Το ζήτημα της αύξησης των ενοικίων και της βραχυχρόνιας μίσθωσης απασχολεί εδώ και καιρό την Πόλη Ανάποδα. Έτσι, το Σάββατο 21/12, στις 12:00 το μεσημέρι, ξεκινάμε από την πλατεία Αγίας Σοφίας καμπάνια συλλογής υπογραφών προκειμένου να ζητηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης να συζητήσει το θέμα, σύμφωνα με το άρθρο 5 του κανονισμού λειτουργίας («Το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά υποχρεωτικά προτάσεις που κατατίθενται σ’ αυτό από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα για την επίλυση ζητημάτων αρμοδιότητας του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τη σχετική απόφαση που ελήφθη»), και να λάβει συγκεκριμένες σχετικές αποφάσεις. Καλούμε τις δημότισσες και τους δημότες να στηρίξουν έμπρακτα την προσπάθειά μας υπογράφοντας από αύριο το παρακάτω κείμενο:
Αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητηθεί το θέμα των ενοικίων και της βραχυχρόνιας μίσθωσης
Να προστατευτούν οι ενοικιαστές, να ελεγχθούν τα νοίκια, να περιοριστεί η βραχυχρόνια μίσθωση (AirBnB)
Εδώ και λίγα χρόνια τα ενοίκια στη Θεσσαλονίκη όλο και ανεβαίνουν, ενώ γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεις σπίτι, ακόμα κι ακριβό. Πολλοί νέοι/ες αναγκάζονται να μένουν στους γονείς τους, ενώ όσοι/ες δεν έχουν κι αυτή τη δυνατότητα, φεύγουν από την πόλη ή τη χώρα. Η Θεσσαλονίκη γίνεται αφιλόξενη για τους κατοίκους της.
Βασικός παράγοντας αυτής της κατάστασης είναι η βραχυχρόνια μίσθωση, μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως το AirBnB. Ειδικά, η εμπορική εκμετάλλευση πολλών σπιτιών από εταιρείες ή μεγαλοϊδιοκτήτες αφαιρεί τα σπίτια από τη διάθεση των πραγματικών κατοίκων και τραβάει όλα τα ενοίκια προς τα πάνω.
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και σε πολλές άλλες πόλεις, όπως στο Βερολίνο ή τη Βαρκελώνη. Εκεί όμως οι Δήμοι έχουν πάρει κάποια ελάχιστα μέτρα για να προστατέψουν τους ενοικιαστές. Το ίδιο ζητάμε κι εμείς από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο:
- με βάση το άρθρο 5 του Καταστατικού, να θέσει το θέμα στην επόμενη συνεδρίασή του,
- να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, που να προστατεύουν τους ενοικιαστές από την ανεξέλεγκτη αύξηση των ενοικίων,
- να ζητήσει την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την περιοχή της Θεσσαλονίκης για να επιβληθούν οι κατάλληλοι περιορισμοί της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως προβλέπει και ο σχετικός Νόμος 4472/17 (άρθρο 84, παράγραφος 8), σύμφωνα με τον οποίο:
«Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής: α. Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο (2) ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος. β. Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος […]. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.δηλαδή ενοικίαση ως 2 ακίνητα ανά ΑΦΜ και ως 90 ημέρες το χρόνο .»
Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία. Προσωπικά, θεωρώ πως ο μόνος τρόπος για να ειναι “υγιές” για όλη την τοπική κοινωνία (ιδίως Αθήνας-Θεσ/νίκης) το Airbnb και τα συναφή, και να αποτελούν πράγματι δείγματα της “οικονομίας του διαμοιρασμού” (που σήμερα μόνο κατ’επίφαση είναι), είναι να επιστρέψει στην αρχική του “φιλοσοφία” – δηλ. την (υπ)εκμίσθωση προς τουρίστες μόνο δωματίου/-ων του όλου σπιτιού-διαμερίσματος, ώστε να μην στερούνται κάποιοι τη μόνιμη στέγη τους (και φυσικά αυτού του είδους οι hosts να υφίστανται ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση)…