Δήλωση αποχώρησης από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον Απολογισμό του 2020 (29/7/2021)

Νωρίτερα σήμερα, εκπροσωπώντας την Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής, είχα συνυπογράψει μαζί με πλήθος δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης κείμενο (βλ. παρακάτω) με το οποίο ζητούσαμε, για λόγους δημοκρατίας και μέγιστης συμμετοχής των δημοτών/-ισσών και κοινωνικών φορέων, την αναβολή της σημερινής ειδικής συνεδρίασης για τον ετήσιο απολογισμό των πεπραγμένων του Δήμου για το έτος 2020. 

Καθώς όμως είχε κατατεθεί προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόταση της ΛΑ.ΣΥ. (την οποία επίσης συνυπέγραφα μαζί με συμβούλους διαφόρων παρατάξεων) να τεθεί εκτός ημερησίας διάταξης το ζήτημα του οικοπέδου που είχε χαρακτηριστεί για χώρος σχολείου στην περιοχή της Χαριλάου, αποφασίσαμε να παραστώ στη συνεδρίαση λόγω της πιθανότητας να συζητηθεί το αίτημα για την ανάκληση της από 22/3/2021 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που αποχαρακτηρίζει το οικόπεδο δίπλα στην Αλυσίδα και χάνεται έτσι η δυνατότητα να αποδοθεί στους κατοίκους της περιοχής ένας απόλυτα αναγκαίος χώρος για σχολική στέγη.

Όταν τελικά στην αρχή της συνεδρίασης η διοίκηση και το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου αρνήθηκαν για άλλη μια φορά με διάφορες υπεκφυγές να θέσουν προς συζήτηση το συγκεκριμένο θέμα, δήλωσα την αποχώρηση μου από την προσχηματική και ουσιαστικά εν κρυπτώ συζήτηση για τον απολογισμό η οποία θα ακολουθούσε.

Ξενόπουλος Κώστας

Δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη Ανάποδα –Δύναμη Ανατροπής»

(Ακολουθεί το κοινό κείμενο των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης για την αναβολή της συνεδρίασης)

ΑΙΤΗΜΑ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Αξιότιμε κ. πρόεδρε,

Η ειδική συνεδρίαση ενός δημοτικού συμβουλίου για τον ετήσιο απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, είναι μια κορυφαία θεσμική διαδικασία λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου, στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με το άρθρο 217 του Ν.3463/2006, συγκαλείται ως ανοιχτή δημόσια συζήτηση, στην οποία συμμετέχουν (εκτός, φυσικά, από τη διοίκηση και την αντιπολίτευση) και οι κάτοικοι, άμεσα στις μικρότερες πόλεις και έμμεσα στις μεγαλύτερες, μέσω των θεσμοθετημένων συνδικαλιστικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων. Για τη διευκόλυνση, μάλιστα, της μαζικότερης συμμετοχής και της καλύτερης ενημέρωσης των πολιτών, ο νόμος δίνει την δυνατότητα επιλογής του “προσφορότερου χώρου”, ενώ απαιτεί και την ευρύτερη δυνατή επικοινωνιακή κάλυψη και προβολή της εκδήλωσης με κάθε τρόπο και μέσο επικοινωνίας.

Στην πρόσκληση που μας αποστείλατε για την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό πεπραγμένων της διοίκησης για το έτος 2020 την Πέμπτη 29 Ιουλίου, δεν ικανοποιείται καμία από τις παραπάνω αναγκαίες νομικές και δημοκρατικές συνθήκες που επιβάλλει ο νομοθέτης γι αυτή την κορυφαία θεσμική διαδικασία.

Συγκεκριμένα, μας καλείτε να συμμετάσχουμε σε μια προσχηματική “συζήτηση” που προβλέπεται να διεξαχθεί κυριολεκτικά εν κρυπτώ, εν μέσω θερινών διακοπών των κατοίκων, με αμφίβολη τη δυνατότητα συμμετοχής των συλλογικών φορέων της πόλης, με τηλεδιάσκεψη και, κυρίως, χωρίς ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη από τη δημοτική τηλεόραση. Ειδικότερα για το ζήτημα αυτό, η αντιπολίτευση έχει επανειλημμένα ζητήσει την επανασύνδεση του δημοτικού συμβουλίου με τούς δημότες, μέσω της ζωντανής μετάδοσης των συνεδριάσεών του από την ΤV100.

Είναι προφανές πως, εάν επιμείνετε σε έναν τέτοιο τρόπο διοργάνωσης, χάνεται μια ευκαιρία για τη διοίκηση να ενημερώσει τους πολίτες και να προβάλει τα όποια επιτεύγματα και το έργο της, όπως και για την αντιπολίτευση να καταθέσει την κριτική και τις δικές της διαφορετικές απόψεις. Και, βεβαίως, προκύπτει αναπόφευκτα το εύλογο συμπέρασμα πως η συγκεκριμένη επιλογή του χρόνου αλλά και του τρόπου διεξαγωγής αυτής της σημαντικής διαδικασίας, έχει αποκλειστικό στόχο να αποκρύψει την παντελή απουσία έργου της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης αυτή τη διετία και τις τεράστιες αδυναμίες της στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης.

Αξιότιμε κ. πρόεδρε,

Με βάση τα παραπάνω, οι δημοτικοί σύμβουλοι που υπογράφουμε αυτή την επιστολή, σας ενημερώνουμε ότι δεν δεχόμαστε να συμμετάσχουμε σε μια διαδικασία προσχηματικής και εν κρυπτώ “λογοδοσίας” που στην πραγματικότητα αποσκοπεί να αποκρύψει από τους δημότες την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η πόλη.

Σας ζητούμε να αναβάλετε την διεξαγωγή της ειδικής αυτής συνεδρίασης για προσφορότερο χρόνο, που θα επιτρέπει, ενδεχομένως και τη φυσική παρουσία των δημοτικών συμβούλων και των φορέων και, οπωσδήποτε, τη ζωντανή κάλυψη της συζήτησης από τη δημοτική τηλεόραση.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι (αλφαβητικά)

Αηδονά Δέσποινα

Αρχοντή Χριστίνα

Βούγιας Σπύρος

Γάκης Βασίλης

Κούδας Γιώργος

Κουράκης Ανδρέας

Καλαϊτζίδης Σταύρος

Ξενόπουλος Κώστας

Ορφανός Γιώργος

Ρακκάς Γιώργος

Σπανού Ιωάννα

Τζακόπουλος Σάκης

Τρεμόπουλος Μιχάλης

Τσαβλής Δρόσος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *