Μετά από 15 χρόνια εγκατάλειψης των λουτρών της Θέρμης, με διαχρονική ευθύνη όλων των διοικήσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, η σημερινή διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα προγραμματίζει την ιδιωτικοποίηση της σημαντικής δημόσιας περιουσίας που βρίσκεται στα όρια του δήμου Θέρμης, βαφτίζοντας την φυσικά «αξιοποίηση».
Για τον σκοπό αυτό η διοίκηση του δήμου φέρνει στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 4 Απριλίου προς έγκριση τη «σύναψη και υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον Δήμο Θέρμης με αντικείμενο την αξιοποίηση των λουτρών Θέρμης και της ευρύτερης αυτών περιοχής».
Οι δύο δήμοι φυσικά δεν σκοπεύουν να συνεργαστούν για να αναμορφώσουν και να λειτουργήσουν με όρους δημόσιας διαχείρισης τα ιστορικά λουτρά της Θέρμης, αλλά να προχωρήσουν σε fast track διαδικασίες για την παραχώρηση των λουτρών σε ιδιώτη, με πολυετές μάλιστα συμβόλαιο.
Η σπουδή της διοίκησης Ζέρβα έρχεται υπό τον φόβο ότι τα λουτρά της Θέρμης θα περάσουν στη διαχείριση της νεοσυσταθείσας από την κυβέρνηση της ΝΔ εταιρείας με την επωνυμία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας» (ΙΠΕ). Σε περίπτωση που τα λουτρά περάσουν στα χέρια της κεντρικής κυβέρνησης τότε αυτά θα ιδιωτικοποιηθούν επίσης. Είμαστε δηλαδή μπροστά σε έναν διαξιφισμό για το ποιος θα ιδιωτικοποιήσει πρώτος δημόσια/δημοτική περιουσία.
Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η «αξιοποίηση», δηλαδή η ιδιωτικοποίηση, δεν θα αφορά μόνο τις κτιριακές εγκαταστάσεις των λουτρών, αλλά και του άλσους που βρίσκεται στο σημείο, και για το οποίο έχει υπάρξει η δέσμευση κατά το παρελθόν από τη διοίκηση Ζέρβα ότι θα υπάρξει μελέτη για την αξιοποίηση του και την απόδοση του στους πολίτες.
Τα λουτρά της Θέρμης και το άλσος είναι δημόσια/δημοτική περιουσία και έτσι πρέπει να παραμείνουν. Πρόκειται για μια όαση σε μικρή απόσταση από το κέντρο της Θεσσαλονίκης που θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο δραστηριοτήτων για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, της Θέρμης και των υπόλοιπων δήμων της περιοχής. Παράλληλα, πρέπει να υπάρξει μελέτη των υπηρεσιών του δήμου για τη λειτουργία των λουτρών υπό δημόσια διαχείριση ως τέτοια ή ως χώρος εκδηλώσεων.
Η διοίκηση Ζέρβα, πιστή στις νεοφιλελεύθερες συνταγές για ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου, προχωρά σε ακόμα μια ιδιωτικοποίηση. Η Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής στέκεται απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς, εντός και εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) έχει σήμερα 58 μέλη δήμους με ΙΠ στα διοικητικά τους όρια οι οποίοι με 83 αντιπροσώπους τους αποτελούν το ΔΣ-ΓΣ του.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης και ο δήμος Θέρμης είναι ιδρυτικά του μέλη
Ο δήμος Θεσ. εκπροσωπείται με 5 αντ/πους το στο ΔΣ και με 2 ο δήμος Θέρμης(για το νερό ΣΟΥΡΩΤΗ)
Ο της Θεσ. καταβάλλει 10.000,00€ ετήσια εισφορά στον ΣΔΙΠΕ και ο της Θέρμης 6.000,00€.
Μεταξύ των σκοπών του ΣΔΙΠΕ είναι και η “επιστημονική και νομική υποστήριξη των μελών του για θέματα Θερμαλισμού”.
-Τι έχει κάνει ο ΣΔΙΠΕ για τα Λουτρά Θέρμης; (Ο ΓΓ του ΣΔΙΠΕ είναι μέλος της Επιτροπής Αναγνώρισης)
-Γιατί να μην αναλάβει ο ΣΔΙΠΕ τα σχετικά με την προετοιμασία-κατάθεση του φακέλου για τη χορήγηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ); Σημειώνεται ότι ελάχιστα μέλη του έχουν ΕΣΛ (πάνω από τα μισά έχουν χορηγηθεί στις Μονάδες Ιαματικού Τουρισμού που διοικητικά ανήκουν στον δήμο Ιστιαίας Αιδηψού).
Σήμερα αναρτήθηκε το ΦΕΚ με το 7μελές ΔΣ της ΙΠΕ ΑΕ. Μέλος του και ο Πρόεδρος του ΣΔΙΠΕ(μέλος του και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ-Δήμαρχος Τρικκαίων ο οποίος δήμος Τρικκαίων είναι μέλος του ΣΔΙΠΕ
Μέχρι τις 23 Ιουνίου του 2022 πρέπει οι δήμοι να πάρουν απόφαση για το αν θέλουν τα Λουτρά.
Δεδομένου ότι τα Λουτρά του δήμου Θεσσαλονίκης δεν έχουν Αναγνώριση και ούτε φυσικά ΕΣΛ, γιατί δεν ερωτάτε τον ΣΔΙΠΕ να σας πει για ό,τι εκ του νόμου προκύπτει πως πρέπει ο δήμος να πράξει;
ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΔΙΠΕ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ Ι.Π. ΑΠΟ ΤΗΝ Τ.Α.
ΠΟΤΕ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΝΑ ΕΡΕΙΠΩΘΟΥΝ, ΝΑ ΛΕΗΛΑΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΕΡΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΤΗΣ ΛΟΥΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ;
14 ΧΡΟΝΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ; ΘΑ ΡΩΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΟΥΝ;
Ο Κέδρος, βλέπω, είναι πολύ ενήμερΗ για όλα! Μπράβο!
Το λοιπόν, Άγνωστε ρασοφόρε, γνωρίζετε.
Εντούτοις, απλόχερα απονέμετε σαρδόνιες επιβραβεύσεις