ΔΕΘ 2022 – Στην κοροϊδία και τη φτωχοποίηση απαντάμε μαζικά κι ενωτικά!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει το Σάββατο 10/09 στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ανοίγοντας έτσι τη νέα πολιτική χρονιά. Με απειλές για τον δυσκολότερο χειμώνα της ιστορίας, εξαγγελίες για κουπόνια για την αγορά τροφίμων και καυσίμων, αλλά και υποσχέσεις για έργα που δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ, η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να απαντήσει στην κοινωνική δυσαρέσκεια που μεγαλώνει. Η πραγματικότητα όμως που βιώνουν τα εργατικά, λαϊκά και φτωχά μικρομεσαία στρώματα και η νεολαία, δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες. 

Η καταστροφική διαχείριση της πανδημίας όχι μόνο αφήνει και σήμερα το χνάρι της στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά πρόκειται και να επιταθεί μέσω της νέας μείωσης στις κρατικές δαπάνες που προβλέπεται στον νέο προϋπολογισμό. Ο πληθωρισμός και η ακρίβεια ως απόρροια των σπασμωδικών κυρώσεων της Δύσης εναντίον της Ρωσίας, σε συνδυασμό με την διατήρηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και την κερδοσκοπία πάνω στην ενέργεια από ένα καρτέλ ιδιωτικών εταιρειών έχουν ολέθρια αποτελέσματα για τα λαϊκά στρώματα

Κι ακόμη, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση η όλο και πιο αναβαθμισμένη παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια δημιουργεί, μαζί με το νέο νομοσχέδιο για την κατάλυση των δημοκρατικών τους διαδικασιών, ασφυκτικό κλίμα για τη φοιτώσα νεολαία. Η εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη στη ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ αποδεικνύει τη στήριξη στην εργοδοσία και την καταστολή κάθε εργατικής αντίστασης. Τέλος, οι υποκλοπές με θύματα από δημοσιογράφους μέχρι και αρχηγούς κομμάτων, συνιστούν καταδρομική επίθεση στα δημοκρατικά κεκτημένα της κοινωνίας.

Σε αυτή την ωραία ατμόσφαιρα έρχεται ο πρωθυπουργός για τα ετήσια ταξίματά του στην πόλη μας. Φέτος μάλιστα ανακοινώθηκε μια λίστα με 30 έργα που υποτίθεται ότι θα αναβαθμίσουν την Θεσσαλονίκη. Πρόκειται φυσικά για άλλη μια κοροϊδία, καθώς απουσιάζουν δρομολογημένα έργα, απαραίτητες παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας (πχ. βελτίωση των συγκοινωνιών και δημιουργία χώρων πρασίνου, άθλησης και πολιτισμού), αλλά και σημαντικές αναπλάσεις (π.χ. Πλατεία Ελευθερίας). Απο την άλλη, (ξανα-)διαβάζουμε για φαραωνικά έργα που πιθανόν δεν θα υλοποιηθούν ποτέ και ανακυκλώνονται χρόνια στην δημόσια συζήτηση, έργα ιδιωτικής πρωτοβουλίας που λιγοστά έχουν να προσφέρουν και έργα καταστροφικά που θα υποβαθμίσουν την καθημερινότητα μας, όπως η περιβόητη ανάπλαση της ΔΕΘ.

Αντί λοιπόν για περισσότερο πράσινο την εποχή της κλιματικής κρίσης, επιλέγεται η ανάπλαση της ΔΕΘ στο υπάρχον σημείο, στερώντας μας ένα μητροπολιτικό πάρκο που θα συνδέει το βουνό με τη θάλασσα. Αντί για σχολική στέγη και πάρκα πρασίνου, ελεύθεροι χώροι στις γειτονιές παραδίδονται σε εργολάβους. Αντί για λεφτά σε κοινωνικές δομές, οι πόροι κατευθύνονται σε έργα βιτρίνας, που δεν συμβάλλουν καθόλου στην βελτίωση της ποιότητας ζωής μας, όπως η ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους. Αντί για ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών και της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, επιλέγεται το φαραωνικό έργο του fly-over.

Για όλα τα παραπάνω και για πολλούς ακόμη λόγους, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του δεν είναι καλοδεχούμενοι στην πόλη μας. Η διαδήλωση της 10ης Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ είναι ευκαιρία να διατρανώσουμε την αντίθεση μας στις πολιτικές τους και να οργανώσουμε την αντίστασή μας.

Ως Πόλη Ανάποδα καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τη νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τις μετανάστριες και τους μετανάστες, όσες και όσους πλήττονται από αυτή την κυβέρνηση, να κατέβουν το απόγευμα του Σαββάτου 10/9 μαζικά και ενωτικά στον δρόμο. 

Στηρίζουμε τις προσπάθειες για συμπόρευση και ενωτική διαδήλωση των μαχητικών συλλογικοτήτων του κινήματος, των εργατικών σωματείων, των ριζοσπαστικών αυτοδιοικητικών σχημάτων και όσων θέλουν να δώσουν την μάχη απέναντι στις καταστροφικές κυβερνητικές πολιτικές.

Η Πόλη Ανάποδα – Αριστερό Αυτοδιοικητικό Σχήμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *