Ανακοινώσεις Πόλης Ανάποδα στο Δημοτικό Συμβούλιο (29/5/2023)

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 29 Μαΐου 2023, η δημοτική μας σύμβουλος Λουκία Αργυριάδου είπε τα εξής εκ μέρους της Πόλης Ανάποδα στις ανακοινώσεις της:

«Αξιότιμοι και αξιότιμες συνάδερφοι και συναδέρφισσες, 

Ξεκινώ με ένα πολύ σημαντικό, μάλλον φλέγον, ζήτημα, για το θαλάσσιο -και όχι μόνο- οικοσύστημα της περιοχής που διαμένουμε. Ήρθε σε γνώση μας η ενημέρωση που έστειλε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (κατά κόσμον ΡΑΕ) προς τους Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης που γειτνιάζουν με τον Θερμαϊκό Κόλπο, για την τροποποίηση της άδειας της ELPEDISON και τη μετακίνηση πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ ή LNG) στον Θερμαϊκό. Και μάλιστα ορίζεται διάστημα 15 ημερών για τυχόν αντιρρήσεις από πλευράς των Δήμων. Απευθύνομαι στις αντίστοιχες αντιδημαρχίες των Τεχνικών Έργων και του Περιβάλλοντος: έχετε υπόψη σας αυτή την επιστολή και τον γενικότερο σχεδιασμό για την Περιοχή Εγκατάστασης,την αλλαγή της όδευσης του υποθαλάσσιου αγωγού, την προσθήκη δεύτερου πλοίου FSU στον Πλωτό Τερματικό Σταθμό ΥΦΑ κλπ; Θα απαντήσετε στην επιστολή; Και κυρίως, αφού τώρα ζητείται γνωμοδότηση για τη μετατόπιση, προφανώς θα είχε ζητηθεί παλιότερα και για την εγκατάσταση, χωρίς να ενημερωθούμε, γι’ αυτό το πρώτο που ζητάμε να μάθουμε σήμερα είναι αν είχε ζητηθεί τότε γνωμοδότηση, αν δόθηκε και τι αναφέρει. Θα ενημερωθούμε από κάποιον αρμόδιο για αυτό το θέμα ή έχετε αποφασίσει ότι οτιδήποτε αφορά το περιβάλλον της Θεσσαλονίκης, δεν είναι άξιο αναφοράς; Αναμένουμε απαντήσεις. Και τώρα και γραπτά. Χθες.

Προχωράμε με το πιο viral θέμα των τελευταίων ημερών. Αν θεωρούσατε ότι οι κοπές στα ανατολικά και την Πλατεία Δικαστηρίων περνούσαν απαρατήρητες, φαντάζομαι πως συνειδητοποιήσατε ότι οι κοπές στην Τσιμισκή αποτέλεσαν το σκάνδαλο της προηγούμενης εβδομάδας και αποκρυστάλλωσαν την αναλγησία, αλλά και την εγκληματική ένδεια επιστημονικής γνώσης και τεκμηρίωσης από πλευράς αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος και εν συνόλω της Διοίκησης. Ήταν τόσο μεγάλη η κατακραυγή τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, που αναγκαστήκατε να εκδώσετε ανακοίνωση σε μια απέλπιδη προσπάθεια να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα. Και μας θεωρείτε τόσο ηλίθιους που δεν διστάσατε να συνοδέψετε την απαράδεκτη ανακοίνωση που μουρμούριζε για άρρωστα δέντρα, ενώ όποια έκανε μία βόλτα από την Τσιμισκή διαπίστωνε απευθείας ότι κόβατε δέντρα με καταπράσινο φύλλωμα και γερούς κορμούς -με μία φωτογραφία αρχείου που ουδεμία σχέση δεν είχε με τα δέντρα που κόπηκαν στην Τσιμισκή. Ο βασιλιάς είναι γυμνός! Η κοινωνία της Θεσσαλονίκης βράζει από θυμό, το καλοκαίρι θα βράζει από ζέστη και ο αποκλειστικός υπεύθυνος για αυτή την κατάσταση είστε εσείς. Όταν η Διοίκηση Ζέρβα περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας θα μείνει στις συνειδήσεις μας ως η διοίκηση που δεν άφησε ούτε πράσινο φύλλο γιατί προτίμησε βάλει τα εργολαβικά συμφέροντα πάνω από την ευζωία των κατοίκων αυτής της πόλης. Και να σημειώσουμε ότι όλα αυτά γίνονται και με απίστευτη βιασύνη και σε λάθος εποχή γιατί βιάζονται να τελειώσουν μην και τους σταματήσει η προσφυγή που έχει γίνει από πλευράς πολιτών.

Στο ίδιο κλίμα, η Πόλη Ανάποδα συνεχίζει τον καθημερινό της αγώνα για να ενισχύσει πρωτοβουλίες κατοίκων και να δημιουργήσει γεγονότα με κύριο άξονα την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου ως κοινωνικό αγαθό και κατ’ επέκταση των χώρων πρασίνου που τόσο έχει ανάγκη αυτή η πόλη και στους οποίους η παρούσα Διοίκηση έχει σχεδόν κηρύξει ιερό πόλεμο, αλλά και τη βιώσιμη κινητικότητα. Μια σειρά από παρεμβάσεις πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης με την πιο αξιοσημείωτη να είναι αυτή που πραγματοποιήθηκε στην Κάτω Τούμπα στο οικόπεδο ιδιοκτησίας της Εκκλησίας στην Άνω Τζουμαγιάς που αποτελούσε κατά το παρελθόν παιδική χαρά, έπειτα απαξιώθηκε, περιφράχθηκε και όπως διαπιστώσαμε δίνεται από την Εκκλησία για αντιπαροχή -δηλαδή για να φυτρώσει άλλη μία πολυκατοικία. Επισκεφτήκαμε περιοχή, μιλήσαμε με τους κατοίκους που είχαν πολύ ανάγκη να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, μαζεύτηκαν υπογραφές και πλέον κάτοικοι συσπειρώνονται σε πρωτοβουλία για τη διεκδίκηση το οικόπεδο στην Άνω Τζουμαγιάς να  περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου ώστε να αξιοποιηθεί για τις κοινωνικές ανάγκες της γειτονιάς και να παραμείνει ένας ελεύθερος χώρος πρασίνου για να γίνει πάρκο και παιδική χαρά. Και αυτό δεν αποτελεί μία μεμονωμένη περίπτωση καθώς για αντιπαροχή δίνεται και ο αποχαρακτισμένος χώρος σχολείου στη Μανουσογιαννάκη, και στην Εφέσου ένας αποχαρακτηρισμένος νηπιαγωγείου και και και… Εννιά συνολικά ακίνητα, εφτά εκ των οποίων δίνονται για αντιπαροχή. Κι εμείς εδώ περνάμε από την ημερήσια διάταξη προκατ αίθουσες σχολείων. Με τις υγείες μας. 

Να πω σε αυτό το σημείο ότι όταν φτάσαμε στο εν λόγω οικόπεδο η κατάσταση ήταν σαν τα μπαμπού των Βιετκόγκ -τα χόρτα με ξεπερνούσαν στο ύψος. Προφανώς αυτό σημαίνει ότι τέτοιου είδους καταστάσεις αποτελούν πρόσφορο έδαφος για άγρια πανίδα, προσελκύουν ερπετά που όπως είδαμε δεν είναι απλά περιστατικά και πρέπει να αντιμετωπίζονται και κυρίως να προλαμβάνονται με σοβαρότητα. Δεν ξέρω αν διαβάσατε την ανακοίνωση της Α’ ΕΛΜΕ που μιλάει για αδιαφορία και εγκατάλειψη των σχολικών μονάδων και υπογραμμίζουν ότι ακριβώς δίπλα από το σχολείο «υπάρχει άδειο οικόπεδο σε χέρσα κατάσταση με πυκνή βλάστηση για το οποίο δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα από την πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης». Ευχόμαστε περαστικά στην εθελόντρια που διαχειρίστηκε το περιστατικό αυτό με την ατυχή κατάληξη. Επειδή όμως εργάζομαι και σε περιβαλλοντική οργάνωση και μάλιστα για τα μεγάλα σαρκοφάγα, να πω με αφορμή αυτό και άλλα πρόσφατα συμβάντα, ότι όλα τα περιστατικά που αφορούν άγρια πανίδα σε αστικό και περιαστικό περιβάλλον πρέπει να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία και ευθύνη προς το κοινωνικό σύνολο, αλλά και με τον δέοντα σεβασμό προς την άγρια ζωή και το οικοσύστημα. 

Τελειώνοντας, να σας ενημερώσω ότι αύριο Τρίτη 30 Μαΐου στις 19:30 εδώ στο Δημαρχείο, θα πραγματοποιήσουμε την εκδήλωσή μας «Βιώσιμη κινητικότητα ή αβίωτη πόλη;» με ομιλητές/τριες: τη Μαρία Ζουρνά, αρχιτέκτων και υπάλληλο του Δήμου Θεσσαλονίκης, τη Μαρία Καλανδαρίδου, που θα μιλήσει για ζητήματα προσβασιμότητα, τον  Κώστα Τερζόπουλο από την Ποδηλατική Πολιτική Gymnosophy και τον Θεοδόση Κάσσανδρο εκ μέρους της Πόλης Ανάποδα. Θα γίνουν παρεμβάσεις από μέλη της Επιτροπής Προστασίας του Σέιχ Σου, του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης και του SOS Τροχαία Εγκλήματα, ενώ την Τετάρτη επίσης στο Δημαρχείο -όπως βλέπετε σιγά σιγά το οικειοποιούμαστε μια χαρά- θα γίνει στις 18:00 η ανακοίνωση των πρώτων υποψηφίων που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο της Πόλης Ανάποδα.

Γιατί όπως καταλαβαίνετε, εμείς, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, με οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα όσο αντιδραστικό και να είναι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου για τις ανάγκες των πολλών και ο αγώνας μας είναι διαρκής και αδιάκοπος, χωρίς παρεμβολές από προσωπικές εκλογικές καμπάνιες και άγχη για τις λίστες των κομμάτων. Σας ευχαριστώ.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *