Με το σχέδιο νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» που κατέθεσε πρόσφατα, η κυβέρνηση επιδιώκει τη διευκόλυνση των επενδύσεων στο όνομα της πολυθρύλητης ανάπτυξης. Για χάρη αυτής της «διευκόλυνσης» υποβαθμίζονται και επισπεύδονται οι διαδικασίες περιβαλλοντικών, πολεοδομικών και άλλων ελέγχων ή γνωμοδοτήσεων επιστημονικών φορέων που απαιτούνται. Μάλιστα ορίζονται ασφυκτικά χρονικά όρια για εγκρίσεις επενδύσεων, πολλές φορές εκατομμυρίων ευρώ, υπό την απειλή πειθαρχικών διώξεων σε υπαλλήλους αν δεν γνωμοδοτήσουν σε διάστημα ενός μήνα.
Ο νέος νόμος θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στη λειτουργία των ΟΤΑ:
- Οι τροποποιήσεις των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων, τις οποίες θα επιδιώκουν ιδιώτες ή το δημόσιο, θα επισπεύδονται, παρακάμπτοντας διαδικασίες διαβούλευσης, εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ζητημάτων χρήσης γης κοκ.
- Τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια κατακερματίζονται και θα μπορούν να εκπονούνται σε επίπεδο Δημοτικών Ενοτήτων ενός ή όμορων Δήμων και όχι σε επίπεδο Δήμου, «με προτεραιότητα τις περιοχές που παρουσιάζουν πιο έντονες αναπτυξιακές, περιβαλλοντικές ή κοινωνικές πιέσεις», παρακάμπτοντας κάθε συνεκτικό σχεδιασμό και διευκολύνοντας έτσι, για παράδειγμα, τουριστικά ή επιχειρηματικά επενδυτικά σχέδια σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης.
- Δίνεται η δυνατότητα στους Δημάρχους να εκχωρούν σε ιδιώτες, εκτός των υπηρεσιών καθαριότητας, και αυτές του πρασίνου και του ηλεκτροφωτισμού, απεμπολώντας έτσι το σύνολο των ανταποδοτικών υπηρεσιών και συνακόλουθα τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες. Η νέα διάταξη καταργεί την απαίτηση για αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΔΣ), με βάση την αδυναμία εκτέλεσης συγκεκριμένων υπηρεσιών με ίδια μέσα του Δήμου, με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του ΔΣ. Με τον τρόπο αυτό, οι Δήμαρχοι μετατρέπονται σε μάνατζερ που θα φροντίζουν να διασφαλίζουν τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων και των επιχειρηματιών, εκχωρώντας τους υπηρεσίες του Δήμου και μετακυλώντας το κόστος στους δημότες μέσω των δημοτικών τελών.
- Καθιερώνεται η ιδιωτικού δικαίου μερική απασχόληση στο δημόσιο για την αντιμετώπιση έκτακτων ή επειγουσών αναγκών διάρκειας 6 μηνών. Επεκτείνεται έτσι και αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά η γνωστή πολιτική των Δήμων με τις 8μηνες συμβάσεις, την κοινωφελή εργασία, τους εποχιακούς εργαζόμενους κλπ, η λογική δηλαδή της ανακύκλωσης της ανεργίας αλλά και της αντικατάστασης του μειωμένου μόνιμου προσωπικού από εργαζόμενους ορισμένου χρόνου.
- Υποβαθμίζεται η λειτουργία του ΔΣ με τη δυνατότητα λήψης απόφασης «δια περιφοράς», χωρίς δηλαδή προηγούμενη συζήτηση του θέματος σε συνεδρίαση, σε επείγουσες περιπτώσεις.
Επιπλέον, στο Σ/Ν περιλαμβάνονται πολλές ακόμα διατάξεις που πλήττουν κεκτημένα δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζόμενων και της κοινωνίας όπως:
- η ισοπέδωση πτυχίων και δικαιωμάτων εξαιτίας της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων ιδιωτικών ιδρυμάτων, κολεγίων κλπ.
- η υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, οι οποίες κρίνονται με βάση την ανταγωνιστικότητα του κλάδου, με την προτεραιότητα να δίνεται στις επιχειρησιακές απέναντι στις κλαδικές ή στις τοπικές απέναντι στις εθνικές συμβάσεις.
- η προσπάθεια να μπει γύψος στο δικαίωμα της απεργίας, περιορίζοντας την συνδικαλιστική δράση και ορίζοντας τον υπουργό εργασίας, ως «γενικό τοποτηρητή».
Ως δημοτική παράταξη, είμαστε πλήρως αντίθετοι με τη λογική του σ/ν που στο όνομα της «ανάπτυξης» δίνει γη και ύδωρ στο ιδιωτικό κεφάλαιο βάζοντας στην άκρη το δημόσιο έλεγχο, τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα και την περιβαλλοντική προστασία. Τη στιγμή που όλος ο πλανήτης ανησυχεί και κινητοποιείται ενάντια στην κλιματική κρίση, η κυβέρνηση μένει πιστή στο δόγμα «ανάπτυξη πάση θυσία», χωρίς όρους, χωρίς όρια, χωρίς κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη, με μόνο γνώμονα τα κέρδη του κεφαλαίου.
Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια του και ζητούμε την άμεση απόσυρσή του.
One thought on “«Επενδύω στην Ελλάδα» ή «Όλα δικά σας, κύριε επενδυτά μας»”