Το νερό είναι δημόσιο αγαθό: κοινόχρηστες βρύσες τώρα!

Η Πόλη Ανάποδα συνυπογράφει το παρακάτω κείμενο, ενώνοντας τη φωνή της με τις συλλογικότητες της πόλης που ζητούν τη λειτουργία κοινόχρηστων βρυσών στην πόλη, όπως μάλιστα προβλέπεται και εκ του νόμου:
 
Εδώ και αρκετά χρόνια, αυτοοργανωμένες και εθελοντικές ομάδες μοιράζουμε φαγητό και άλλα είδη απόλυτης ανάγκης, όπως φάρμακα και ρουχισμό σε συμπολίτες μας, στο ευρύτερο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης. Πολλοί από αυτούς είναι είτε άστεγοι/ες, είτε άνθρωποι που βρίσκονται σε επισφάλεια στέγης και επομένως δεν μπορούν να καλύψουν μόνοι/ες τους τις βασικές τους ανάγκες, όπως η πρόσβαση σε επαρκή φαρμακευτική βοήθεια, ένδυση, τροφή και νερό, γεγονός που σχετίζεται με τις επιπτώσεις της οικονομικής, κοινωνικής και υγειονομικής κρίσης που βιώνει η πόλη μας και την έλλειψη βιώσιμων κοινωνικών δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας.
 
Από τις καθημερινές διαδρομές που κάνουμε στις γειτονιές μας, μεταξύ άλλων, έχουμε παρατηρήσει την αισθητή απουσία δημόσιων βρυσών, από τις οποίες οι συμπολίτες μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε νερό. Λαμβάνοντας υπόψη ότι στις συνθήκες καύσωνα του καλοκαιριού, που οι ανάγκες για νερό αυξάνονται δραματικά, η απουσία δημοσίων βρυσών είναι παραπάνω από εμφανής. Αυτή η εξέλιξη οδηγεί αναγκαστικά σε δραματική αύξηση του ήδη επιβαρυμένου κόστους διαβίωσης, μέσω της αγοράς πλαστικών μπουκαλιών, που επιπροσθέτως συμβάλει στην αδιαμφισβήτητη επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Αυτό το γεγονός οδηγεί στην περαιτέρω χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της πόλης μας και ειδικά των πιο ευάλωτων και περιθωριοποιημένων πληθυσμών.
 
Οι ομάδες που υπογράφουμε αυτό το κείμενο καλούμε τον Δήμο Θεσσαλονίκης να εναρμονιστεί με τον νόμο (4736/2020, άρθρο 4, παράγραφος 10) ο οποίος πρόσφατα ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή, ενσωματώνοντας την Ευρωπαϊκή Οδηγία (ΕΕ 2019/904). Σύμφωνα με αυτόν, από την 1η Ιουλίου 2021 οι Δήμοι και Κοινότητες «οι οποίοι διαθέτουν δίκτυο πόσιμου νερού, υποχρεούνται να διαθέτουν κοινόχρηστες βρύσες προς δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και σε δημοτικές παιδικές χαρές, παρέχοντας κατάλληλη σήμανση στο κοινό που ενθαρρύνει τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων δοχείων νερού, καθώς και να επεκτείνουν το δίκτυο με κοινόχρηστες βρύσες προς δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης κοινού εντός των ορίων της αρμοδιότητάς τους».
 
#dimosies_vryses_pantou #δημόσιες_βρύσες_παντού
Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα!
 
Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης-Pervolarides of Thessaloniki 
Η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου
Φυσικά Όνειρα – ΚοινΣΕπ Ένταξης ΑΜΕΑ
Καλλιστώ
Water Warriors
Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ
SoSτε το NEPO
Η Πόλη Ανάποδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *