Μπροστά στις πρόσφατες εξελίξεις με το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία οφείλουμε να πάρουμε ξεκάθαρη θέση απέναντί του και υπέρ των κινητοποιήσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας, χωρίς αστερίσκους. Η κυβέρνηση της ΝΔ για άλλη μια φορά χρησιμοποιεί τη συνθήκη της πανδημίας για να προωθήσει αντιλαϊκά μέτρα και νομοσχέδια, καταστρατηγώντας κάθε συνταγματικό δικαίωμα με απαγορεύσεις συναθροίσεων.
Η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως προωθεί ένα νομοσχέδιο που αλλάζει τον χαρακτήρα του σημερινού πανεπιστημίου προβλέποντας μείωση εισακτέων, πανεπιστημιακή αστυνομία, ακόμη μεγαλύτερη σύνδεση με τις επιχειρήσεις και τις ανάγκες τους. Η κατεύθυνση αυτή πλήττει ακόμα περισσότερο την υποβαθμισμένη εργασιακή προοπτική των σημερινών αποφοίτων. Πλήττει τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης. Και προσπαθεί να περιορίσει και να καταστείλει τις συλλογικές πρακτικές εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας, πρακτικές που έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην υπεράσπιση, την κατοχύρωση και τη διεύρυνση της δημοκρατίας στη χώρα μας.
Όλα αυτά αγγίζουν κάθε δημοκρατικό πολίτη, κάθε μαθήτρια και φοιτήτρια, κάθε γονέα που ενδιαφέρεται για το μέλλον των παιδιών του. Μάλιστα, όλα αυτά μας αφορούν και για έναν παραπάνω λόγο όλους τους κατοίκους του Δήμου Θεσσαλονίκης, πέρα από το γεγονός ότι στα όρια του βρίσκονται δύο πανεπιστήμια στα οποία φοιτούν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες. Οι εκτάσεις του ΑΠΘ αποτελούν ένας από τους ελάχιστους ελεύθερους δημόσιους χώρους στο κέντρο της πόλης. Ειδικά στην περίοδο της πανδημίας φάνηκε έντονα η ανάγκη ύπαρξης τέτοιων χώρων ωστε οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης να έχουν πρόσβαση σε χώρους πρασίνου.
Θεωρούμε, λοιπόν, ότι δεν χωράει καμία σκέψη για περιορισμό της πρόσβασης των κατοίκων της πόλης στους χώρους του Πανεπιστημίου με πρόσχημα την «ανομία». Εμείς οραματιζόμαστε το campus του ΑΠΘ ως έναν ζωντανό χώρο, φιλόξενο για όλους τους κατοίκους της πόλης, ο οποίος μαζί με την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, θα δημιουργούσε έναν κάθετο άξονα πρασίνου, ελεύθερης έκφρασης, δημοκρατίας και πολιτισμού, και όχι ένα κλειστό φρούριο με κάγκελα, κλειδωμένες πόρτες και αστυνομία.
Ως Πόλη Ανάποδα:
- Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει ευθέως θέση στο ζήτημα, πράττοντας τα δέοντα και προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας και προς τις Συγκλήτους του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
- Στηρίζουμε τις πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις και των αγώνα των φοιτητών και των φοιτητριών.