Με αυτήν την ανακοίνωση ανταποκρινόμαστε στην πρόσκληση της «Πρωτοβουλίας 54 φορέων και κινημάτων για τη Συνεργατική Μη Κερδοσκοπική Διαχείριση του Νερού της Θεσσαλονίκης» για δημόσια τοποθέτηση σχετικά με το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ ΑΕ και τη στάση μας για το ζήτημα του μοντέλου διαχείρισης του νερού.
Προεκλογικά πολλοί/ες μπορούν να πουν πολλά μεγάλα λόγια, τζάμπα είναι άλλωστε. Εμείς μπορούμε να πούμε με περηφάνια ότι αρκετά από τα μέλη μας συμμετέχουν ενεργά στο κίνημα του νερού όλα τα τελευταία χρόνια και έδωσαν αποφασιστικά τη μεγάλη μάχη του ιστορικού δημοψηφίσματος από διάφορα πόστα πριν 5 χρόνια, στις 18 Μάη του 2014.
Συνεπώς η θέση μας για το ενδεχόμενο νέας απόπειρας ιδιωτικοποίησης ποσοστού της ΕΥΑΘ Α.Ε. δεν μπορεί να είναι παρά κάθετα αρνητική. Δε σταματάμε όμως εκεί. Ήδη το 25% της ΕΥΑΘ είναι σε χέρια ιδιωτών. Στόχος μας είναι αυτό το 25% να επιστρέψει και πάλι στην κοινωνία, να κοινωνικοποιηθεί δηλαδή, χωρίς αποζημίωση των μεγαλομετόχων. Αυτή είναι μια από τις μάχες που θέλουμε να δώσουμε μέσα και (κυρίως) έξω από το δημοτικό συμβούλιο, πλάι στους αγώνες των εργαζομένων της ΕΥΑΘ και του εργατικού κινήματος συνολικά.
Σχετικά με το μοντέλο διαχείρισης του νερού, θέλουμε να τονίσουμε ότι παλεύουμε και οραματιζόμαστε ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο συγκρότησης της κοινωνίας σε σχέση με αυτό που έχει επικρατήσει σήμερα ως «δημόσιο». Έτσι, μια 100% δημόσια (που να ανήκει στην κοινωνία δηλαδή) ΕΥΑΘ θα έπρεπε να λειτουργεί με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Δηλαδή να «διοικείται» από τους ίδιους τους εργαζόμενους που ξέρουν τη δουλειά, τα προβλήματα και τις ανάγκες, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, τους επιστημονικούς φορείς κλπ.
Μόνο μέσα από ένα τέτοιο -ή αντίστοιχο- μοντέλο πιστεύουμε ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν τα διάφορα προβλήματα κακοδιαχείρισης και να εξασφαλιστεί ο αποκλειστικά δημόσιος χαρακτήρας και ιδιοκτησία του νερού. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε μια ΕΥΑΘ που να λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας, παρέχοντας χαμηλού κόστους (ή δωρεάν όπου χρειάζεται) και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.
*διασκευή του στίχου «Στην Cochabamba δεν πουλιέται ρε κουφάλες το νερό» από το τραγούδι «Στη γιορτή της Ουτοπίας» των Social Waste, που αναφέρεται στον αγώνα του Βολιβιανού λαού για το νερό https://www.youtube.com/watch?v=y5ycGW1sFag