Ο Αντώνης Γαζάκης για το προσφυγικό στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης (video)

Στη σχετικά πιο σύντομη -ελέω κορωνοϊού- συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, το ενδιαφέρον, αλλά και τις περισσότερες τοποθετήσεις, μονοπώλησε το προσφυγικό ζήτημα και οι πρόσφατες εξελίξεις στον Έβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ο δημοτικός σύμβουλος της Πόλης Ανάποδα – Δύναμης Ανατροπής, Αντώνης Γαζάκης, αφιέρωσε επίσης την ομιλία του στο θέμα αυτό, αφού πρώτα έκανε ένα μικρό σχόλιο για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού και για τη νέα τροπολογία που δίνει ακόμη περισσότερες εξουσίες στην Οικονομική Επιτροπή των Δήμων.

Ο κ. Γαζάκης στην ομιλία του, που μπορείτε να την παρακολουθήσετε ολόκληρη στο βίντεο, δήλωσε αρχικά ότι το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα «δεν ξεκινάει τις τελευταίες εβδομάδες, ούτε τους τελευταίους μήνες ούτε καν πριν τέσσερα χρόνια» και τόνισε ότι οφείλεται στην εκμετάλλευση και απομύζηση περιοχών του πλανήτη εδώ και αιώνες από τις ισχυρές χώρες του δυτικού κόσμου «με έναν τρόπο που τις έχει οδηγήσει στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και, κυρίως, στον πόλεμο».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας το 2016 προκειμένου να κρατήσει η Τουρκία στο έδαφός της εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων· «θέλετε να τους πούμε πρόσφυγες, να τους πούμε μετανάστες, να τους πούμε ξεριζωμένους;» ρώτησε ο δημοτικός σύμβουλος σε μια αποστροφή του λόγου του καλώντας το δημοτικό συμβούλιο να αναλογιστεί την κατάσταση στις χώρες αυτών των ανθρώπων. «Όσο για το αν είναι μόνο η Συρία χώρα από την οποία προέρχονται πρόσφυγες, την Παρασκευή στο κέντρο της Καμπούλ, της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν έγινε επίθεση από το Ισλαμικό κράτος με 29 νεκρούς. […] Να θυμηθούμε πώς είναι η Σομαλία, τι συμβαίνει στο Κονγκό, όπου ένοπλες ομάδες ξεσαλώνουν και σκοτώνουν ανθρώπους παντού και μετά να συζητάμε για το αν είναι μόνο η Συρία χώρα προσφύγων».

Αφού ο κ. Γαζάκης μίλησε για τις ευθύνες Τουρκίας, Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης που οδήγησαν στην πρόσφατη συνοριακή κρίση, υπογράμμισε ότι αυτή η κρίση θα μπορούσε να εξομαλυνθεί αν οι ευρωπαϊκές χώρες συμφωνούσαν σε μια διαδικασία που θα εξασφάλιζε την ασφαλή διέλευση των ανθρώπων που βρίσκονται στα σύνορα προς όποια χώρα επιθυμούν, με την κατάργηση των συμφωνιών του Δουβλίνου, μιας και «η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών θέλει να βρεθεί στην Ευρώπη όπου βρίσκονται οι οικογένειές τους και τα δίκτυα υποστήριξής τους».

Τέλος, κατήγγειλε τη δράση των ακροδεξιών ομάδων στα σύνορα του Έβρου και στα νησιά που, ενθαρρυμένες από τη στάση και τη ρητορική της κυβέρνησης, προέβησαν ανενόχλητες σε εμπρησμούς, επιθέσεις, προπηλακισμούς, καταστροφές αυτοκινήτων και έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας «Δεν θέλουν οι άνθρωποι αυτοί [σσ. οι πρόσφυγες] να μείνουν εδώ. Δεν θα τους αναγκάσουμε κι εμείς με το ζόρι να μείνουν εδώ πέρα. Να μοιραστούν αναλογικά στις χώρες της Ευρώπης. Και αν δεν θέλουν οι χώρες της Ευρώπης αυτό το φαινόμενο, να φροντίσουν να μη δημιουργούνται τα αίτια στις χώρες των ανθρώπων αυτών για να μη φεύγουν από εκεί».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *