Τοποθέτηση στο ΔΣ της 13-01-2020 (κείμενο – βίντεο)

Η κατάσταση στον τομέα καθαριότητας, η καθυστέρηση στην ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας, η απάντηση στις δηλώσεις του Δημάρχου για την πλατεία Δικαστηρίων, η απεργία των εργαζόμενων στον ΟΤΕ αλλά και το πολύπαθο ζήτημα των αστικών συγκοινωνιών και του ΟΑΣΘ ήταν τα κυριότερα θέματα που έθιξε στην κεντρική τοποθέτησή του ο Αντώνης Γαζάκης, δημοτικός σύμβουλος του ενωτικού ψηφοδελτίου «Η Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής», στην πρώτη Τακτική Συνεδρίαση του 2020 (13-01-2020). Δείτε το βίντεο ή διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί.

-Τομέας καθαριότητας

Η αλλαγή του διοικητικού σχήματος στον τομέα της καθαριότητας αποτελεί τρανή επιβεβαίωση για την ως τώρα αποτυχία της διοίκησης στον συγκεκριμένο τομέα. Ο κ. Ζέρβας, όταν ανέλαβε ο ίδιος προσωπικά το χαρτοφυλάκιο αυτό, είπε πως αποτελεί προτεραιότητα. Όσο κι αν θέλει στις συνεντεύξεις του να μας πείσει ότι όντως κάτι άλλαξε, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης βιώνουν καθημερινά την ίδια κατάσταση. Γεμάτοι και βρόμικοι κάδοι απορριμμάτων, ογκώδη αντικείμενα επί πολλές ημέρες στο ίδιο σημείο, πεζοδρόμια και φρεάτια βρόμικα και επικίνδυνα. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα βιώνουν τις ίδιες δυσκολίες και τους ίδιους κινδύνους. 

Κύριε δήμαρχε, το καθημερινό βίωμα των πολιτών δεν μπορεί να το αλλάξει με αυτοεπαινετικές δηλώσεις. Σας καλούμε έστω και τώρα να εκπονήσετε και να μας παρουσιάσετε ένα συγκροτημένο σχέδιο για τον τομέα καθαριότητας του δήμου, καθώς και για την ανακύκλωση -να θυμίσουμε εδώ ότι το Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει συνταχθεί το 2016 και από τότε δεν έχει γίνει τίποτα προς την κατεύθυνση της εφαρμογής του.

-Πλατεία Ελευθερίας

Δεν γνωρίζουμε αν η νέα διοίκηση του Δήμου εξακολουθεί να διερευνά ξανά το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί υπόγειο πάρκινγκ κάτω από την πλατεία. Με τα υπάρχοντα δεδομένα και μέχρι να παρθούν αποφάσεις, να προκηρυχθούν διαγωνισμοί και να υλοποιηθούν, είναι σίγουρο ότι θα ζήσουμε για χρόνια με τις λαμαρίνες -αιώνιο σύμβολο της ανικανότητας της Διοίκησης.

Εμείς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τα αυτονόητα. Στο κέντρο της πόλης μας δεν χρειαζόμαστε περισσότερα ΙΧ, αλλά περισσότερο ελεύθερο δημόσιο χώρο. Εναλλακτικές για πάρκινγκ υπάρχουν σε μικρή απόσταση (για παράδειγμα στο λιμάνι). Ακόμα περισσότερο, δεν χρειαζόμαστε ακόμα ένα αιώνιο εργοτάξιο και μάλιστα σε ένα ιστορικό και παράκτιο ακίνητο.

Γι’ αυτό, προτείνουμε, πριν από οτιδήποτε άλλο, αφού διώξει ο Δήμος άμεσα τον εργολάβο από την πλατεία, τα συνεργεία του να ρίξουν τις λαμαρίνες και να διαμορφώσουν έναν ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο με δέντρα, παρτέρια και και υπαίθριους καθιστικούς χώρους ώστε να αποδοθεί προς χρήση στους κατοίκους της πόλης εντός ολίγων ημερών, μέχρι τουλάχιστον αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι.

Βέβαια, αυτό μπορεί να μην αρέσει σε κάποιους ως απτό παράδειγμα ότι για να τιμήσουμε την ιστορική μνήμη και να ομορφύνουμε την καθημερινότητά μας δεν χρειάζονται εργολαβίες των 5 εκατομμυρίων ευρώ.

-Πλατεία Δικαστηρίων

Διαβάσαμε σε μια από τις πολλές συνεντεύξεις και δηλώσεις του δημάρχου ότι προτίθεται να μονιμοποιήσει την παρουσία επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην πλατεία Δικαστηρίων, πίσω από το Άγαλμα Βενιζέλου, στο όνομα της αντιμετώπισης της ανομίας και της παραβατικότητας. Δεν είναι δυνατόν να διανοείστε να παραχωρήσετε δημόσιο χώρο, μια πλατεία εν προκειμένω, σε ιδιωτικές εταιρείες για να κερδοφορούν εις βάρους του δημόσιου χώρου. Οι επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε καταστήματα. Τα πάρκα και οι πλατείες είναι για όλους. Αν θέλετε να αντιμετωπίσετε τα υπαρκτά προβλήματα της περιοχής, αναθέστε στον τομέα Πρασίνου να αναβαθμίσει το πάρκο που είναι παρατημένο, ενισχύστε τον φωτισμό και την καθαριότητα της πλατείας, προγραμματίστε εκδηλώσεις του δήμου στο σημείο και, φυσικά, επιδιώξτε, μαζί με άλλους φορείς, κινήσεις προς την κατεύθυνση της έμπρακτης άρσης των κοινωνικών αποκλεισμών και της εξαθλίωσης που οδηγεί στη μικροπαραβατικότητα.

-Συνεντεύξεις Δημάρχου-Διοίκησης

Κύριε δήμαρχε, οι πρώτοι μήνες σας στο δημαρχείο πέρασαν. Το πρώτο διάστημα είναι λογικό να θέλετε να μιλήσετε πιο διεξοδικά για το τι θέλετε να κάνετε στη Θεσσαλονίκη. Πέρασαν όμως αυτές οι μέρες· μετά και την ομοβροντία συνεντεύξεων του τελευταίου διαστήματος, θα συνιστούσαμε λιγότερα λόγια και περισσότερη δουλειά. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα επικοινωνιακά σόου διαφόρων αντιδημάρχων σας (βλέπε πατίνια).

-Απεργία ΟΤΕ 

Σε απεργία από την 21η Δεκεμβρίου βρίσκονται οι εργαζόμενοι/-ες στον όμιλο του ΟΤΕ, διεκδικώντας την υπογραφή τριετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας, διασφάλιση των θέσεων εργασίας, καλύτερους μισθούς και επιδιώκοντας ταυτόχρονα να δώσουν μια απάντηση στην ασυδοσία των golden boys και girls. Στον αντίποδα, η διοίκηση του ΟΤΕ επιδιώκει μονοετή σύμβαση, διατηρώντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα απολύσεων στη λήξη της, καθώς και διατήρηση των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων όπου κυριαρχεί η επισφάλεια.

Ως Πόλη Ανάποδα στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στον ΟΤΕ και θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο άνοιγμά του στην κοινωνία της πόλης και στην επιτυχή του έκβαση.

-ΟΑΣΘ

Η ειδική συνεδρίαση ήταν ένα επικοινωνιακό σόου, καμία απόφαση δεν πάρθηκε, καμία συγκεκριμένη δέσμευση δεν ανέλαβε η πλειοψηφία και το Δημοτικό Συμβούλιο. Καταθέσαμε μια πρόταση ψηφίσματος με συγκεκριμένα σημεία -ΟΑΣΘ δημόσιος, πίεση για περισσότερα λεωφορεία, διατήρηση τιμών και κυρίως αποκλειστικές λωρίδες για καλύτερη κυκλοφορία- και εσείς μας ειρωνευτήκατε ότι εδώ δεν είναι φοιτητικό αμφιθέατρο και ότι έχουμε χαμηλό επίπεδο. Πείτε μας συγκεκριμένα τί θα κάνει ο Δήμος για να βελτιωθούν οι συνθήκες. Εμείς επιμένουμε ότι έχουμε ευθύνη να παίρνουμε συγκεκριμένες αποφάσεις, ότι ο Πρόεδρος έχει υποχρέωση να θέσει το ψήφισμα μας σε ψηφοφορία κι αν διαφωνείτε καταψηφίστε το.

-Κατάσταση οδοστρώματος στην οδό Αγάθωνος

Το οδόστρωμα στην οδό Αγάθωνος, στα δυτικά όρια του Δήμου μας με τον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, βρίσκεται σε οικτρή κατάσταση καθώς έχει σπάσει σε αρκετά σημεία και υπάρχουν και επικίνδυνες λακκούβες που έχουν ήδη καταστρέψει αμορτισέρ αυτοκινήτων. Κύριε Δημητριάδη, τι προτίθεστε να κάνετε για το θέμα;

-Κανονισμός Δημοτικού Συμβουλίου

Κύριε Πρόεδρε, θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο για τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου προς μια δημοκρατικότερη κατεύθυνση που θα αναβαθμίσει τον ρόλο του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.