Ως Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής θεωρούμε ότι ο πολιτισμός διαμορφώνει την ιστορική μνήμη και δημιουργεί εκείνες τις συλλογικές αφηγήσεις και αναπαραστάσεις που μπορούν να αποτελέσουν ουσιαστικά αντιπαραδείγματα στον σύγχρονο τρόπο ζωής και δράσης.
Βασικό στοιχείο μιας ελεύθερης και δημιουργικής κοινωνίας είναι η ανεμπόδιστη έκφραση που παίρνει την αποτελεσματικότερη μορφή της μέσα από την Τέχνη. Γι’ αυτό και ήδη από τα πρώτα μας βήματα σταθήκαμε απέναντι σε φασιστικές πρακτικές και στις ακροδεξιές απόπειρες φίμωσης της παράστασης «Πυρκαγιές» του ΚΘΒΕ με την στήριξη και συλλογική θέαση της παράστασης.
Οι άνθρωποι που υπηρετούν σε βάθος την τέχνη συμβάλλουν καίρια στην ποιότητα ζωής και την αρμονική δημιουργικότητα του συνόλου. Αναγνωρίζοντας αυτή την προσφορά, συνομιλήσαμε με τους ίδιους τους καλλιτέχνες για την κατάρτιση των θέσεων μας. Πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με μουσικούς, ηθοποιούς, εικαστικούς και άλλους καλλιτέχνες, στις οποίες ακούσαμε τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους και συζητήσαμε για το πώς ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να υποστηρίξει ουσιαστικά και να αναδείξει την τοπική πολιτιστική παραγωγή. Επιλέξαμε να μην εφεύρουμε στείρες διεκδικήσεις, αλλά το πρόγραμμά μας να απαντά, εγκολπώνοντας τα, στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των ίδιων των ανθρώπων του πολιτισμού, που έχουν επιλέξει να δρουν και να δημιουργούν στη Θεσσαλονίκη, που τους έχει τόσο ανάγκη.
Διεκδικούμε λοιπόν την ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής παραγωγής και τη στήριξή της με υλικά μέσα:
1) Εξοπλισμός και διάθεση χώρων σε καλλιτέχνες
Ο δήμος Θεσσαλονίκης οφείλει να συντηρήσει, να εξοπλίσει κατάλληλα χώρους όπως το Δημοτικό Θέατρο Άνετον, το Κέντρο Μουσικής, την Οικία Πετρίδη, το Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, το Βαφοπούλειο και τις πρόσφατα παραχωρημένες αποθήκες του λιμανιού και να τις διαθέτει τόσο για πρόβες καλλιτεχνικών ομάδων που δεν διαθέτουν κατάλληλο χώρο, όσο και για εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις και συναυλίες.
2) Δημιουργία δύο πολιτιστικών αξόνων στο ανατολικό και το δυτικό τμήμα του κέντρου της πόλης
Η πρόθεσή και διεκδίκησή μας για ένα μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου στη ΔΕΘ οφείλει να συνδυαστεί με τη δημιουργία ενός κάθετου πολιτιστικού διαδρόμου ο οποίος θα συνδέει το Τελλόγλειο με το MoMus και όσα κτίρια της ΔΕΘ πρέπει να διατηρηθούν ως δείγματα μοντέρνας αρχιτεκτονικής φτάνοντας μέχρι και το Βυζαντινό και το Αρχαιολογικό.
Ταυτόχρονα, η προβλήτα Α΄ στο λιμάνι με το Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, το Μουσείο Φωτογραφίας, την Ταινιοθήκη και τις παραχωρημένες αποθήκες, πρέπει να αποτελέσει έναν άξονα πολιτισμού στα δυτικά του κέντρου.
Αυτοί οι δημόσιοι χώροι πρέπει να σηματοδοτηθούν ως χώροι πολιτισμού όπου θα διοργανώνονται φεστιβάλ μουσικής, θεάτρου και εικαστικών, αλλά και καλλιτεχνικά δρώμενα σε εβδομαδιαία βάση υπό την αιγίδα του Δήμου.
3) Ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας στον δρόμο
α) Μετά την απαράδεκτη καταστολή εναντίον καλλιτεχνών του δρόμου, την κινητοποίηση του κλάδου των μουσικών και του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, και την επακόλουθη κατάργηση του άρθρου 407 του Ποινικού Κώδικα περί επαιτείας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης οφείλει να υποστηρίξει την υπαίθρια καλλιτεχνική δημιουργία που εμπλουτίζει τη δημόσια σφαίρα και την κοινωνική ζωή της πόλης. Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος για τη δημιουργία ενός διεθνούς φεστιβάλ καλλιτεχνών του δρόμου και διεκδικούμε να υποστηρίξει ο Δήμος Θεσσαλονίκης τη διοργάνωση με οικονομικά μέσα, υλικοτεχνική υποδομή και προβολή – προώθηση.
Ταυτόχρονα, αγωνιζόμαστε μαζί με τους καλλιτέχνες για το δικαίωμα στην αυτασφάλιση και διεκδικούμε τη δημιουργία ενός Μητρώου Καλλιτεχνών του Δρόμου, που θα παρέχει στους εγγεγραμμένους καλλιτέχνες άδεια και ασφάλιση.
β) Μία ακόμα σημαντική τέχνη του δρόμου που ποινικοποιείται ή διαστρεβλώνεται μέσα στον σύγχρονο αστικό ιστό είναι η τέχνη του γκραφίτι που δίνει στη νεολαία διεξόδους καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και να στηρίξει υλικά τους νέους και τις νέες να εκφραστούν καλλιτεχνικά σε διαθέσιμους χώρους της πόλης.
4) Συμμετοχικός σχεδιασμός με δημόσιο διάλογο του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου
Θέλουμε το πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου να παράγεται μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και να συνδιαμορφώνεται με συλλογικούς φορείς της πόλης και καλλιτέχνες με γνώμονα την καλλιτεχνική παραγωγή και έκφραση των πολλών για τους πολλούς.
Αγκαλιάζουμε τις προσπάθειες που βρίσκονται στον αντίποδα των φαραωνικών προϋπολογισμών και των αποφάσεων πίσω από κλειστές πόρτες, όπως συνήθως συμβαίνει με τη διοργάνωση των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ.
5) Ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής ιστορίας
Στη πολυεθνική και πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη των σεφαραδίτικων, του ρεμπέτικου, του Αναγνωστάκη, του Ιωάννου, και τόσων άλλων, οφείλουμε να αναδείξουμε την πολιτιστική ιστορία της πόλης και των υλικών αποτυπωμάτων της στην σύγχρονη Θεσσαλονίκη.
Το κέντρο μελέτης ρεμπέτικης ιστορίας, που αποτελεί μία από τις διεκδικήσεις του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, θα αναδείξει την κρυφή και υποτιμημένη ιστορία της ρεμπέτικης μουσικής στην πόλη, την καταγωγή και την επιρροή της στα μουσικά ρεύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού μέχρι και σήμερα.
Ταυτόχρονα, η πολύ σημαντική λογοτεχνική ιστορία της Θεσσαλονίκης οφείλει να αναδειχθεί μέσα από την θέσπιση ενός δημοτικού μουσείου και μιας πολιτιστικής διαδρομής για την ανάδειξη των συγγραφέων και των ποιητών της Θεσσαλονίκης, αλλά και των λογοτεχνικών καφενείων και στεκιών της πόλης.
6) Ανάδειξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης
Η ενίσχυση και ανάδειξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας είναι μία από τις κυριότερες ευθύνες του Δήμου Θεσσαλονίκης. Οι καλλιτέχνες που ζουν και δημιουργούν στην πόλη οφείλουν να στηριχθούν και να αναδειχθούν ως οργανικό κομμάτι της σύγχρονης πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης.
α) Εγκατάσταση δύο σταθερών κιοσκιών σε κεντρικά σημεία της πόλης που θα φιλοξενούν μουσικά συγκροτήματα και θεατρικά δρώμενα και θα διατίθενται για την παρουσίαση των καλλιτεχνικών σχημάτων της πόλης.
β) Καθιέρωση της Κυριακής ως ημέρας καλλιτεχνικών δράσεων. Κάθε Κυριακή σε διαφορετική πλατεία της πόλης οι τοπικοί καλλιτέχνες θα παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους με ταυτόχρονη ανάδειξη των γειτονιών και την αποκέντρωση των δράσεων πολιτισμού του Δήμου. Η συγκεκριμένη διοργάνωση προσελκύει το κοινό σε άγνωστες περιοχές της πόλης όπου, παράλληλα με το καλλιτεχνικό δρώμενο, θα αναδεικνύεται και η ιστορία τους. Επομένως, αποτελεί μία πρόταση για την τουριστική ανάδειξη της πόλης με ήπιο τρόπο και σεβασμό στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.
γ) Ως το λιμάνι των Βαλκανίων, η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει μια πόλη όπου θα συναντιούνται η σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία με την παράδοση. Η πλούσια μουσική ιστορία της πόλης μπορεί να αναδειχθεί μέσα από θεματικά μουσικά φεστιβάλ τζαζ, ροκ, παραδοσιακής και ρεμπέτικης μουσικής που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για διαβαλκανικές συνεργασίες και θα φέρει τη Θεσσαλονίκη στο προσκήνιο της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης των Βαλκανίων.
7) Ενίσχυση του παιδαγωγικού χαρακτήρα της τέχνης
α)Ανάδειξη του παιδαγωγικού χαρακτήρα της τέχνης με τη δημιουργία καλλιτεχνικών εργαστηρίων όλων των ειδών της τέχνης (ζωγραφική, γλυπτική, δημιουργική γραφή, εκμάθηση μουσικών οργάνων, ιστορία της τέχνης κα.).
β)Ενίσχυση και εμπλουτισμός των δημοτικών δομών, όπως το Δημοτικό Ωδείο και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, για τη δυνατότητα παροχής των υπηρεσιών τους σε μεγαλύτερο εύρος πολιτών.
γ)Θέσπιση εκπαιδευτικών εργαστηρίων για κοινωνικά ευάλωτες ομάδες (ΑμεΑ, ηλικιωμένους, τοξικοεξαρτημένους/ες, κρατούμενους/ες, ασθενείς κλπ.) με δυνατότητα περιοδειών και επιτόπιων επισκέψεων.
8) Στήριξη των καλλιτεχνικών στεκιών και χώρων με κατάργηση των δημοτικών τελών
Οι ανεξάρτητοι χώροι πολιτισμού, που διατηρούνται από καλλιτεχνικές ομάδες για εργαστήρια, πρόβες, εκθέσεις και παραστάσεις, συχνά συντηρούνται με το υστέρημα των ίδιων των δημιουργών. Ο Δήμος οφείλει να καταργήσει τα δημοτικά τέλη για τους χώρους πολιτισμού, ως ένα ελάχιστο δείγμα σεβασμού και αλληλεγγύης στην ανεξάρτητη πολιτιστική δημιουργία της Θεσσαλονίκης.
9) Προώθηση – προβολή των καλλιτεχνικών δράσεων από τον Δήμο Θεσσαλονίκης
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης οφείλει να προβάλει και να προωθεί τις καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Μέσα από τη δημοτική τηλεόραση και ραδιόφωνο οφείλει να δώσει φωνή στους καλλιτέχνες της πόλης ώστε να παρουσιάσουν και να προωθήσουν το έργο και τις δράσεις τους.
10) Επανοικειοποίηση γειτονιών μέσω του πολιτισμού
Ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει το μέσο για την άμβλυνση αντικοινωνικών συμπεριφορών μέσα στον κοινωνικό αστικό ιστό. Αν ο Δήμος δώσει κίνητρα σε καλλιτεχνικές ομάδες να παρουσιάζουν το έργο τους σε σημεία της πόλης που στιγματίζονται ως «γκέτο», αυτές οι πρωτοβουλίες μπορούν να αποτελέσουν την αρχή της επανοικειοποίησης των γειτονιών και της αποτροπής παραβατικών συμπεριφορών.