Μέτρα τώρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων!

Τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου τα σχολικά κουδούνια χτυπούν ξανά σημαίνοντας την έναρξη του σχολικού έτους 2021-22. Δυστυχώς όμως η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για μια ακόμα φορά ακολουθεί τον δρόμο των μηδενικών μέτρων για την προφύλαξη της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών.

Όπως και την περασμένη χρονιά, έτσι και φέτος η κυβέρνηση επιμένει να μην μειώνει στους 15 τον αριθμό των μαθητών-τριών στις αίθουσες και να μην προσλαμβάνει εκπαιδευτικούς ώστε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που θα δημιουργηθούν. Αρνείται επίσης τη διενέργεια δωρεάν μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ στην εκπαιδευτική κοινότητα με την αποκλειστική ευθύνη του ΕΟΔΥ. Ακόμα παραπέρα ο Υπουργός Εσωτερικών πρόσφατα ανακοίνωσε προκλητικά την περικοπή των δαπανών σε προσωπικό στην καθαριότητα, γεγονός που σημαίνει δραματικές μειώσεις καθαριστριών/ών στα σχολεία!

Όλα αυτά δεν είναι παρά όψεις της ίδιας εγκληματικής πολιτικής που αρνείται πεισματικά να ενισχύσει ουσιαστικά και ολόπλευρα το δημόσιο σύστημα υγείας, αφήνοντας έτσι την υγεία του λαού εκτεθειμένη για δεύτερη συνεχή χρονιά απέναντι στην πανδημία.

Καθώς λοιπόν ανοίγουν τα σχολεία και η πανδημία εξακολουθεί να είναι εδώ, ενώνουμε τη φωνή μας με το αδελφό αυτοδιοικητικό σχήμα της Πόλης Αλλιώς στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών και απαιτούμε άμεσα και επιτακτικά:

    • Μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας και άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων της πόλης.
    • Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων -με ευθύνη του ΕΟΔΥ- για τον περιορισμό της αλυσίδας μετάδοσης.
    • Πρόγραμμα μαζικών δημόσιων δωρεάν εμβολιασμών, με τις αναγκαίες προσλήψεις στις εμβολιαστικές δομές, με πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων, στα πλαίσια ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
    • Εδώ και τώρα επιβάλλεται να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, 15 μαθητές ανά τάξη και να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα.
    • Να εξασφαλιστεί επαρκές μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα για όλα τα σχολεία, ώστε να μπορούν επί της ουσίας να τηρηθούν τα πρωτόκολλα.
    • Να αυξηθούν τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ για τη μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο με σκοπό να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
    • Να διασφαλιστεί άμεσα έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών με σκοπό την εξασφάλιση όλων απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής κ.τ.λ.
    • Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων.
    • Να ληφθούν άμεσα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα (π.χ. αναδιάταξη της ύλης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενισχυτική διδασκαλία) για την αντιμετώπιση των σύνθετων μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η αναστολή λειτουργίας των σχολείων και η πολύμηνη τηλεκπαίδευση.

Ο Δήμος μας πρέπει να διεκδικήσει έντονα και αγωνιστικά μαζί με τους πολίτες όλα αυτά αντί να παρακολουθεί άφωνος -όταν δεν υλοποιεί άκριτα την κυβερνητική πολιτική. Δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από δήθεν ζητήματα δικαιοδοσίας ή αρμοδιοτήτων μπροστά σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα.

Ευχόμαστε καλή και ασφαλή σχολική χρονιά σε μαθητές/-τριες, γονείς και κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς. Ως Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής θα είμαστε και φέτος στο πλευρό τους στον Δήμο Θεσσαλονίκης για ό,τι χρειαστούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *