Ηλύσια: χώρος πολιτισμού ή χώρος καταναλωτισμού;

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον να γνωμοδοτούν οι διάφοροι ιθύνοντες και παράγοντες της πόλης για το ζήτημα της μετατροπής σε σουπερμάρκετ του γνωστού ιστορικού διατηρητέου «Ηλύσια», το οποίο παλιότερα υπήρξε ένας από τους εμβληματικούς κινηματογράφους της πόλης. Η έκκληση του Μπουτάρη «να μην μπλοκάρει κανείς μία επένδυση που θα φέρει δεκάδες θέσεις εργασίας», αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που άσκησε ο απερχόμενος δήμαρχος κατά την θητεία του· μιας πολιτικής δηλαδή που αποτέλεσε συνέχεια των μνημονίων στον Δήμο, με γνώμονα τα συμφέροντα των μεγαλο-ιδιωτών, και την οποία αδημονούν να ακολουθήσουν οι επίδοξοι διάδοχοί του, (κεντρο)αριστερά και (κεντρο)δεξιά.

Ο κύριος Μπουτάρης, καθώς και οι θιασώτες της καρέκλας και των πολιτικών του, δεν αντιλαμβάνονται το αυτονόητο: δεν μπορούν να γίνουν τα πάντα βορά στον βωμό του κέρδους. Ένα ιστορικό κτίριο -κηρυγμένο διατηρητέο, σύμβολο της μεσοπολεμικής αρχιτεκτονικής- δεν μπορεί να υπόκειται σε οποιαδήποτε χρήση! Βασική προϋπόθεση για κάθε πιθανή επένδυση θα πρέπει να είναι η συμβατότητα της νέας χρήσης με τον ιστορικό χαρακτήρα και την μνημειακότητα του κτιρίου, χωρίς να αλλοιώνει την αρχιτεκτονική του εσωτερικά και εξωτερικά!

Η διάθεση του κτιρίου σε αλυσίδα σουπερμάρκετ προς εκμετάλλευση κάνει το ακριβώς αντίθετο! Η αρχιτεκτονική μελέτη αποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη χρήση θα επιβάλλει μετατροπές ασυμβίβαστες ως προς την ιστορικότητα του κτιρίου και θα αλλοτριώσει την ταυτότητα του και το συγκείμενο που φέρει ως χώρος που σχεδιάστηκε για πολιτιστική χρήση.

Το μεσοπολεμικό αυτό κτίριο θα πρέπει να αναδειχθεί ως αυτό που πράγματι είναι: ένα τοπόσημο – σύμβολο της αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου και ένας χώρος πολιτισμού και ψυχαγωγίας.
Ο δημόσιος λόγος της δημοτικής αρχής οφείλει να έχει ως προτεραιότητα την υπεράσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης και όχι να παρεμβαίνει -όπως κάνει ο κ. Μπουτάρης- με σκοπό να πιέσει τις αρμόδιες υπηρεσίες να γνωμοδοτήσουν θετικά για την περαιτέρω απαξίωσή της, δίνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ των άνευ όρων επενδύσεων.

Στην πόλη που διεκδικούμε θα δίνεται χώρος στον πολιτισμό να αναπτυχθεί, τα διατηρητέα κτίρια θα αναδεικνύονται ως κομμάτι της ιστορικής μνήμης. Η «πόλη ανάποδα» θέτει ως προτεραιότητα τις ανάγκες των πολλών και όχι τα συμφέροντα των «επενδυτών». Σε αυτήν την πόλη θέλουμε να ζήσουμε και θα τη γυρίσουμε ανάποδα αν χρειαστεί για να τα καταφέρουμε!

Την Τρίτη 5/3, στις 20:00, έξω από τα «Ηλύσια», πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία συμβολική προβολή ταινίας μικρού μήκους για την επανοικειοποίηση του κτιρίου με την ιστορική του ταυτότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *