στη ζωή τους…

 5. Διαβάζεισ τα σχόλια και καταλαβαίνεις το επίπεδο των πολιτών..πραγματικά δεν έχουν καταλάβει ούτε τα μισά απ αυτά που έχετε αναφέρει..ένα μάτσο πρόβατα που θα δώσουν και την ζωή τους για τα σχέδια του ιβάν…ούτε για την οικογένεια τουσ τετοιο πάθος..τραγικό..

  υ.γ. Συγχαρητήρια για το θάρρος να ρθείτε αντιμέτωποι με τον λεφτά..λογικά θα σας την έχουν πέσει ήδη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *