Παράλληλα με τις αδιανόητες αποφάσεις παραχώρησης των ιστορικών κτιρίων της Στοάς Μοδιάνο και του πρώην κινηματογράφου «Ηλύσια» σε μεγαλοϊδιοκτήτες για την ανάπτυξη επενδύσεων που θα ισοπεδώσουν τον ιστορικό χαρακτήρα των διατηρητέων κτιρίων και θα αλλοτριώσουν συθέμελα την αστική καθημερινότητα των γειτονιών στις οποίες εδράζουν, άλλο ένα εκπληκτικό διατηρητέο κτιριακό συγκρότημα με βαθιά ιστορική ταυτότητα και σημασία για τη Θεσσαλονίκη έχει αφεθεί να ρημάζεται και να απαξιώνεται.
Η Στοά του Αγίου Μηνά, το οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Β.Ηρακλείου – Ε. Βενιζέλου – Αγ. Μηνά & Ι. Δραγούμη, που χρονολογείται από το 1906 και αποτελούνταν κάποτε από περίπου 40 καταστήματα σε έκταση 4.000 τ.μ., πέρασε τα τελευταία χρόνια μια βίαιη ερημοποίηση με την απονέκρωση της εμπορικής δραστηριότητας των μικρομάγαζων (φιλοξενούσε τα ιστορικά μαγαζιά «Ερρίκος», «Λουμίδης», «Φλοκάκι», ραφτάδικα, ποτοπωλεία κλπ.).
Ήδη από το 2005, σταμάτησαν να ανανεώνονται τα μισθώματα κάτι που σε συνδυασμό με την ελλιπέστατη συντήρηση των εγκαταστάσεων και τις παροτρύνσεις προς τους καταστηματάρχες για εγκατάλειψη του κτιρίου, οδήγησαν στην απονέκρωση της αγοράς με μόνο 9 καταστήματα να παραμένουν ανοιχτά σε άθλιες κτιριακές συνθήκες.
Η κρατική εταιρεία Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, που το διαχειριζόταν μέχρι πρότινος, αποφάσισε σε αυτές τις συνθήκες την παραχώρηση του συγκροτήματος στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Κάτι τέτοιο δεν μας καθησυχάζει καθόλου. Γνωρίζουμε πολύ καλά την λογική της μνημονιακής λιτότητας και των κρατικών χειρισμών που αναζητά λύσεις στην παραχώρηση φιλέτων σε μεγαλοϊδιώτες. Μια παραχώρηση που δεν λαμβάνει υπόψη την ανεργία που σπέρνει, την απαξίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την αλλοίωση της φυσιογνωμίας και της ιδιαίτερης ζωντάνιας που προσέδιδε στη γειτονιά η ανάμιξη ποικίλων υπηρεσιών και προϊόντων και η συνύπαρξη πολλών μικρών διαφορετικών δραστηριοτήτων.
Σε όλο αυτό το εγχείρημα, ο δήμος, με τον μνημονιακό Μπουτάρη επικεφαλής, παραμένει αμέτοχος θεατής -ή, καλύτερα, συνένοχος- των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της καταστρατήγησης της πολιτιστικής κληρονομιάς στον βωμό των επενδύσεων. Ανά τα χρόνια παρουσιάστηκαν ορισμένες πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της Στοάς, που παρέμειναν ασκήσεις επί χάρτου και ουδέποτε προχώρησαν σε πράξεις.
Ως δημοτικό σχήμα διεκδικούμε την επανοικειοποίηση της ιστορικότητας και της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης που έχει τόσο απαξιωθεί σε καιρούς μνημονίων. Η Στοά Αγίου Μηνά, όπως και όλα τα διατηρητέα κτιριακά συγκροτήματα της πόλης πρέπει να αξιοποιηθούν, πολιτιστικά και κοινωνικά, για το όφελος των πολλών, και όχι να γίνουν βορά στην ασυδοσία των λίγων.