Το ιστορικό λάθος της ανάπλασης της ΔΕΘ δεν το χρυσώνει ούτε η καλύτερη αρχιτεκτονική

Το πρώτο βραβείο του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την Ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (δηλαδή του χώρου της ΔΕΘ) κέρδισε η ομάδα των Sauerbruch Hutton (Γερμανία), Gustafson Porter + Bowman (Βρετανία) και Έλενας Σταυροπούλου (Ελλάδα). 

Με βάση τα φωτορεαλιστικά και τις πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει, κάποιος που δεν γνωρίζει τη Θεσσαλονίκη και τις ανάγκες της θα μπορούσε να πει ότι η μελέτη είναι πολύ εύστοχη. Δημιουργεί ένα πολεοδομικό σύνολο πολύ ενδιαφέρον. Η ιδέα για άλλα 5 κτίρια σαν το Palais de Sport θα έλεγε κανείς ότι είναι εξαιρετική, αφού έτσι εντάσσει αυτό το ιστορικό τοπόσημο στη νέα πολεοδομική κατάσταση.

ΟΜΩΣ, υπάρχουν πολύ σημαντικότερα δεδομένα που χρειάζεται να ληφθούν υπόψη πριν τη χωροθέτηση και τον σχεδιασμό των κτιρίων και χωρίς αυτά είναι αδιανόητο να προτείνεται η χωροθέτηση και η κατασκευή κτιρίων στην πόλη. Ποια είναι αυτά;

  •  Η ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ που θα δημιουργείται στον γύρω χώρο από τη λειτουργία των συγκεκριμένων κτιρίων.
  • ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ που θα προκαλείται από τη λειτουργία του νέου αυτού εκθεσιακού κέντρου.
  • Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ· η Νέα Παραλία δεν επαρκεί, και τα υπάρχοντα πάρκα είναι ελάχιστα για τον πληθυσμό του κέντρου. Ζήσαμε και στην περίοδο της καραντίνας πόσο άσχημο είναι αυτό το γεγονός.
  • Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ· ρέματα, πανίδα, φυσική συνέχεια πρασίνου από το βουνό στην πόλη. Η πρόταση αυτή είναι «οικολογική» αρχιτεκτονική, αλλά μόνο για την ίδια τη ΔΕΘ και όχι για την πόλη. 
  • Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ· ορισμένα υπάρχοντα περίπτερα έχουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και είναι προς όφελός μας να τα διατηρήσουμε, καθιστώντας το πάρκο ασφαλές και βιώσιμο με κάποιες χρήσεις.

Αυτά και πολλά άλλα καθιστούν ιστορικό λάθος τεραστίων διαστάσεων τον ανασχεδιασμό της ΔΕΘ στον χώρο που βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Το πιο σημαντικό από όλα όμως είναι ότι η πρόταση αυτή και κάθε πρόταση που βασίζεται στο νέο ειδικό χωρικό σχέδιο ΔΕΝ δημιουργεί πάρκο, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στις μακέτες. Είναι απλά ακάλυπτος χώρος των κτιρίων. 

Δεν μπορείς να πεις λοιπόν ότι κάνεις κάτι καλύτερο όταν από το πολύ κακό πας στο κάπως λιγότερο κακό με τεράστια χρηματικά ποσά τη στιγμή που χάνεις την ευκαιρία να πας στο καλό και το βιώσιμο, δηλαδή ένα μητροπολιτικό πάρκο στη θέση της ΔΕΘ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η πρόταση αυτή δεν πρέπει να υλοποιηθεί και το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο της ΔΕΘ να ακυρωθεί.

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΚΟ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΘ

Η ΝΕΑ ΔΕΘ ΝΑ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΔΥΤΙΚΑ

2 thoughts on “Το ιστορικό λάθος της ανάπλασης της ΔΕΘ δεν το χρυσώνει ούτε η καλύτερη αρχιτεκτονική

  1. Πολύ ορθά τα επιχειρήματα, η ανάγκη για πράσινο- αέρα- οξυγόνο υπερτερεί από κάθε κτίσμα. Να ακυρωθεί το σχέδιο και ο σχεδιασμός κάθε ανοικοδόμησης στο πολεοδομικό του δήμου και των τριγύρω δήμων είναι απαγορευτικός για τη ζωή. Βλέπουμε την κλιματική κρίση, τον καύσωνα που έφτασε σε συνθήκες ασύμβατες με τη ζωή, βλέπουμε τις πυρκαγιές, ακόμα για την πανδημία το καλύτερο μέτρο είναι ελεύθεροι χώροι.. Όχι άλλο τσιμέντο, μόνο δεντροφυτεύσεις από δω και πέρα. Σωστά θέσατε το θέμα, καταλάβαμε ότι πάρκο για μερικούς είναι πρόσχημα για χτίσιμο ( και πιθανά οικονομικά κέρδη- ας ξοδέψουν το δημόσιο χρήμα σε υπηρεσίες καθαρισμού, σε κηπουρούς και γεωπόνους στον δήμο επιτέλους.)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *