Νίκη στον αγώνα των εργαζομένων στον ΟΤΕ

Σε απεργία από την 21η Δεκεμβρίου βρίσκονται οι εργαζόμενοι/-ες στον όμιλο του ΟΤΕ, διεκδικώντας την υπογραφή τριετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας, διασφάλιση των θέσεων εργασίας, καλύτερους μισθούς και επιδιώκοντας ταυτόχρονα να δώσουν μια απάντηση στην ασυδοσία των golden boys και girls. Στον αντίποδα, η διοίκηση του ΟΤΕ επιδιώκει μονοετή σύμβαση, διατηρώντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα απολύσεων στη λήξη της, καθώς και διατήρηση των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων όπου κυριαρχεί η επισφάλεια.

Θυμίζουμε ότι ο ΟΤΕ είχε μπει, με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, σε τροχιά ιδιωτικοποίησης από τη δεκαετία του ‘90, με αποκορύφωμα το ξεπούλημα του οργανισμού στην Deutsche Telecom το 2011. Έκτοτε, παίχτηκε το έργο που έχουμε δει τόσες φορές. Μια ελάχιστη μερίδα μεγαλοστελεχών είδε τα πλούτη της να αυξάνονται ραγδαία σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται ο Όμιλος το πρώτο 9μηνο του 2019 κατέγραψε:

  • Ενοποιημένα έσοδα ύψους 2,87 δισ. ευρώ,
  • Λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ύψους 1,02 δισ. ευρώ
  • Καθαρά κέρδη αποδιδόμενα σε μετόχους της μητρικής εταιρείας ύψους 242 εκατ. ευρώ
  • Έσοδα αυξημένα κατά 1,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, με τα λειτουργικά κέρδη να έχουν αυξηθεί κατά 7,7% και τα καθαρά κέρδη κατά 3,6%

Επιπλέον, αξίζει να σημειώσουμε ότι:

  • 1.000.000€ την ημέρα είναι τα κέρδη για την Deutsche Telekom, 1.665.524€ το χρόνο για τον πρόεδρο, 500.000€ για τον Γ. Διευθυντή και μόλις 580€ για τον μέσο εργαζόμενο στον ΟΤΕ.
  • Το 45% των εργαζομένων πληρώνεται από 340 ευρώ μέχρι 580 ευρώ καθαρά, ενώ το 25% πληρώνεται από 560 ευρώ μέχρι 680 ευρώ καθαρά.
  • Το όφελος της επιχείρησης από το νέο φορολογικό πλαίσιο που ψηφίστηκε προσφάτως από την κυβέρνηση της ΝΔ, τη μείωση της φορολογίας των νομικών προσώπων από 28% σε 24%, θα ανέλθει στα 19 εκατ. ευρώ περίπου.

Οι πρακτικές του ομίλου ΟΤΕ έχουν άμεσο αντίκτυπο σε όλο τον κλάδο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, στον οποίο έχουν καταργηθεί ήδη οι περισσότερες ΣΣΕ (Vodafone, Wind, κα.), καταπατώνται εργασιακά δικαιώματα και επιχειρείται η αντικατάσταση της σταθερής και πλήρους εργασίας από ελαστικές μορφές απασχόλησης (εργολαβίες, ενοικίαση εργασίας, κτλ).

Και να πεις ότι ωφελήθηκε ο καταναλωτής; Η Ελλάδα έχει τις ακριβότερες τηλεπικοινωνίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat το 2018.

Παρά την τρομοκρατία από την πλευρά της διοίκησης, η οποία επιχείρησε να στήσει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και δεν δίστασε να προχωρήσει σε απολύσεις 6 εργαζομένων (ανάμεσά τους και μέλος της διοίκησης της ΟΜΕ-ΟΤΕ) επειδή δεν δέχτηκαν την “πρόταση” της εθελουσίας που τους έκανε (εννοείται χωρίς σύνταξη), παρά την επιχείρηση κατασυκοφάντησης που έστησαν τα κυρίαρχα ΜΜΕ, παρά τη στήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης στα αντεργατικά σχέδια της διοίκησης του ομίλου, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργία διαρκείας με πολύ μεγάλη συμμετοχή σε όλη την Ελλάδα. Αξίζει η αμέριστη υποστήριξη μας σε αυτόν τον αγώνα.

Πέρα από αυτό, η απεργία στον ΟΤΕ είναι μια μάχη που αφορά όλη την κοινωνία. Μια ενδεχόμενη νίκη των απεργών μπορεί να έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην συνείδηση και την ψυχολογία και άλλων κομματιών των εργαζομένων. Θα δείξει ότι οι οργανωμένοι συλλογικοί αγώνες μπορούν να έχουν αποτέλεσμα. Για να συμβεί όμως αυτό απαιτείται η έμπρακτη αλληλεγγύη μας μέσω της δημοσιοποίησης του αγώνα σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ,ως αντίβαρο στην λασπολογία των κυρίαρχων ΜΜΕ, με τη φυσική μας παρουσία έξω από τα υποκαταστήματα στα αγωνιστικά καλέσματα που γίνονται καθημερινά, με ψηφίσματα από δημοτικά συμβούλια, σωματεία, συλλόγους, παρατάξεις και φυσικά με το να μπουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλα εργατικά συνδικάτα, είτε από τον συναφή κλάδο των τηλεπικοινωνιών είτε από άλλους εργασιακούς χώρους.

Ως Πόλη Ανάποδα στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στον ΟΤΕ και θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο άνοιγμά του στην κοινωνία της πόλης και στην επιτυχή του έκβαση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *