Κρούσματα covid-19 στην Πολεοδομία: Να αναλάβει ο Δήμος τις ευθύνες του

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης στις 11/11 αναφέρθηκε επιβεβαιωμένο κρούσμα στην υπηρεσία της κεντρικής Πολεοδομίας (Υ.ΔΟΜ.) του Δήμου Θεσσαλονίκης. Για τον λόγο αυτό «προληπτικά και μέχρι νεωτέρας η υπηρεσία να παραμείνει κλειστή για το κοινόΠολίτες για τις ημέρες Πέμπτη 12/11/ 2020 και Παρασκευή 13/11/2020», όπως γράφει η σχετική ανακοίνωση.

Αυτά που δεν αναφέρει η ανακοίνωσή όμως είναι συγκεκριμένες ενέργειες, όπως απολύμανση χώρου, τεστ σε όλο το προσωπικό και ιχνηλάτηση εξυπηρετούμενων πολιτών για διενέργεια τεστ σε αυτούς και σύσταση για δεκαπενθήμερη καραντίνα για τη μη διασπορά του ιού σε όσους υπαλλήλους ή πολίτες επιβεβαιωμένα ήρθαν σε επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα.

 Με νέα ανακοίνωση του Δήμου σήμερα, 16/11, «η υπηρεσία θα παραμείνει κλειστή για το κοινό – πολίτες για τις ημέρες από 16/11 έως και 20/11/2020, λόγω αλλεπάλληλων αναφορών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στους χώρους της υπηρεσίας». 

Από το άνοιγμα της μετά το πρώτο lock-down η συγκεκριμένη υπηρεσία εξυπηρετεί μόνο με ραντεβού και με καταγραφή των στοιχείων επικοινωνίας κάθε εισερχόμενου στο κτίριο. Άρα εκτός από επιβεβλημένη η ιχνηλάτηση είναι και απολύτως εφικτή. Παρ’ όλα αυτά δεν έχουμε καμία πληροφορία για διεξαγωγή αυτής ούτε και για τεστ σε όλο το προσωπικό μέχρι σήμερα.

Ανησυχία μας προκαλεί το γεγονός πως το χρονικό διάστημα από Σεπτέμβρη και μετά τρέχουν μια σειρά από προθεσμίες που αφορούν πολεοδομικά θέματα με ασφυκτικές προθεσμίες για πολίτες και μηχανικούς, όπως πχ. ρύθμιση αυθαιρέτων και το νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ- αυτονομώ» που ανοίγει 30 Νοεμβρίου. Οι εργασίες αυτές απαιτούν αυτοψία από μηχανικό στις κατοικίες των ενδιαφερόμενων, αφού πρώτα αυτός παραλάβει τα σχέδια και την οικοδομική άδεια του κτιρίου από την αρμόδια πολεοδομία.

Παρά τη δραματική κατάσταση στην πόλη και τη χώρα το Υπουργείο Ενέργειας δεν έχει αναβάλει ακόμη τις προθεσμίες αυτές. Η εμμονή στις συγκεκριμένες ημερομηνίες εν μέσω έξαρσης της πανδημίας δημιουργεί συνθήκες διασποράς του ιού από την υπηρεσία που παρουσιάστηκε το κρούσμα, στους μηχανικούς και κατόπιν στα υπό επιθεώρηση σπίτια και στους εμπλεκόμενους πολίτες. Και όλα αυτά για να προλάβουν τις ημερομηνίες που το υπουργείο θέτει και επιμένει μέχρι και σήμερα.

Γι’ αυτούς τους λόγους ζητάμε από τον Δήμο:

  • Να τονίσει τον επιπλέον κίνδυνο διασποράς για την πόλη στο ΥΠ.ΕΝ. ζητώντας την παράταση των προθεσμιών και την αναβολή των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης.
  • Να προβεί άμεσα σε δωρεάν τεστ σε όλο το προσωπικό της πολεοδομίας.
  • Να πραγματοποιηθεί απολύμανση του χώρου.
  • Να γίνει ιχνηλάτηση και δωρεάν τεστ σε όσους πολίτες εισήλθαν στην υπηρεσία τις ημέρες που υπήρχε ο κίνδυνος διασποράς.
  • Να γίνουν συστάσεις για δεκαπενθήμερη καραντίνα σε όσους ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
  • Να γίνει πρόσληψη προσωπικού, καθώς με το λιγοστό προσωπικό που έχει η υπηρεσία δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ο αυξημένος όγκος αιτήσεων.
  • Να εξασφαλιστεί υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό για την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του αρχείου της υπηρεσίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *