Ανακοίνωση για τη διακοπή της παράστασης «Πυρκαγιές» από φασίστες

Με την τέχνη και την αλληλεγγύη, ενάντια στο φασισμό

Το βράδυ της Τετάρτης 13/3, τέσσερα μέλη της τοπικής φασιστικής οργάνωσης «Ιερός Λόχος» διέκοψαν -για μερικά λεπτά- την παράσταση «Πυρκαγιές» του ΚΘΒΕ για να διαμαρτυρηθούν για «βλασφημίες» που ακούγονται σε αυτή. Όπως καταλαβαίνουμε βέβαια και από τις κραυγές τους στο βίντεο που οι ίδιοι ανάρτησαν, πίσω από τον θρησκόληπτο φανατισμό και την ανοησία υποβόσκει μια επιθετική ισλαμοφοβία και ένας απροκάλυπτος ρατσισμός απέναντι στο έργο και στον Λιβανοκαναδό συγγραφέα του.

Τέτοιες ομάδες, αναβαπτισμένες μέσα από τη συμμετοχή τους στα εθνικιστικά συλλαλητήρια για το Μακεδονικό, έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα τις επιθέσεις τους. Μέχρι τώρα έχουν στοχοποιήσει πρόσφυγες, μετανάστες, καταλήψεις, αντιφασίστες. Τώρα, επιτέθηκαν στους καλλιτέχνες μιας παράστασης (ή μιας «ταινίας», όπως την χαρακτηρίζει ένας εξ αυτών αποχωρώντας). Καθόλου περίεργο: δουλειά των φασιστών ήταν πάντα να ανακαλύπτουν και να υποδεικνύουν εχθρούς ανάμεσα στους φτωχούς και τους αγωνιζόμενους, ανάμεσα σε όσους σκέπτονται και δρουν διαφορετικά, για να προστατέψουν έτσι την κυρίαρχη τάξη.

Ο φασισμός βρίσκει γόνιμο έδαφος για να σπείρει το μίσος του στη φτώχεια, την εξαθλίωση και την απελπισία ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας μας. Και σε αυτό, οι ευθύνες μιας κυβέρνησης που εκλέχθηκε στο όνομα της κατάργησης της λιτότητας, για να υποταχθεί μετά στο μονόδρομο των μνημονίων, διακηρύσσοντας ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική», είναι μεγάλες. Μεγάλες είναι βέβαια και οι ευθύνες τόσο της αστυνομίας, όσο και της πολιτικής της ηγεσίας που εξακολουθούν να δείχνουν ανοχή στις φασιστικές επιθέσεις.

Οι φασίστες λοιπόν θα επιτίθενται. Και θα μας βρίσκουν απέναντί τους, με λόγια και με πράξεις. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να διαφυλάξουμε το δημόσιο χώρο και το δημόσιο λόγο από το μίσος τους. Θα στεκόμαστε με ανεπιφύλακτη αλληλεγγύη δίπλα σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε συλλογικότητα που θα στοχοποιηθεί. Και κυρίως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανοίγουμε με την πολιτική και κοινωνική μας δράση δρόμους αλληλεγγύης και ελπίδας για τους πολλούς και τους φτωχούς, ώστε να κλείσουμε οριστικά το δρόμο στον φασισμό.

Εκφράζουμε λοιπόν την αμέριστη συμπαράστασή μας στους ανθρώπους της παράστασης «Πυρκαγιές», τη σκηνοθέτιδα Ιώ Βουλγαράκη και τους ηθοποιούς του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας. Άλλωστε, το γεγονός ότι οι φασίστες ενοχλήθηκαν από τη δουλειά τους, αποτελεί μια ένδειξη ότι κάτι κάνουν καλά. Καλούμε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να αγκαλιάσουν ακόμα περισσότερο την παράσταση, η οποία ήδη πηγαίνει πολύ καλά, και να δείξουν, όπως έδειξαν και οι θεατές της παράστασης, ότι στην πόλη αυτή δεν χωρούν φασίστες και ρατσιστές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *