Τοποθέτηση Αντώνη Γαζάκη στο Δημοτικό Συμβούλιο (03-02-2020) [video+κείμενο]

 

Η αναστάτωση που έχει προκαλέσει στην εκπαιδευτική κοινότητα η πρόταση από τη μεριά της διοίκησης του Δήμου και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης για μετακίνηση/διασπορά τριών σχολείων του σχολικού συγκροτήματος της Κλεάνθους όσο θα κρατήσουν τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης εκεί, η αντιμετώπιση των ελεύθερων χώρων από τη δημοτική αρχή όπως εκφράζεται με τα σχέδια για υπόγειο πάρκινγκ στην Πλατεία Ελευθερίας, και για μόνιμη εμπορική δραστηριότητα στην πλατεία Δικαστηρίων, αλλά και το ζήτημα των αστικών συγκοινωνιών και του ΟΑΣΘ, η καθυστέρηση των έργων του μετρό και, τέλος, οι προτεραιότητες του Δήμου στο ζήτημα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης, ήταν τα θέματα που έθιξε στην κεντρική τοποθέτησή του ο Αντώνης Γαζάκης, δημοτικός σύμβουλος του ενωτικού ψηφοδελτίου «Η Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής», στη δεύτερη Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2020 (03-02-2020).

 

Πιο συγκεκριμένα, ο Α. Γαζάκης δήλωσε για το θέμα της Κλεάνθους ότι είναι παραπάνω από προφανές πως στο ζήτημα της ενεργειακής αναβάθμισης του συγκροτήματος των σχολείων και στην προωθούμενη πρόταση για προσωρινή μετεγκατάστασή τους για την πραγματοποίηση του έργου, έχει επιδειχθεί ως τώρα παροιμιώδης προχειρότητα και ασύγγνωστη αδιαφορία για την εκπαιδευτική πραγματικότητα, τόσο από την προηγούμενη και τη σημερινή διοίκηση, όσο και από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Τόνισε μάλιστα ότι είναι πραγματικά απορίας άξιο γιατί δεν υπήρξε καμιά όχι απλά διαβούλευση με την τοπική εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά ούτε καν ενημέρωσή της. Η απόφαση προσωρινής μετεγκατάστασης των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων, με τους όρους με βάση τους οποίους προτείνεται να γίνει, ουσιαστικά διαλύει τα σχολεία αυτά, τινάζει στον αέρα τον οικογενειακό και εκπαιδευτικό προγραμματισμό και θέτει σε κίνδυνο και τις θέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών σε αυτά. Αμφισβήτησε επίσης ότι τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν, όταν στους λίγους αυτούς μήνες της παρουσίας μας στο ΔΣ έχουμε κληθεί να ψηφίσουμε ουκ ολίγα αιτήματα χρονικής παράτασης για τεχνικά έργα του Δήμου. Τέλος, δήλωσε ότι η παράταξη συντάσσεται με τα αιτήματα των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των τριών σχολείων και ζητά από τη δημοτική αρχή να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων, οι εκπαιδευτικές κοινότητες των οποίων (μαθητικό δυναμικό, εκπαιδευτικοί, γονείς/κηδεμόνες) πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ενιαία σχολεία η καθεμιά και όχι ως αριθμοί που πρέπει να χωρέσουν σε κάποια κουτάκια.

Ως προς την Πλατεία Δικαστηρίων και την Πλατεία Ελευθερίας, ο δημοτικός σύμβουλος επανέλαβε την αντίθεση της παράταξης στις διαφαινόμενες προθέσεις της διοίκησης του Δήμου, υπογραμμίζοντας τα παρακάτω σημεία:

  1. Τα σχέδια της διοίκησης τα μαθαίνουμε ξανά από τα ΜΜΕ. Κανένας σεβασμός στη δημοκρατική διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου,αφού αντί να κατατεθούν σε αυτό προτάσεις, υπάρχει ήδη διαπραγμάτευση με εταιρείες.
  2. Μια από τις μεγαλύτερες ελλείψεις των πολιτών είναι η απουσία ελεύθερων χώρων. Και οι δυο υποθέσεις δείχνουν δυστυχώς ότι δεν είναι στην προτεραιότητα της διοίκησης. Η ανάπλαση της ιστορικής πλατείας φαίνεται να καθυστερεί για να γίνει και το υπόγειο πάρκινγκ, ενώ για την άλλη ακούμε επανειλημμένα τελευταία ότι υπάρχουν προθέσεις να μετατραπεί σε μόνιμη αγορά. 
  3. Για την Πλατεία Δικαστηρίων: η κατάληψη δημόσιου χώρου για κερδοσκοπικούς σκοπούς είναι παράνομη, αντικοινωνική, στερεί χώρο και ελευθερία από τους πολίτες. Θα μας βρει απέναντι κι εμάς και τους κατοίκους της περιοχής. 
  4. Για την Πλατεία Ελευθερίας: κάθε έργο που καλεί τα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης είναι εγκληματικό. Οι χώροι στάθμευσης πρέπει να εξυπηρετούν μια στρατηγική μείωσης της πίεσης από τα ΙΧ και απελευθέρωσης χώρου. Δίπλα στην Πλατεία Ελευθερίας υπάρχει άφθονος χώρος για αυτοκίνητα, εκτός αστικού ιστού, στο χώρο του λιμανιού, ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί -επιτέλους- και το πολυώροφο πάρκινγκ στην Πολυτεχνείου. 
  5. Είναι βαθιά υποκρισία από τη μια να μιλάμε για την κλιματική αλλαγή και από την άλλη να υπηρετούμε το αυτοκίνητο. 
  6. Αν γίνει πάρκινγκ με ΣΔΙΤ, θα είναι πανάκριβο και απλησίαστο για τους περισσότερους. Πρόκειται για άμεση ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου. 
  7. Και τέλος: είναι σίγουρο ότι αν επιλεχθεί η κατασκευή του πάρκινγκ, η πλατεία ελευθερίας θα μείνει πλατεία λαμαρίνας για χρόνια. Και η πλατεία λαμαρίνας θα συνδεθεί με τη διοίκηση Ζέρβα. 

Ο Α. Γαζάκης έθιξε επίσης το ζήτημα του ΟΑΣΘ, η κατάσταση στα λεωφορεία του οποίου εξακολουθεί να παραμένει τραγική και έθεσε το ερώτημα τι γίνεται με τη δέσμευση κυβέρνησης – διοίκησης ΟΑΣΘ (της οποίας μέλος είναι ο δήμαρχος)  στη γνωστή ειδική συνεδρίαση ότι μέσα στο Φλεβάρη θα έβγαινε στον αέρα ο διαγωνισμός για 200 νέα λεωφορεία, έστω με λήζινγκ, ενώ για το Μετρό επισήμανε ότι παρά τις εξαγγελίες πως η λύση της απόσπασης/επανατοποθέτησης των ευρημάτων στον σταθμό Βενιζέλου επιλέχθηκε για να επιταχυνθεί το έργο, πέντε μήνες μετά το έργο έχει παγώσει, ενώ εκκρεμεί ακόμη η καθαρογραφή της απόφασης του ΚΑΣ.

Η τοποθέτηση έκλεισε με ένα σχόλιο για τη συνέντευξη τύπου που έδωσαν ο δήμαρχος και ο νέος αντιδήμαρχος καθαριότητας για την παρουσίαση των δράσεων του Δήμου στον τομέα αυτό· υπογραμμίστηκε ότι παρά τους πανηγυρισμούς της διοίκησης το πρόβλημα με τα σκουπίδια στους δρόμους εξακολουθεί να υπάρχει, ενώ στηλιτεύτηκε και το γεγονός ότι όλες οι προσπάθειες του Δήμου επικεντρώνονται στο ζήτημα της αποκομιδής και οι οποίες αναφορές στην ανακύκλωση γίνονται στο επίπεδο του ευχολογίου.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνέχεια της συνεδρίασης υπήρξε έντονη αντίδραση εκ μέρους του Α. Γαζάκη όταν ο Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον» (επικεφ. Γ. Ορφανός), δήλωσε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ότι η ισραηλιτική κοινότητα στην Ελλάδα δεν φορολογείται! Ο εκπρόσωπός μας πήρε τον λόγο και κατήγγειλε αυτό το αντισημιτικό ψεύδος λέγοντας ότι είναι ντροπή να ακούγονται τέτοια πράγματα στο Δημοτικό Συμβούλιο, και μάλιστα την ημέρα που ψήφισε την έγκριση της πραγματοποίησης της φετινής Πορείας Μνήμης. Παρέθεσε μάλιστα και σχετική δήλωση του τότε Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Γεώργιου Καλαντζή, από τον Ιανουάριο του 2015 (επί κυβέρνησης Σαμαρά), με την οποία διέψευδε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ανάλογα ανυπόστατα ηλεκτρονικά δημοσιεύματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.