Η Κυριακή ανήκει στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες!

Την Κυριακή 21 Απρίλη οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα καλούνται να ξεχάσουν την ξεκούρασή τους, την παρέα, την οικογένεια, τον ελεύθερο χρόνο, και να σταθούν άλλη μια μέρα στο πόστο τους. Το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή των Βαΐων δεν αποτελεί βέβαια κάποιο παλιό πασχαλιάτικο έθιμο, αλλά μια «καινοτομία» που μας επιβλήθηκε με το μνημόνιο, καθώς -υποτίθεται- ότι έτσι θα αυξανόταν η ανταγωνιστικότητα και θα ερχόταν η ανάπτυξη.

Το τι ανάπτυξη μας ήρθε από τότε, το ζήσαμε. Για να πούμε άλλη μια φορά τα αυτονόητα, ο τζίρος των καταστημάτων δεν εξαρτάται από το ωράριο, αλλά από τα χρήματα που έχουν στα χέρια τους οι καταναλωτές. Τα μαγαζιά δεν τα έκλεισαν οι περιορισμοί στο ωράριο, αλλά η ανεργία και η φτώχεια των πολλών. Η διεύρυνση των ωραρίων δεν θα αυξήσει δια μαγείας ούτε τον κοινωνικό πλούτο, ούτε την κατανάλωση. Το αντίθετο: θα ενισχύσει τις μεγάλες εταιρείες και θα πιέσει ακόμα περισσότερο τους μικρούς εμπόρους, αυτούς που βασίζονται περισσότερο στη δική τους δουλειά και έχουν πολύ λίγους εργαζόμενους. Γι’ αυτό και, εκτός από τους εργαζόμενους, αντίθετοι στο άνοιγμα των καταστημάτων ήταν και η πλειοψηφία των μικρών εμπόρων.

Η σταδιακή κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας -πρώτα για 8 Κυριακές το χρόνο, μετά για 32 και σύντομα για όλες- ήταν λοιπόν ένα από τα πολλά δώρα που προσέφεραν τα μνημόνια στους εργοδότες, μαζί με τις μειώσεις μισθών, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την περιστολή του δικαιώματος στην απεργία και τόσα άλλα. Όλα αυτά τα δώρα βέβαια, τα έκλεψαν από τους εργαζόμενους: κάθε μέτρο «απελευθέρωσης» της αγοράς εργασίας, είναι ένα ακόμα δεσμό για τους μισθωτούς και της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Σε αυτούς ανήκουμε κι εμείς, για αυτό και στεκόμαστε στο πλευρό των εμποροϋπαλλήλων. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα όλων μας στην κυριακάτικη αργία, τον ελεύθερο χρόνο, την αξιοπρέπεια. Γι’ αυτό και στεκόμαστε απέναντι στις κυρίαρχες δημοτικές παρατάξεις, από την κυβερνητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (αυτή δηλαδή που επέβαλλε την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας) ως τη νεοφιλελεύθερη δεξιά, οι οποίες υπερασπίζονται τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και βλέπουν την πόλη μας ως ένα τεράστιο πολυκατάστημα – καφετέρια.

Και για την «Πόλη Ανάποδα» λοιπόν, ποτέ την Κυριακή: δεν εργαζόμαστε, δεν ψωνίζουμε. Συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση του Συντονιστικού δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια, το πρωί της Κυριακής 21 Απρίλη, στις 10:30, Αριστοτέλους και Τσιμισκή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *