Πέντε προτάσεις που θα μπορούσαν να είχαν γίνει πραγματικότητα χθες

Το έχουμε πει από την αρχή: για μας, η συμμετοχή στις εκλογές δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι ένα μέσο, ένα εργαλείο, για να ακουστεί λίγο καθαρότερα, λίγο δυνατότερα, η φωνή των πολλών, των φτωχών, των εργαζομένων, σήμερα μέσα στην προεκλογική βαβούρα, αύριο μέσα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η αναγνωρισιμότητα που αποκτά σταδιακά το νέο μας σχήμα, μας δίνει λοιπόν την ευκαιρία να μιλήσουμε ξανά για τις θέσεις μας: θέσεις που προκύπτουν μέσα από τις ανάγκες, τα αιτήματα, τις προτάσεις των κινημάτων της πόλης. Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά τους βασικούς άξονες του προγράμματός μας. Στην ίδια σελίδα, ανεβαίνουν σταδιακά πιο εξειδικευμένες και επικαιροποιημένες επεξεργασίες, όπως αυτή για τους ελεύθερους χώρους, τη μετακίνηση, τον πολιτισμό.

Έχουμε συμφωνήσει, ότι ανάμεσα σε όλα αυτά, οι δέκα προτεραιότητές μας είναι η υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας, το δικαίωμα στη στέγη, η δημόσια μετακίνηση, η αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου και υποδομών, η προστασία των ελεύθερων χώρων, η ριζική αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, η απομάκρυνση των Νατοϊκών εγκαταστάσεων και η φιλία των λαών, η πάλη ενάντια στον σεξισμό, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, τον φασισμό, η υπεράσπιση της αυτόνομης πολιτιστικής παραγωγής, ο δημόσιος έλεγχος και η λαϊκή συμμετοχή στην αυτοδιοίκηση.

Γνωρίζουμε βέβαια πολύ καλά ότι κάθε αίτημα, κάθε κατάκτηση, προϋποθέτει την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας, την παρέμβαση των κινημάτων. Χωρίς αυτά, τίποτα δεν μπορεί να γίνει από τα πάνω. Η ίδια η κίνηση της κοινωνίας θα καθορίζει στην πράξη τις προτεραιότητες και το πρόγραμμα της δράσης μας. Δική μας ευθύνη είναι ωστόσο να μεταφράζουμε αυτά τα αιτήματα σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις και προτάσεις και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Χωρίς να υποτιμάμε καμία από αυτές τις προτεραιότητες, ή κανέναν άλλον από τους άξονες των διεκδικήσεων, θέλουμε να δώσουμε λίγα παραδείγματα για το πώς οι παραπάνω θέσεις μπορούν να μεταφραστούν σε συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες θα καταθέσουμε ήδη από τις πρώτες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου:

  1. Να αποδοθεί ο χώρος της ΔΕΘ στην πόλη ως ελεύθερος χώρος πρασίνου, πυρήνας ενός όλο και μεγαλύτερου δικτύου μεγάλων και μικρών ελεύθερων χώρων.
  1. 2. Να δοθούν αποκλειστικές λωρίδες για την κίνηση των λεωφορείων, ώστε σε συνδυασμό με την αύξηση οχημάτων και δρομολογίων ενός δημόσιου ΟΑΣΘ να αποκτήσει η πόλη τη δημόσια μετακίνηση που χρειάζεται.
  2. Να φύγουν οι ιδιώτες από την ανακύκλωση και να σχεδιαστεί εκ νέου όλο το μοντέλο ανακύκλωσης, με διαχωρισμό στην πηγή, συμμετοχή των πολιτών και αποκλειστικά δημόσια διαχείριση.
  3. Να εξασφαλιστούν θέσεις στους δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς για όλες τις οικογένειες που το χρειάζονται.
  4. Να διακόψει άμεσα ο Δήμος τις συμβάσεις με κάθε ιδιωτική επιχείρηση που δεν σέβεται τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, από το ΚΔΑΥ ως τις καφετέριες που μισθώνουν δημοτικούς χώρους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *