Αύριο, Τετάρτη 26 Απριλίου, εκδικάζεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αγωγή για «προσβολή μνήμης νεκρού» ενάντια στον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, εκ μέρους των απογόνων του Αθανάσιου Χρυσοχόου. Προηγήθηκαν αντίστοιχες δίκες κατά των επίσης αντιστασιακών Αλέκου Γρίμπα και Σπύρου Σακέττα.
Το «έγκλημα» όλων των παραπάνω είναι ότι είπαν τα πράγματα με το όνομά τους: με αφορμή το αίτημα για μετονομασία της οδού «Αθανάσιου Χρυσοχόου» σε «Αλμπέρτου Ναρ», επανέφεραν στη μνήμη της πόλης τον ρόλο του Χρυσοχόου ως φρουράρχου Θεσσαλονίκης και Γενικού Διοικητή Μακεδονίας κατά τη ναζιστική κατοχή -και συνεπώς ως συνεργάτη των ναζιστικών στρατευμάτων και συνένοχου για τα ναζιστικά εγκλήματα.
Από την πλευρά μας, είναι προφανές ότι το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης είναι αναφαίρετο και δεν μπορεί να ποινικοποιείται. Το ίδιο άλλωστε τονίζει το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης με πρόσφατο ψήφισμά του, το οποίο και στηρίξαμε ως «Πόλη Ανάποδα».
Ακόμα περισσότερο, η υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας, ειδικά σε μια πόλη που έχει υποφέρει τόσο από τη ναζιστική κατοχή, δεν είναι απλά δικαίωμα, είναι ενεργή υποχρέωση. Οι τρεις αντιστασιακοί πρέπει να απαλλαχθούν από κάθε κατηγορία και η να επανέλθει άμεσα η ονομασία «Αλμπέρτου Ναρ» για τη συγκεκριμένη οδό.
Η πόλη μας δεν έχει κανένα λόγο να τιμά έναν συνεργάτη των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής. Αντίθετα, έχει κάθε λόγο να τιμά στο πρόσωπο του Αλμπέρτου Ναρ την εβραϊκή κοινότητά της, η οποία εξολοθρεύθηκε από αυτούς ακριβώς τους ναζιστές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Ο Δήμος οφείλει να επιμείνει για την εξόχως συμβολική αυτή αλλαγή ονόματος, κάτι που δυστυχώς η σημερινή διοίκηση αποφεύγει, υποχωρώντας από προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και «αντιπροτείνοντας» να δοθεί το όνομα του Αλμπέρτου Ναρ σε κάποιο άλλο σημείο. Ελπίζουμε πραγματικά να μην το κάνει για να μην σπάσει τις διόλου κρυφές ακροδεξιές συμμαχίες της, ενόψει των δημοτικών εκλογών.