Νόμος Βορίδη για αυτοδιοικητικές εκλογές: Η δημοκρατία δεν είναι πρόβλημα, είναι λύση

 

Ο νέος Υπουργός των Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, παρουσίασε πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο τις αλλαγές που σχεδιάζει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από αυτή την κυβέρνηση, πόσο μάλλον από αυτόν τον υπουργό. Παρόλα αυτά, κατάφεραν πάλι να μας εκπλήξουν με το μένος τους ενάντια στη λαϊκή ψήφο, τη συμμετοχή, τη δημοκρατία.

Συνοπτικά λοιπόν, οι κυβερνητικές προτάσεις περιλαμβάνουν:

  Ο εκλεγμένος δήμαρχος, ο οποίος αρκεί να πιάσει 43% στην 1η Κυριακή ή να βγει απλά πρώτος στη 2η, θα πριμοδοτείται ως και με τα 3/5 των δημοτικών συμβούλων.

  Οι συνδυασμοί που πιάνουν λιγότερο από 3% θα χάνουν το δικαίωμα εκπροσώπησης.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι μειώνονται, για να εκπροσωπούνται ακόμα λιγότερες παρατάξεις. 

  Οι εκλογές αραιώνουν στα 5 χρόνια.

  Οι συνδυασμοί θα πρέπει να δηλώνονται 4 μήνες πριν τις εκλογές.

Μειώνεται η ποσόστωση των γυναικών στα ψηφοδέλτια.

Είναι φανερό ότι όλες αυτές οι αλλαγές αλλοιώνουν την εκπροσώπηση της πραγματικής ψήφου, περιορίζουν το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές, ακρωτηριάζουν την ήδη ανάπηρη δημοκρατική εκπροσώπηση στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

 

Η σημερινή κατάσταση

Θεωρητικά, ο πυρήνας της δημοκρατίας του Δήμου είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς εκεί εκπροσωπείται η λαϊκή ψήφος. Γι’ αυτό, όλες οι διαδοχικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών προσπάθησαν συνειδητά να περιορίζουν την εξουσία του Δημοτικού Συμβουλίου, με κάθε τρόπο: μεταφέροντας αρμοδιότητες σε μικρά και μη αντιπροσωπευτικά σώματα όπως η παντοδύναμη πια Οικονομική Επιτροπή, ή αφαιρώντας πόρους και θεσμικά μέσα από την αυτοδιοίκηση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ήδη λειτουργεί σήμερα ως ένα γραφείο επικύρωσης υπηρεσιακών εγγράφων ή/και ως επικοινωνιακή πασαρέλα τοπικών πολιτευτών, χωρίς να δίνει το λόγο στους πολίτες, χωρίς να ακούει τα αιτήματά τους, να συνθέτει, να προτείνει, να αποφασίζει. Είναι χαρακτηριστικό ότι όποτε η Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής κατέθεσε εναλλακτικές προτάσεις για τα ουσιαστικά θέματα της διακυβέρνησης του Δήμου, όπως π.χ. για τα ανταποδοτικά τέλη, η Διοίκηση, αντί να αντιπαρατεθεί πολιτικά, προσπάθησε να τις αποκλείσει από την ψηφοφορία.

 

Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης

Η  «μεταρρύθμιση» Βορίδη, έρχεται να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία. Χαρίζει τα 3/5 των Συμβούλων στην παράταξη του Δημάρχου, ανεξάρτητα του ποσοστού του, για να τον απαλλάξει ακόμα και από την υποχρέωση να συνδιαμορφώνει με άλλες παρατάξεις, ή να φοβάται «διαρροές» συμβούλων. Ακυρώνει στην πράξη κάθε δυνατότητα ελέγχου και αντιπολίτευσης.

Για να καταλάβουμε το βάθος των προτεινόμενων αλλαγών, ας δούμε πώς θα ήταν οι έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, με την πρόταση Βορίδη:

 

  Παράταξη Ψήφοι (2019) Ποσοστό Έδρες σήμερα Έδρες με την πρόταση Βορίδη
1 «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΤΑΧΙΑΟΣ-ΥΠΕΥΘΥΝΑ» 27.640 22,41% 11 5
2 «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη» (Κ. Ζέρβας) 18.477 14,98% 7 25
3 «Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» (Γ. Ορφανός) 17.968 14,56% 7 4
4 «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Μαζί» (Κ. Νοτοπούλου) 16.694 13,53% 7 3
5 ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη (Σ. Βούγιας) 8.726 7,07% 3 2
6 «ΔΥΝΑΜΗ πολιτών ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ για Δήμαρχος» 6.794 5,51% 3 1
7 Λαϊκή Συσπείρωση 5.527 4,48% 2 1
8 Θεσσαλονίκη Θετικά (Μ. Κυριζίδης) 3.194 2,59% 1 0
9 «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΩΤΗ» (Π. Λεκάκης) 3.097 2,51% 1 0
10 «Συνέργεια Πρώτα η πολη μας» (Χ. Αηδονόπουλος) 3.039 2,46% 1 0
11 «Οικολογία Αλληλεγγύη» 2.160 1,75% 1 0
12 «Η Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής» 2.153 1,75% 1 0
13 «Μένουμε Θεσσαλονίκη» (Γ. Ρακκάς) 1.475 1,20% 1 0
14 «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική» (Γ. Κουριαννίδης) 1.275 1,03% 1 0
15 «Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη» (Ι. Νασιούλας) 1.249 1,01% 1 0
16 «ΘεσσαλοΝΙΚΗ των πολιτών» (Β. Μωυσίδης) 1.246 1,01% 1 0
17 «Υψίπολις – Η πόλη που μας αξίζει» (Γ. Ζαρωτιάδης) 1.191 0,97% 0 0
18 «Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή» 1.173 0,95% 0 0
19 «Παρέα» (Κ. Αναγνωστάρας) 287 0,23% 0 0
  Σύνολο 123.365 100% 49 41

 

  Η παράταξη Ζέρβα, με το 15% των ψήφων θα έπαιρνε το 60% των εδρών, δηλαδή το τετραπλάσιο από όσο της αντιστοιχεί με βάση τη λαϊκή ψήφο – και θα έπαιρνε και μπόνους την πλειοψηφία (⅗ μάλιστα!) σε όλα τα κοινοτικά συμβούλια, τα οποία θα μετατρέπονταν απλά σε τοπικά κομματικά γραφεία.

  Το 67,5% των υπολοίπων παρατάξεων θα λάμβανε το 40% των εδρών, ενώ  το 17,5% της ψήφου δεν θα εκπροσωπούταν καθόλου στο Δημοτικό Συμβούλιο.

  9 από τις παρατάξεις που συμμετέχουν σήμερα στο ΔΣ, 3 μάλιστα από αυτές και στη Διοίκηση, θα έχαναν την έδρα που δικαιούνται με βάση την ψήφο των πολιτών.

Είναι φανερό, ότι με την παραπάνω σύνθεση, η δυνατότητα αντιπολίτευσης θα είχε στην πράξη ακυρωθεί. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα ήταν απλά ένα όργανο επικύρωσης των αποφάσεων της διοίκησης. 

 

Η κυβερνησιμότητα ενάντια στη δημοκρατία

Το επιχείρημα της κυβέρνησης για αυτή την κατάργηση της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης, είναι η «κυβερνησιμότητα». Αυτό ακριβώς δείχνει ότι δεν νιώθουν τίποτα από δημοκρατία, ότι την αντιμετωπίζουν ως πρόβλημα, ως περιττή πολυτέλεια: είναι απόφαση των πολιτών αν θέλουν να δώσουν όλη την ισχύ σε έναν, ή να την μοιράσουν σε πολλές παρατάξεις. Αν δεν μας αρέσει, ας μην κοροϊδευόμαστε με εκλογές κι ας διορίζει τον Δήμαρχο η κυβέρνηση -ή η τοπική «αγορά»- να τελειώνουμε.  

Ο Βορίδης μάλιστα σε σχετική συνέντευξή του, για να αναδείξει το «χάος» που επέφερε η απλή αναλογική, επέλεξε το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης. Ας πει λοιπόν ο κ. Ζέρβας: θεωρεί ότι έπρεπε να πάρει δώρο τους τετραπλάσιους συμβούλους από όσους δικαιούταν; Αν όχι σε εμάς -αφού αρνείται συνήθως να απαντά στην αντιπολίτευση- ας πει στους κ. Κυριζίδη, Λεκάκη, Αηδονόπουλο, που με τόσο πάθος στηρίζουν τη διοίκηση: συμφωνεί ότι δεν θα έπρεπε καν να εκλεγούν; Συμφωνεί ότι η υποχρέωσή του να συμμαχήσει μαζί τους είναι ένα βαρίδιο στη διακυβέρνηση του Δήμου; Ας πουν βέβαια κι οι ίδιοι αν συμφωνούν με τα κόμματά τους σε αυτές τις αλλαγές.

Θα επιμείνουμε σε αυτά τα ερωτήματα και στο δημόσιο λόγο και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Μα πιο πολύ θα επιμείνουμε, με κάθε μέσο, στην υπεράσπιση της τυπικής έστω δημοκρατίας, με τις ανεπάρκειές της, στην υπεράσπιση της απλής και άδολης αναλογικής. Ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ουσιαστική δημοκρατία, για τον αγώνα για τα δικαιώματα των πολλών και των φτωχών, μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής

2 thoughts on “Νόμος Βορίδη για αυτοδιοικητικές εκλογές: Η δημοκρατία δεν είναι πρόβλημα, είναι λύση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *