Ο Συντονισμός Κινήσεων Δήμων και Περιφέρειας ενάντια στην καύση των απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία σας καλεί την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στις 11:00 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης προκειμένου να συζητήσουμε το φλέγον ζήτημα της καύσης των απορριμμάτων που προωθείται καταστροφικά ως «λύση» για την μείωση του όγκου των σκουπιδιών που θάβονται, μέσα από τη σχεδιαζόμενη δημιουργία δύο Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων στα ανατολικά και δυτικά της πόλης.
Ομιλητές:
- Νίκος Κανελλής, Επιτροπή Αγώνα Βόλου ενάντια στην καύση των απορριμμάτων
- Παναγιώτης Μαυροειδής, Μεταλλειολόγος μηχανικός / Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική
- Ηλίας Σμήλιος, ΑΝΥΠΑΚΟΗ στις γειτονιές Αμπελοκήπων-Μενεμένης
- Πέτρος Τσιβίδης, Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Συντονίζει η Δέσποινα Βασιλειάδου, Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής Θέρμης
Facebook event: https://www.facebook.com/events/453811102153093/
Ακολουθεί το κείμενο του συντονισμού:
ΟΧΙ
ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ
ΤΩΝ
ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ!
Χρόνια τώρα, η διαχείριση των απορριμμάτων συνεχίζεται στην ίδια αντιπεριβαλλοντική και αναποτελεσματική κατεύθυνση, με τραγικές συνέπειες για τους κατοίκους. Η διαχείριση που προτάσσουν τα ιδιωτικά συμφέροντα στα απορρίμματα είναι καταστροφική για το περιβάλλον και την υγεία όλων μας και δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Απέναντι στα ψέματα των κυβερνήσεων, δημοτικών και περιφερειακών αρχών, που λειτουργούν ως ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων, έχουν αναπτυχθεί μια σειρά μεγάλη αγώνες: από την Κερατέα μέχρι τη Λευκίμη και από την Ευκαρπία μέχρι τη Φυλή, δυναμικά κινήματα έχουν αναπτυχθεί τις προηγούμενες δεκαετίες μιλώντας για την ανάγκη λύσης του προβλήματος από τη σκοπιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και όχι σε μια λογική «βιομηχανίας των απορριμμάτων» και νέας πηγής άντλησης κέρδους για το κεφάλαιο.
Το αδιέξοδο στην διαχείριση απορριμμάτων, για το οποίο ευθύνονται διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, γίνεται τώρα προσπάθεια να επιλυθεί με τους δυσμενέστερους όρους για την κοινωνία και το περιβάλλον. Με την δικαιολογία του επείγοντος, δηλ. της δραστικής μείωσης των ποσοτήτων που θα οδηγούνται για ταφή, Περιφέρεια, Δήμοι και ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), υπονομεύουν την όποια προσπάθεια για αποκεντρωμένη και φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση, σχεδιάζοντας τεράστιες μονάδες επεξεργασίας και προωθώντας την καύση σαν μέθοδο μείωσης αποβλήτων που θα θάβονται. Μοναδικοί ωφελούμενοι τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα τα οποία εμπλέκονται και θα αποκομίσουν μεγάλα και εξασφαλισμένα κέρδη εις βάρος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία δύο φαραωνικών διαστάσεων Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), κόστους άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Η κατασκευή τους θα γίνει με την μέθοδο ΣΔΙΤ, δηλ. ανάθεση της μελέτης και κατασκευής των μονάδων σε ιδιώτες, στους οποίους θα παραχωρηθεί και η εκμετάλλευση για 25 έτη. Το ακριβό κόστος λειτουργίας αυτών των μονάδων τελικά θα επωμισθούν οι Δημότες με αύξηση των δημοτικών τελών (τα τέλη απόθεσης στις νέες μονάδες ενδέχεται να τριπλασιασθούν). Η πρώτη θα γίνει στον Αγ. Αντώνιο Θέρμης (θα δέχεται συνολικά 150.000 τν/έτος σύμμεικτων απορριμμάτων από τον Ν. Χαλκιδικής, των δήμων Καλαμαριάς, Πυλαίας- Χορτιάτη, Θέρμης, Θερμαϊκού, καθώς και το 35% από τον Δ. Θεσσαλονίκης) και η δεύτερη σε μη χωροθετημένη ακόμη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης (η μεγαλύτερη στην Ελλάδα δυναμικότητας 300.000 τν/έτος, και θα εξυπηρετεί τους Νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας και το 65% του Ν. Θεσσαλονίκης).
Το προϊόν των δύο ΜΕΑ (θα είναι το λεγόμενο SRF – RDF, δηλ, πλαστικό, χαρτί, αποξηραμένα οργανικά, ύφασμα, ξύλο, κλπ.) προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο στις βιομηχανίες «ΤΙΤΑΝ» στην Ευκαρπία και «ΧΑΛΥΨ» στη Σίνδο (όπως οι ίδιες ζητούν και το αποδέχεται η Περιφέρεια, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας τους), με μεγάλους κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων (όπως προειδοποιούν ιατρικοί σύλλογοι και ειδικοί επιστήμονες), από την παραγωγή διοξινών, φουρανίων κ.ά. προϊόντων της καύσης τους, ενώ θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις και στη γεωργία και κτηνοτροφία.
Είμαστε αντίθετοι σ αυτούς τους πολιτικούς σχεδιασμούς γιατί στο όνομα μιας υποτιθέμενης ανάπτυξης και ενίσχυσης των επενδύσεων, υπονομεύουν την υγεία των πολιτών, καταστρέφουν το περιβάλλον και φτωχοποιούν ακόμη περισσότερο τον λαό, που τελικά θα κληθεί να πληρώσει τα αυξημένα κόστη κατασκευής και λειτουργίας αυτών τον μονάδων.
Η καύση απορριμμάτων (SRF–RDF) δεν μπορεί με κανένα τρόπο να γίνει αποδεκτή, όπου και από όποιον κι αν γίνεται, πολύ δε περισσότερο όταν ανατίθεται σε ιδιωτικά συμφέροντα που στοχεύουν στην αύξηση των κερδών τους και μόνο. Δεν μπορεί παραπέρα να θεωρηθεί ως μέθοδος φιλική στο περιβάλλον (και Α.Π.Ε.), ούτε καν φιλικότερη από την ταφή. Ούτε θάψιμο ούτε κάψιμο!
Η Περιφέρεια Κεντ. Μακεδονίας και οι Δήμοι πρέπει να πάρουν θέση ή με τους κατοίκους την υγεία και τη ζωή των φτωχών λαϊκών στρωμάτων ή με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία, αλλά και απέναντι σε αυτά που οι ίδιοι υπόσχονταν, σχεδίαζαν και ψήφιζαν πριν μερικά χρόνια. Να εφαρμόσουν τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων τα οποία κρατάνε στα συρτάρια και προέβλεπαν διαλογή στην πηγή με 5 ρεύματα, πράσινα σημεία διαλογής ανά Δήμο, ΚΔΑΥ, μονάδες κομποστοποίησης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων κλπ. Ζητάμε τα δημοτικά τέλη που όλοι πληρώνουμε να πάνε σε έργα διαχείρισης απορριμμάτων που θα καλυτερεύουν την ποιότητα ζωής και θα προστατεύουν το περιβάλλον.
Πιστεύουμε πως μόνη πραγματική απάντηση στο τεράστιο πρόβλημα των απορριμμάτων είναι ν’ αλλάξουμε τη γενεσιουργό αιτία, την επιδίωξη μεγαλύτερου κέρδους για τους καπιταλιστές μέσα από την παραγωγή προϊόντων μιας χρήσης, την υπερβολική χρήση συσκευασιών και μάλιστα πλαστικών κ.ά. Ανάγκη να απαιτήσουμε αρχικά τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και στη συνέχεια μια άλλου τύπου διαχείριση. Παλεύουμε για εξοικονόμηση φυσικών και ενεργειακών πόρων, μέσα από τη μείωση των απορριμμάτων (με δραστικό περιορισμό συσκευασιών που τίποτα άλλο δεν εξυπηρετούν παρά την αύξηση του καπιταλιστικού κέρδους), την επαναχρησιμοποίηση, τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.
Η επιστημονική γνώση και η πρόοδος της τεχνολογίας μας παρέχουν τη δυνατότητα να υπάρξει μια εντελώς διαφορετική διαχείριση των απορριμμάτων. Υπάρχουν οι δυνατότητες, σήμερα και όχι στο απώτερο μέλλον, για ένα σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, με δημοκρατικό κοινωνικό σχεδιασμό και ενεργή συμμετοχή των πολιτών, που θα εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση των ανταποδοτικών τελών, την υγεία όλων μας και νέες θέσεις μόνιμης εργασίας. Ένα τέτοιο σύστημα έχει μία απαραίτητη προϋπόθεση: να σχεδιάζεται και να χρηματοδοτείται και να ελέγχεται από το δημόσιο και τους πολίτες, με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας κι όχι τις «μπίζνες» και το κέρδος του κάθε εργολάβου της «βιομηχανίας των απορριμμάτων». Όλα αυτά όμως μπορούν να επιβληθούν μόνο μέσα από μαζικούς κοινωνικούς αγώνες.
Ανοίγουμε τη συζήτηση με στόχο να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος ενάντια στην καύση απορριμμάτων και την περιβαλλοντοκτόνα πολιτική, να εξοπλίσουμε με θέσεις τις διεκδικήσεις του για μια άλλη διαχείριση των απορριμμάτων, φιλική στον άνθρωπο και το περιβάλλον, που να δίνει πραγματική λύση στο πρόβλημα. Επιδιώκουμε να ενοποιήσουμε τις διεκδικήσεις και τους αγώνες, ενάντια σε απόψεις που θέλουν μόνο να μεταφέρουν το πρόβλημα σε άλλη περιοχή.
Θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη δημιουργία ανοιχτής «Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης κατά της Καύσης των Απορριμμάτων»
-
για να δυναμώσει το κίνημα που θα συγκρουστεί με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στην καταστροφική διαχείριση των απορριμμάτων και θα επιβάλει την άλλη διαχείριση
-
για τη διαμόρφωση του μπλοκ ανατροπής των σχεδίων καύσης των απορριμμάτων και γενικότερα της περιβαλλοντοκτόνας πολιτικής
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ