Με εργαζόμενους και εθελοντές στο Thess Checkpoint, κέντρο πρόληψης και εξέτασης για HIV και ηπατίτιδα Β και C στη Θεσσαλονίκη, συναντήθηκαν την Πέμπτη 2 Μαΐου εκπρόσωποι των δημοτικών σχημάτων «Η Πόλη Ανάποδα» και «Δύναμη Ανατροπής».
Αφορμή για τη συνάντηση αποτέλεσαν τόσο η ενεργή υποστήριξη των δύο σχημάτων σε αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες από τον αστικό ιστό, όπως οι τοξικοεξαρτημένοι, η ανάγκη ανάπτυξης δομών οικογενειακού προσανατολισμού και σεξουαλικής υγείας, καθώς και η ανάγκη έμπρακτης αλληλεγγύης για την πρόσφατη φασιστική ομοφοβική επίθεση στον αντίστοιχο σταθμό Checkpoint της Αθήνας.
Τα μέλη των σχημάτων ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις, έκαναν HIV test και συζήτησαν με τους εργαζόμενους του χώρου για τις κοινωνικές ομάδες που επισκέπτονται το κέντρο, τα στατιστικά δεδομένα για τον HIV και τη σημασία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των νέων ανθρώπων γύρω από τα ζητήματα σεξουαλικής υγείας και πρακτικής, σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, σημειώθηκε από τις εργαζόμενες, η ανάγκη για δημιουργία κινητών μονάδων εξέτασης αλλά και για ίδρυση Κέντρου Ημέρας για κοινωνικές ομάδες αποκλεισμένες από τον αστικό ιστό, όπως οι sex workers, υπό την αιγίδα και αρωγή του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το Thess Checkpoint αποτελεί μία σημαντική δομή που εξυπηρετεί ανθρώπους από όλη τη Βόρεια Ελλάδα προσφέροντας έγκυρο δωρεάν, ανώνυμο και γρήγορο έλεγχο για HIV και ηπατίτιδα Β και C. H υπηρεσία που παρέχει αποτελεί κοινωνική ανάγκη ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και πρακτικών και ο δωρεάν χαρακτήρας της εναντιώνεται σε ταξικούς αποκλεισμούς.
Αντίστοιχες δομές πρέπει να λειτουργούν σε κρατικό και δημοτικό επίπεδο, αξιοποιώντας το έμπειρο επιστημονικό δυναμικό με σταθερές σχέσεις εργασίας και μεγιστοποιώντας τη διασύνδεση μεταξύ των μονάδων υγείας για την καλύτερη δυνατή φροντίδα του πληθυσμού. Το γεγονός ότι η πρόληψη και η διάγνωση χρόνιων νοσημάτων, όπως ο HIV και η ηπατίτιδα, επαφίονται στο έργο ορισμένων ΜΚΟ και δεν είναι κρατική υποχρέωση, δείχνει την απαξίωση του κράτους και των κυβερνήσεων, που περιθωριοποιούν και στιγματίζουν τους φορείς. Μην ξεχνάμε ότι ήδη από τα πρώτα μνημονιακά μέτρα, η δημόσια υγεία δέχτηκε μεγάλες περικοπές και συρρικνώσεις.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης, σε πρώτο επίπεδο, οφείλει να αναγνωρίσει αυτό το έλλειμμα και να συνεισφέρει σε υλικοτεχνική υποδομή και διαθέσιμους χώρους για την ουσιαστική στήριξη των κοινωνικών αναγκών.